Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.15. 15:04

Gondolnak a jövő nemzedékre

<p>Máriapócs, Pócspetri - Kiépültek a hiányzó csatornák, háromszorosára nőtt a telep kapacitása. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/gondolnak-a-jovo-nemzedekre/cn/szon-news-km_01-20071215-031114"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/SysRes/Sites/SZON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><STRONG>Korábbi írások</STRONG></A></p>

Az elkövetkező évtizedekre gondolt akkor Pócspetri és Máriapócs önkormányzata, amikor a képviselők úgy döntöttek: nagyobb kapacitású szennyvíztisztító-telepre van szükség.

A gondolatot tett követte, pályáztak, nyertek támogatást, s el is készült a Ke-Víz 21 Zrt. kivitelezésében a „Pócspetri – Máriapócs szennyvízközmű beruházás II. ütem”, amelyet szombaton avattak fel ünnepélyesen.

Máriapócson az Ófehértói úti telepnél Pataki László, Pócspetri polgármestere köszöntötte a vendégeket. Az évezred egyik legjelentősebb beruházásának nevezte a II. ütem megvalósítását, amelynek keretében kiépültek a még hiányzó csatornák, s háromszorosára nőtt a telep víztisztító kapacitása. Kiemelte, hogy mindnyájunk kötelessége a természet védelme, hiszen a Földet unokáinktól csak kölcsönbe kaptuk.

Dr. Veres Jánospénzügyminiszter avatóbeszédében arról szólt, hogy a két településen a szennyvízcsatorna-hálózat beruházásának I. üteme az uniós csatlakozás előtt, a II. üteme pedig az uniós csatlakozás után valósult meg. Mint kiemelte, jól döntött a két település, hogy 9-10 évvel ezelőtt hozzákezdtek a beruházáshoz, hiszen napjainkban már sokkal nehezebb megvalósítani egy ilyen nagyszabású fejlesztést.

A pénzügyi tárca vezetője szólt arról a kormánydöntésről is, amely Máriapócs és Nyírbátor templomait érinti. A több milliárd forintos projekt során a két településen megszépülnek a római katolikus, a görög katolikus és a református templomok. Mindez a vallási turizmus fejlesztését szeretné szolgálni, hiszen az idegenforgalom hozzájárul a városok fejlődéséhez.

Zárásként néhány számadatott is elmondott a beruhásról: a szennyvízberuházás összes költsége 273 millió forint volt, amelyhez 232 millió forint támogatást nyert a két település. Ezt követően a pénzügyminiszter a polgármesterekkel, Palóczy Lajosnéval és Pataki Lászlóval felavatta az új beruházást.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!