Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.09. 19:07

Népszavazás itthon és külföldön

<p>Nyíregyháza - Utánajártunk, miért kerül négy és fél milliárd forintba a népszavazás, kitekintettük Európa országaiba, s arra is választ kapunk, melyik az a kérdés, amiről esetleg a közeljövőben népszavazhatunk.</p>

Tartható népszavazás a több pénztárról

Az Országos Választási Bizottság (OVB) zöld utat adott egy, az egészségbiztosításról szóló népszavazási kérdésnek azzal, hogy február 29-i ülésén hitelesítette az arról benyújtott aláírásgyűjtő ívet; a kezdeményező egy magánszemély volt.

A magánszemély által benyújtott népszavazási kérdés a következő lenne: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a jelenlegi egybiztosítós szolidaritás elvű kötelező egészségbiztosítási rendszerben nyereségérdekelt magánbefektetők tulajdoni részt ne szerezhessenek?”.

Az OVB hitelesítő döntése ellen fellebbezéssel lehet élni, ám ha senki sem támadja meg a döntést, a kezdeményező magánszemélynek 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az országos népszavazást az államfő kiírja.

Az országos népszavazás költségei

A 2008. március 9-i országos népszavazásra az Országgyűlés 4 470 millió forintot biztosított

A népszavazás előkészítése és lebonyolítása során felmerülő főbb feladatok várható költségvonzatát a következő táblázat tartalmazza (a táblázatban található összegek bruttó értékek):

Költségek

Dologi kiadások

- Névjegyzék elkészítése, a választópolgárok értesítése (papírok, borítékok beszerzése, előállítás, borítékolás és kézbesítés) 570 millió forint

- Pártsemleges lakossági tájékoztatás (hirdetmények, szórólapok, internet) 171 millió forint

- Szavazóhelyiségek biztosítása, felszerelése (szavazófülke, urna, nyomtatványok, áram, telefon stb.) 270 millió forint

- Oktatás (oktatási anyagok előállítása, oktatások lebonyolítása) 73 millió forint

- Külképviseleti szavazás 112 millió forint

- Szavazólapok, jegyzőkönyvek 185 millió forint

- Projektmenedzsment és minőségbiztosítás 238 millió forint

- Informatikai alkalmazások fejlesztése, szoftver licencek beszerzése 337 millió forint

- Informatikai eszközök beszerzése, bérlése (infrastruktúra korszerűsítése) 238 millió forint

- Informatikai hálózat üzemeltetése, illetéktelen hozzáférés elleni védelem (mintegy 2000 település adatbeviteli feladataihoz szükséges hálózat biztonságos üzemeltetése) 235 millió forint

- Informatikai alkalmazások működtetése (névjegyzék- és értesítőkészítést, külképviseleti névjegyzék vezetését, igazolás kiadását, a szavazás napján részvételi adatok gyűjtését, szavazatösszesítést, pénzügyi és logisztikai feladatokat stb. támogató rendszerek) 260 millió forint

- Egyéb dologi kiadások 258 millió forint

Összesen: 2 947 millió forint

Személyi kiadások

- A szavazatszámláló bizottságok és a jegyzőkönyvvezetők díjazása 1 120 millió forint

- Külképviseleti szavazással kapcsolatos személyi kiadások 28 millió forint

- Az egyéb választási szervek tagjainak díjazása 375 millió forint

Összesen: 1 523 millió forint

Mindösszesen 4 470 millió forint


Népszavazások Európa országaiban

Franciaországban a polgári köztársaság megszületése óta tartanak népszavazásokat. Az első népszavazáson, 1793 júliusában a köztársasági alkotmányt hagyták jóvá a polgárok. Azóta 24 alkalommal hívták országos voksolásra a franciákat.

Németország minden tartományában tartottak már népszavazást, mivel a tartományi alkotmány életbe lépéséhez ez szükséges. Az elmúlt években egyre erősödő országos mozgalom indult a népszavazás intézményének erősítése érdekében.

Az egyik mozgalom 2006-ban sikerrel harcolt ki Hamburgban referendumot a népi kezdeményezések megkönnyítése ügyében, további három tartományban a parlament szállította lejjebb a népszavazások kezdeményezéséhez szükséges aláírások számát.

Az olasz jogrend kétféle népszavazást ismer: az alkotmányozó népszavazás a köztársaság alkotmányának változásairól dönthet, a törvényhozó népszavazás pedig a már létező törvények megerősítésére irányul.

Alkotmányozó népszavazásra a világháború óta egyszer, 2001-ben került sor. Ennél jóval gyakoribb a törvényhozó népszavazás: 1974 óta 14 alkalommal hívták urnákhoz a polgárokat.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!