Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.16. 10:45

A tanuláshoz is enni kell

<p>Pályaválasztás. Talán manapság még nehezebb, mint régebben. Legyen a gyereknek hozzá vonzódása, legyen a „szakmára” kereslet, fizessék meg stb. Most egy új dolog is társul mindehhez: hol van az iskola? <STRONG>Dankó Mihály jegyzete</STRONG></p>

Pályaválasztás. Talán manapság még nehezebb, mint régebben. Legyen a gyereknek hozzá vonzódása, legyen a „szakmára” kereslet, fizessék meg stb. Most egy új dolog is társul mindehhez: hol van az iskola, ahol a tudományt meg lehet szerezni?

A gyermek már óvodás kora óta erre a pályára készült. Bár az első nekirugaszkodás nem sikerült, a különórák meghozták gyümölcsét. A siker mámorító érzését, a szeptemberi számolgatós kijózanodás követte. Debrecen nincs is olyan távol Nyíregyházától? Vagy mégis?

Kollégium? Nem kaphatja meg, marad az albérlet, egy újabb háztartás. Étel, ital, edények, ágynemű, ruha, telefon, internet, utazás, helyi bérlet, s ehhez jön még a könyv és jegyzet. Szórakozni, sportolni is kellene, hisz egyszer fiatal az a gyermek. Állj! Számolgatásnak vége. Jelszó: spórolás. De min? Diákhitelről szó sem lehet. „Nem ehetem meg előre a jövő kenyerét!” – makacskodik a tanuló.

Telnek az évek, a kiadások meg csak nőnek. Aztán jön a bukkanó, egy szerencsétlen tantárgy, és már „vissza is tapsolták” egy évre. Baj, baj, de legalább meglesz a nyelvvizsga, mert ez is kell a diplomához! Majd ő megoldja, munkát keres. Elkeseredett próbálkozások, a nagybetűs ÉLET-től kapott első pofonok rádöbbentenek, nem is olyan egyszerű ez.

„Merül az elem”, laposodik a pénztárca. Nem gond, erősödik a tudás, a bizakodás, a jövőbe vetett hit – csak munkahely legyen! Az pedig manapság..., esetleg külföld? Szóval, valahogy így néz ki napjainkban az ingyenes oktatás!

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!