Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.07. 15:16

MSZP sajtótájékoztató: Emelkednek a nyugdíjak

<p>A kormány 4,9 százalékos emelést javasolt, azonban az Országgyűlés végül úgy döntött: 5 százalék legyen valamennyi nyugdíjszerű ellátás emelésének a mértéke.</p>

A parlamenti munkáról, az ottani döntésekről tartottak pénteken sajtótájékoztatót dr. Vojnik Mária és Tukacs István országgyűlési képviselők Nyíregyházán. Dr. Vojnik Mária a nyugellátás korrekciójával kapcsolatban arról szólt, hogy a kormány 4,9 százalékos emelést javasolt, azonban az Országgyűlés végül úgy döntött: 5 százalék legyen valamennyi nyugdíjszerű ellátás emelésének a mértéke.

Ez négymilliárd forint többletkiadást jelent. Külön kitért az özvegyi nyugdíjra, amelyről tévhit alakult ki az országban. Leszögezte, hogy az emelés mértéke egyezik a nyugdíjéval, s a szabályok is ugyanazok maradnak, mint amelyek voltak eddig. Az Alkotmánybíróság döntése értelmében még egy kedvező változás is érinti: az 1993 márciusa előtt megözvegyültek számára 15 éves a feléledési idő. A félreértések elkerülése érdekében azt is kijelentette, hogy marad a 13. havi nyugdíj.

Tukacs István a 2008-as költségvetés jelenlegi helyzetéről tájékoztatta a média képviselőit. A bevezetőben utalt az idei helyzetre. A költségvetési hiány kevesebb lett, a 6,8 százalék helyett 6,2 százalékos, azonban a fagykár és az aszálykár miatt növekedtek az élelmiszerárak, s a nyersolajárának emelkedése is hatott az inflációra.

A 2008-as költségvetés feszes, szigorú költségvetés lesz, amelynek a fő keretszámai már kész tények, csupán a módosításokkal kapcsolatban lehet még változás. A Parlament a jövő héten még a módosításokkal foglalkozik, s december 17-én dönt a 2008-as költségvetésről és az egészségügyi biztosítással kapcsolatos törvényekről.
- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!