Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.10. 13:34

Felemelik az elesett gyerekeket Nyírpilisen

<p>Nyírpilis - A szegénység és az esélytelenség csökkentése a Demján Sándor Alapítvány programjának elsődleges célja – hangzott el a nyírpilisi óvoda avatásán. <A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/felemelik-az-elesett-gyerekeket/cn/szon-news-km_01-20080310-012336"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Szegény sorsú gyerekek támogatására kidolgozott mintaprogramot indítottak a nyírpilisi óvodában, s ezzel egy időben korszerűsítették a kétcsoportos intézményt.

A tavaly szeptemberben kezdődő projekt a Demján Sándor Alapítvány kezdeményezésére, az Értetek Karitatív Egyesület szervezésében valósulhat meg: Demján Sándor a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok taníttatásának segítése céljából öt éves időtartamra évi 200 millió forintos támogatást adományozott a nyírbátori kistérségnek, valamint öt, határon túli településnek.

– Az oktatás és nevelés egymástól elválaszthatatlan, s az emberré váláshoz vezető út fontos része, amelynek tevékenységében pedagógus és szülő közösen osztozik – hangsúlyozta Demján Sándor a napokban tartott óvodaavató ünnepségen és kiemelte: a helyi pedagógusok példaértékű munkát végeznek, ezt a szülők kötelesek legalább annyival segíteni, hogy rendszeresen járatják a gyermekintézménybe csemetéiket.

– A térség elmaradottságának mérsékléséhez a felújítás kevés – utalt a tartalmi rész fontosságára ünnepi beszédében dr. Veresné dr. Szabó Éva, a program mentora, s ismertette az idáig tartó munkafolyamat lépéseit.

Követendő példa

– Hiábavaló lett volna a segítő szándék, ha a településen belül nem ilyen fogadtatásra talál – fogalmazott dr. Veres János pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő, aki a települési és a kisebbségi önkormányzat, az intézményvezetés és a projekttagok együttműködését mások által követendő példának nevezte.

Az óvodás korú gyerekektől a középiskolai tanulók támogatásáig terjedő programban az említett óvodai mintaprogramon túl ösztöndíj pályázat, természetbeni támogatás, valamint táboroztatás, kulturális rendezvények megtartása szerepel.

Mint Bélteki Gyula polgármester szavaiból kiderült: jó helyre érkezett a segítség, hiszen Nyírpilis lakosságának 70 százaléka a roma kisebbséghez tartozik, a település gyermekei halmozottan hátrányos helyzetűek.

– A program célja éppen az, hogy csökkentse a szegénységet, az esélytelenséget – említette ide kapcsolódva Bartha Edina, az Értetek Karitatív Egyesület elnöke, s hangsúlyozta: – Az életen át tartó tanulás az óvodában kezdődik, s azért is nagy a szülő felelőssége, mert ha ez a szakasz kiesik, pótolhatatlan lesz a lemaradás. A nyírpilisi gyerekekkel úgy kell bánni, hogy felismerjék és felépítsék belső értékrendjüket.

– Bölcsen döntött az adakozó, amikor az adományozás kitételéül a szegénységet jelölte meg – fogalmazott Kiss Árpád, az általános iskola és óvoda igazgatója, s szavai igazát a gyerekek műsora támasztotta alá.

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!