Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.02.22. 10:12

Menüajánlat az Önök receptjeiből

<p>Szeretnénk megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát, ezúttal újra szemezgettünk a szerkesztőségbe érkezett legjobb receptekből. Az alábbi leírásokat követve egy igazán tartalmas menüt készíthetnek szeretteiknek.</p>

Veronika zöldbablevese
Hozzávalók
: 1 fej hagyma, 1 paprika, 1 kisebb paradicsom, 0,5 kg zöldbab, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 burgonya, 1 csomag kapor, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 kávéskanál só, 1 húsleveskocka, 1 kávéskanál ételízesítő, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, kevés olaj, víz.

Elkészítése: A zöldbabot felszeletelem, a burgonyát kockákra, a répát, a petrezselymet karikára vágom. Kevés olajat hevítek, beleteszem a felaprított hagymát, paprikát, paradicsomot, néhány percig párolom. Vízzel felengedem, beleteszem a zöldbabot, a répát, a petrezselymet, a burgonyát és az apróra vágott kaprot. Főzés közben fűszerezem. Mikor minden megpuhult, tejfölös rántással besűrítem és petrezselyemzölddel meghintve tálalom.

- Szabó Veronika, Nyíregyháza -

Csirke mézes-mustáros szószban

Hozzávalók: 80 dkg csirkemell filé, só, bors, 2 fej hagyma, olaj, 6 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál méz,3 evőkanál mustár, 1 evőkanál vaj, oregánó, bazsalikom.

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott húst, fűszerezzük, kevés vizet öntünk hozzá. Fedő alatt puhára pároljuk. Levesszü a fedőt, beletesszük a zúzott fokhagymát, zsírjára sütjük. Egy másik edényben a tejfölhöz keverjük a mustárt, a mézet, a vajat, az oregánót és a bazsalikomot. A szószt a húsra öntjük, felforraljuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

- Kuczmog Györgyné, Kemecse -

Kakaós csiga

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 2 evőkanál olaj, egy csipet só, 4 evőkanál cukor, tej, a töltelékhez 5 dkg vaj, 5 dkg margarin, 5 evőkanál kakaópor, 6 evőkanál porcukor.

Elkészítése: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, sóval, és annyi langyos tejjel, hogy közepesen kemény kelttésztát kapjunk.Ezután beledolgozzuk az olajat is. Kilisztezett tálban, liszttel meghintve a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.Meglocsoljuk a megolvasztott vaj és margarin keverékének felével, meghintjük a porcukros kakaóval, és beigli formájúra sodorjuk.Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük.Megöntözzük a maradék vaj-margarin keverékkel, és a hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt bekapcsoljuk, hogy a melegedése alatt is keljen még a csiga.Mikor majdnem kész, forró, vaníliás tejjel megöntözzük, és úgy sütjük készre.

- Nagy Andrea Nyíregyháza  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!