Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.17. 19:05

Ülésezett a városi közgyűlés

<p>Nyíregyháza - Nem sokkal 13 óra után kezdetét vette a városi közgyűlés Nyíregyházán, a Városháza Krúdy Termében.</p>

17:50: Dr. Vinnai Győző rámutatott: a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.-be (is) folyamatosan pénzinjekciókat pumpál a város. A lezajlott felújítások, átalakítások (Júlia) számos pluszköltséget és bevételkiesést eredményeztek. A megoldás kulcsát a turizmus jelentheti: román, lengyel, szlovák vendégeket is be kell vonnunk a vendégkörbe a városlakók mellett, szükség lenne egy szállodára, ahol további szolgáltatásokat kapnak a kellemes kikapcsolódáshoz. Sóstó a város gyöngyszeme, méltón kell kezelnünk ezt az értéket!

Belus Tamás, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója válaszban takarékosságot ígért. E lépés egyikeként felvetette: megoldást jelenthet például, hogy a Júlia fürdő hétköznapokon nem nyit ki délelőtt 10 órakor, hiszen alig van vendége, csak délutántó késő estig tárna szélesre kapuit a fürödni vágyók előtt. A júniusi padlóburkolat cseréje idején kb. 15 ezer, a júliusi elodázhatatlan korszerűsítés, pótmunkák elvégzése idején közel 17 ezer látogató maradt el, ez jelentős bevételkiesést eredményezett.

17:25: Az önkormányzati alapítású gazdasági társaságok üzleti terveinek módosítása a napirendi téma.

Likviditási gondokkal küzd mára a Nyíregyházi Ipari Park – mondta felszólalásában Dr. Hajzer László. Erre a kft.-re nincs szükség, meddig dobáljuk a közpénz ebbe a feneketlen kútba? – érvelt tovább. A cég nem tudta maradéktalanul teljesíteni az elfogadott üzleti tervben leírtakat. A tervezett szolgáltató központ megépítése nem sikerült. Az év közben lezajlott ügyletek elmaradása miatt a társaság bevételei jelentősen csökkentek, a fennmaradáshoz az önkormányzattól mint tulajdonostól közel 6 millió forint tőkepótlást kér. Így a tulajdonos a társaság likviditását várhatóan biztosítani tudja.

17:17: A közgyűlés elfogadta a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételéről szóló rendelet módosítását. Lényege: a helyi önkormányzat rendeletben állapítja meg az elvégzendő szolgáltatás alapján a tulajdonost érintő díjfizetési kötelezettséget, a díj mértékét, megfizetési módját.

A díjakban 2008-ra 9 %-os növekedést terveztek, amely 2012-re 5 %-ra csökken. A vállalkozó jelezte: 2008-tól az ajánlatában megadott áraktól alacsonyabb áron kívánja elvégezni a szolgáltatásokat, ez 2007-hez képest mintegy 12%-os árcsökkenést jelent a leggyakoribb kéménytípusnál!

16:45: Kaknics Lajos, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta:

A cég a Szabolcs és Hajdú megye területén lévő állami tulajdonú erdőterületekből közel 61 ezer hektárt kezel. Fő tevékenységi köre az erdőtelepítés, -felújítás, fakitermelés, fafeldolgozás, termékkereskedlem, vadászat, vafgazdálkodás, vendéglátás, valamint közjóléti szolgáltatás és turisztika. A Nyírerdő a Baktalórántházi Parkerdőben tornapályát, tanösvényt, sportpályákat hozott létre, Nyírbátorban játszótér született.

- Az egyszerű sétán, kiránduláson túl egyre nagyobb az igény más erdei kikapcsolódási igények iránt, mint például az edei sportolás, játék, oktatás, szalonnasütés. A jövő nemzedékének szemléletformálásában az erdőnek kiemelt szerepe kell legyen! A Sóstói erdő területe jelenleg 371 ha. – világított rá Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

A Sóstói Parkerdő fejlesztési elképzelései kapcsán elhangzott: a meglévő műszaki létesítmények (közút, vasút) eleve keretek közé szorítják a kezelést, fejlesztést. A sóstói közúttól keletre eső rész jelenleg a lakosság által legintenzívebben igénybe vett terület (sportolásra, pihenésre, kirándulásra). A tervek szerint a volt erdei tornapálya és környékét olyan központtá kell alakítani, ahol megvalósulhata  tömegsport. 2005-ben 11 millió forintból uniós játszóteret alakítottak ki a nyíregyházi gyermekek nagy örömére. A játszótértől északra erdei kondikertet hoztak láétre, amely 3,5 millió forintbe került. A kettő közti nyitott erdei színpad 200 fő befogadására, szórakoztatására alkalmas, ez 15 millióba került. Összesen 42 millió forintos beruházás valósult meg az elmúlt két évben az Erdei Tornapályán!

Hamarosan megvalósul egy kispályás futballpálya és röplabdapálya kialakítása az egykori erdészház helyén. 2008 tavaszáig tanösvényt alakítanak ki az erdőtömb keleti oldalán. A városlakók régi álma is megvalósul: közút igénybe vétele nélkül kerékpárral eljutni a Múzeumfaluig és más Sóstófürdőn található létesítményekhez.

A hozzászólásokból kiderült:

- sok szemetet hagynak maguk után a felelőtlen kirándulók, ezek elszállítása és a különböző károkozások nem kevés anyagi terhet rónak a fenntartóra

- alapvetően az emberek szemléletén, környezettudatosságán kell változtatni, pozitív irányba formálni azt.

 16:10: A közgyűlés a 4. napirendhez érkezett, az előterjesztés témája: A Piac és Vagyonkezelő Kft. és a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. alapító okiratának módosítása, illetve a Városüzemeltetési Kht. működését, feladatait érintő helyi rendeletek módosítása, valamint a közszolgáltatási szerződések módosítása.

A javaslatok lényege:

- a tevékenységi kör bővülésére való tekintettel változzon a cég neve 2008. január elsejétől Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft.-re (kifejezve és elkülönítve a társaság jövőbeni feladatait)

- a társaság alaptőkéjét 509.170.000 ft-ról 674.170.000 ft-ra emelné az önkormányzat

- az átalakulás okán a jelenlegi ügyvezető, Hámoriné Rudolf Irén jövő év január elsejétől az új Kft. ügyvezetőjeként folytassa tovább egészen 2012. december 31-éig, 5 éves határozott időtartamról lévén szó

- átalakulnak a közszolgáltatási szerződések.

15:30: Giba Tamás reagálása: a KSH részvételével született meg a városrész-lehatárolások terve. 30 igennel a közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

15:20: Nagy Károly szerint nagyok a különbségek a kijelölt városrészek között! Vannak kiemelt és elmaradó, hátrányosan kezelt területek, ez baj. A körzetkijelölésnél körültekintőbben kellene eljárni.

15:15: Nyíregyházán 11 városrész lehatárolását javasolja az IVS:

- belső lakóterület,

- Érkert,

- Örökösföld,

- Jósaváros, Stadion környéke

- Borbánya, Kistelekiszőlő,

- Korányi kertváros, Sóstóhegy, Sóstógyógyfürdő

- Kertváros. Hímes, Tokaji úti kertváros

- Malomkert, Bujtos, Oros

- Nyírszőlős

- Déli ipartelep, Huszártelep

- Bokortanyák

15:00: A 3. napirend következik, témája: Nyíregyháza Integrált Városfejlesztési Stratégiájának elfogadása.

A Városfejlesztési és Környezetvédelmi, illetve a Közlekedési és Városüzemeltetési Bizottság is véleményezte és elfogadta.

Az Észak-alföldi Operatív Programból 2007-2013 között jelentős forrásokat fordítanak a városfejlesztésre, városrehabilitációra.

A funkcióbővítő rehabilitáció keretében egyes városrészek funkcióbővítése, -erősítése történik meg, ez hozzájárul a minőségi lakókörnyezet kialakításához.

A szociális rehabilitáció célja a leomlott, leszakadó városrészek felzárkóztatása, bekapcsolása a város életébe a fizikai környezet megújításával.

Ahhoz, hogy Nyíregyháza hozzájusson az Európai Unió ilyen típusú támogatásához, el kell készítenie az Integrált Városfejlesztési Stratégiát és egy Akcióterületi Tervet. Ezeket nem jogszabály írja elő, de feltételei a támogatás elnyerésének.

14:50: Valamennyi bizottság elfogadta a Nyíregyháza M. J. Város közgyűlésének 2008. évi munkatervét.

Ennek fényében:

- január 14-én Nyíregyháza egészségügyi helyzetéről hallunk majd beszámolót

- február 4-én a 2008-as évi költségvetésről szóló rendelet megalkotására kerül sor

Csabai Lászlóné hozzászólásokra reagálva elmondta:

- az elektronikus ügyintézésről júniusban essen szó

- a mikrovállalkozások fejlesztéséről szeptemberben

- és a városi klímaprogramról kidolgozása is megtörténik a Környezetvédelmi Cselekvési Terv részeként

14:30: Újra szót kért Vinnai Győző. Elmondta: a Fidesz frakció számos pozitív kezdeményezést támogat, ami a város érdekeit szolgálja!

14:20: Felszólalásában dr. Vinnai Győző hangsúlyozta: a városberuházásoknál fontos, hogy a befektetői érdekek ne írják felül a lakosság érdekeit, és ésszerűen, meggondoltan költsünk beruházásokra, tekintettel a város már meglévő nem kevés adósságállományára. Példaként a piacfelújítást és a Sóstó rekonstrukcióját hozta fel.

Csabai Lászlóné elmondta:

- Nyíregyháza adósságállománya nyilvános adat, fontos, hogy mindig hiteles adatokat kommunikáljanak a képviselők  

- a szennyvízprogramot, a kórház ügyét és a hulladékkezelési programot nem támadni, üdvözölni kell, a város érdeke

14:05: Csabai Lászlóné polgármester elmondta: Az elfogadott költségvetési koncepció felhatalmazza a város vezetését egy 3,5 milliárd forintos kötvény kibocsátására.

A megfelelő bank kiválasztása jelenleg is zajlik, az összeget uniós forrással megtámogatott útprogramokra, iskolafelújításra, szennyvízprogramokra, illetve a sóstói park és állatpark további fejlesztésére fordítják többek között.

13:50:Kálmánházán lakossági fórumot tartottak pénteken. Nyíregyháza és a környező települések összefogása, együttműködése igen fontos, így a szükséges útfelújítások elvégzése (pl. Simai út), a bejárók utazási feltételeinek, iskolába-, illetve munkába jutásának elősegítése – mondta el bejelentései egyikeként Csabai Lászlóné.

13:30: Napirend előtt történt:

- A nemrégiben megjelent A vörös postakocsi című folyóiratot és szerkesztőit üdvözölte Csabai Lászlóné polgármester

- Bemutatkozott és munkájáról, feladatairól beszélt Roberto Sarcia, olasz tiszteletbeli konzul

- Dombrády László tűzoltóparancsnokot köszöntötték a 30 éves tűzoltósági szolgálati jubileumi jel átvétele alkalmából

- Elismerést kaptak a Csillag születik című műsor nyíregyházi sztárjai, a polgármester anyagi támogatást is ígért büszkeségeinknek

Kapcsolódó cikkek:

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!