Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.13. 07:07

Nádégetés a nyíregyházi Bujtosi tónál

<p>Nyíregyháza - Egy közelben lakó panaszkodott arra, hogy Nyíregyházán, a Belső körúti tavon lévő nád évek óta nincs levágva, annak ellenére, hogy többször kérték az illetékeseket a tó környékének rendbe tételére. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/N_d_get_s_a_ny_regyh_zi_Bujtosi_t_n_l_2008_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Nádégetés a nyíregyházi Bujtosi tónál 2008.03.13." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nad_egetes_bujtosi_to_nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A környéke szemetes, a fáról ősszel lehullott levelet és az itt-ott levágott nád hulladékát a szél elhordja a szemben lévő lakóház udvarára, valamint a saját munkával kialakított és rendben tartott parkjába.

– A tavak Nyíregyháza tulajdonában vannak, a kezelése pedig a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. feladata. A szóban forgó terület gondozását egy hét évvel ezelőtti szerződés alapján a Bujtos Sporthorgász és Tájvédelmi Egyesület végzi.

A tó nádasának egyharmadát környezetvédelmi előírások miatt meg kell hagyni. mert a tavon fészkelő madaraknak a költéshez (vadkacsa, gém, stb.) kell a nádas, zsombékos rész.

Az egyesület tagjai a nádvágást és a takarítást társadalmi munkában végzik, s még nem jutottak el minden területre. A levágott nád elégetésére is lehetőségük nyílik március 15-ig, amely vagy a helyszínen történik, vagy egy más területre szállítják el.

Előzmény:

Nádirtás a nyíregyházi Bujtosi tónál
Olvasónk azt nehezményezte, hogy a Belső körúti tavon lévő nád évek óta nincs levágva, annak ellenére, hogy többször kérték az illetékeseket a tó környékének rendbe tételére. Elmondása szerint ez a terület mostoha gyereknek számít. Bővebben...

Kapcsolódó cikkek:

Bujtosi nádírtás
Megritkították a bujtosi tavat körülvevő elhalt "náderdőt" a területért felelős horgásztársaság munkatársai, mivel az akár komolyabb károkat is okozhatott volna, ha később a vízben bomlásnak indul.

Nádvágás, avagy balhé a jégen
Learatták a nádat a Bujtosi tóról a tavat kezelő horgászegyesület önkéntesei januárban.

- Pusztai Sándor - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!