Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.12. 18:18

Háromszáz fölött a gázolaj ára Magyarországon

<p>Ha szerda, akkor benzináremelés. A Mol gyakori bejelentését már-már rezignáltan vesszük tudomásul. Egy biztos, már háromszáz forint körül, fölött mozog az üzemanyag ára, kérdés az, meddig toleráljuk a folyamatos emelkedést.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-dizel_fuvarozo_aremelkedes_nyiregyhaza_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-dizel_taxis_aremelkedes_nyiregyhaza_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-megkerdeztuk_benzinar_nyiregyhaza_dizel_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Hátizsákkal futnak a magyar fuvarozók

Nyíregyházi székhelyű cége komplett járműflottával szállítmányoz. Mint állítja: a magyar fuvarozóknak nincsenek tartalékaik, a drágulást pedig nem tudják áthárítani megrendelőikre a tarifák emelésével, mert már így sem lehet mit kezdeni az olcsóbb lengyel, román, szlovák és ukrán fuvarozók ajánlataival.
– Olcsóbbak, de ez nem igazi verseny, hiszen a környékbeli országokban jóval kisebb az adóteher és az egyéb jellegű elvonás, így jóval kedvezőbb árakkal dolgozhat a konkurencia. Olyan ez, mintha a futóversenyen a mezőnyből az egyik versenyzőnek téglákkal tömött hátizsákkal kellene teljesítenie a távot – él hasonlattal Nagy György, érzékeltetve, hogy nem lehet versenyről beszélni akkor, ha nem egyenlőek a feltételek. Egyben azt is kifogásolja, hogy semmiféle védelmet, támogatást nem nyújt az állam, s a gázolaj drágulása csupán egy a tragikus helyzethez vezető okok között.
Nagy adóbefizetők
– Az esztergapadok után nem kell súlyadót fizetni, a kamionokért igen, holott az úthasználatot megfizetjük a hatalmas mennyiségű üzemanyag árában és az autópálya nem olcsó bérletével. Az érdekvédelem tétlen, ezért is léptem ki a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületéből – enged bepillantást személyes döntésébe. Hivatkozásában rámutat: a szakmai szervezetek 18 pontos ajánlatot tettek a kormány asztalára, többek között mint nagy adóbefizetők kérve némi visszatérítést egyes adónemekből és más jellegű védelmet a külföldi vállalkozókkal szemben. Mindebből egyetlen pont valósult meg: a külföldiek szállítójárművek műszaki állapotát is azonos szigorral ellenőrzik és büntetik – ez azonban edéskevés a magyar fuvarozóknak.
Nemzeti érdekek mentén
– A magyar fuvarozók felélték tartalékaikat, tarifát nem emelhetnek, miközben ha nem akarják elveszíteni a nehezen megszerzett megrendeléseiket, indítaniuk kell a kamionokat, azokat megtankolni a dráguló üzemanyagból, s fizetniük a gépjárműpark utáni lízing-díjakat. Mert hogy itthon magas az elvárás a kamionok műszaki színvonalát illetően – nálunk is szinte valamennyi jármű Euro 5-os kategóriába tartozik. Ennek költségeit mind viselik a magyar fuvarozók, ugyanakkor a legmagasabb adókat fizetik. A környező országokban nemzeti érdekek mentén védik a saját vállalkozóikat, ez nálunk hiányzik – kritizál Nagy György.

17:00: Dollár és benzinár

– Leginkább amikor üzemanyagot vásárolunk, akkor szembesülünk a ténnyel: ismét emelték az árát. Vajon mi befolyásolja a benzin, a gázolaj árának emelését, vagy olykor a csökkenését?
Alapvetően három tényező határozza meg az üzemanyagok hazai fogyasztói árát – tudtuk meg Bacsur Györgytől, a MOL Nyrt. kommunikációs szakértőjétől. Eszerint az üzemanyagok világpiaci árszintje, a forint és az USA dollár árfolyama, valamint az adók (az adómértékek már hosszabb ideje változatlanok). A MOL minden esetben csak a nagykereskedelmi árat határozza meg. Az egyes töltőállomások árazása egyedi – hiszen a töltőállomások magántulajdonban vannak –, az áreltéréseket az adott töltőállomás vonzáskörzetében meglévő kereslet-kínálati viszonyok figyelembe vétele okozza.
Megtudtuk Bacsur Györgytől, hogy az üzemanyag árát a benzin esetén 103,5 forint, a gázolajnál 85 forint jövedéki adó és emellett a 20 százalékos általános forgalmi adó terheli.

15:05: „A határ a csillagos ég”

– Nekem ugyan benzines autóm van, de így elég magas a benzinár, én sokallom – mondja Spitzmüller László, akit éppen a tankoláson „kaptunk rajta”. Elmondása szerint általában 20-40 litert szokott tankolni egyszerre, de hiába a magas üzemanyagár, az emberek vannak olyan kénylemesek, hogy akkor is fognak áldozni benzinre és gázolajra egyaránt. –Én nem tartom valószinűnek, hogy a magas ár miatt otthon fogom hagyni az autómat – fogalmazott. László szerint az üzmanyagárak maximumát nem lehet megjósolni, a határ akár a „csillagos ég” is lehet.

– Az állam a felelős a gázolajárak elszabadulása miatt – ezt már a taxis Lelesz László mondja. – Nevetséges az is, hogy tavaly például bejelentették, emelik a benzin árát, a következő héten pedig nyilvánosságra került, hogy több mint 300 milliárd forint adózatlan nyeregsége volt a gáz-és olajipari vállalatnak. Ez azért elég érdekes – tette hozzá a fuvarozó.

László a munkatársaitól már hallani vélte, hogy őszre akár már a 400 forintot is elérheti az üzemanyagár. – Furcsa dolog, de a dízelt olcsóbban állítják elő, mint a benzint, így hártányban vannak azok az autósok, akik hosszabb utakra és több használatra gázolajos autót vásároltak, mint az a városi, aki egy viszonylag kicsi, takarékos benzinautóval járkál szerte a városban.

13:55: Csődhullámokat vethet a dráguló gázolaj

Ez a gazdálkodás végét jelenti, főleg akkor, ha beigazolódik a jóslat, hogy ebben az évben 350 forint körül áll meg majd a gázolaj ára – adott hangot aggodalmainak Makkai Bertalan, tuzséri őstermelő.

Ő maga 15 hektár gyümölcsös és 5 hektár szántó műveléséhez három erőgépet vet be, s egy ilyen méretű gazdaság általában kétezer litert meghaladó mennyiségű gázolajat használ el évente.

A megyében nagyon sok gazdálkodót sodor csődhelyzetbe az ilyen magas és egyre növekvő üzemanyagár – vázolja a várható következményeket –, különösen a tőkeszegény, financiális tartalékokokkal nem rendelkező kistermelők helyzete lett és lesz egyre válságosabb.

Ha ezek az emberek elveszítik a munkájukat, nincs hová menniük, ebben a megyében nincs akkora ipar, hogy megoldja a foglalkoztatási gondokat. Ez a megye hagyományosan agrártermelésre építhet, az ebben rejlő értékekre kellen sokkal jobban vigyázni.

Egyelőre annyit tehetünk, hogy szervezetten, nagy mennyiségben vásárolunk üzemanyagot, így tesz a Nagy Sándor Kertbarát Egyesület is, így 10-15 forintos kedvezményt tudunk elérni a MOL-nál – ad egy ötletet is a takarékoskodásra Makkai Bertalan.

13:40: Mennyi pénzt kell a tankba tömnünk?

- Társaságunk, a Szabolcs Volán Zrt. alaptevékenységéből adódóan rendkívül érzékeny az üzemanyagár változására, az anyagköltségünk 60 százalékát az üzemanyag költség teszi ki - tájékoztatta lapunkat Ignácz László, a Szabolcs Volán Zrt. vezérigazgatója.

- Ezévi terveinkben azt becsültük, hogy a tavalyi átlagárhoz képest a literenkénti üzemanyagár 10-13 százalékkal növekszik. A mai napig azonban ez a mérték meghaladja a 20 százalékot, és így előrejelzésünkhöz képest mintegy 120 millió forint többletköltség adódna éves szinten.

Szervezési és egyéb intézkedésekkel azon vagyunk, hogy a kisebb fajlagos fogyasztású autóbuszok teljesítsenek többet, ennek azonban természetesen vannak határai. Az áremelés nem tartozik a hatáskörünkbe, ez hatósági feladat.

Bemutatjuk azonban azokat a változásokat, amelyek akár az utasforgalmi teljesítmények, akár tőlünk független költségtényezőkben, mint pl. üzemanyag, bekövetkeznek, beleértve ezek bevételre, eredményre gyakorolt hatását is. A tapasztalatok és megítélésem szerint Nyíregyháza helyi tömegközlekedésében év közbeni áremelésre a legritkább esetben kerülhet sor - tájékoztatott a vezérigazgató.

Minden újabb nullánál azt a bizonyos lélektani határt emlegetik, de úgy tűnik egész magas a tűrőképességünk.

Hol tankoljak? Gázolajárak a megyében (Ft/l)

Nyíregyháza 319
Vásárosnamény 319
Záhony, Nagykálló 317
Nagyhalász, Tiszalök, Máriapócs, Baktalórántháza 316
Újfehértó, Tiszavasvári 315
Tiszaeszlár 313
Kisvárda 312
Tiszavasvári 311
Fehérgyarmat 310

11:40: Annak járunk utána, milyen hatásai vannak a gázolaj-emelésnek a mindennapi életünkre. Megkérdezzük a sofőröket, a Szabolcs-Volán illetékeseit, benzinkutasokat a tankolási szokásainkról, s természetesen kíváncsiak vagyunk az utca emberének véleményére is.

Csakúgy mint eddig, az árváltozást a szakértők a piaci folyamatok alakulásával magyarázzák.

Szóljon hozzá Ön is. Hogyan spórol, változtak-e az autózási szokásai?

Kapcsolódó cikkek:

 • Drágább a gázolaj, mint a benzin
 • Rekordáron vehetjük a gázolajat
 • Lélektani határon a benzin ára
 • Megszűnik a 98-as benzin
 • Tíz év alatt 4 euró lehet a benzin
 •  

  - Pók Viktória, Nyéki Zsolt, Varró Zsolt, Sipos Béla -

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!