Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.28. 13:09

Akasztják a hóhért

<p>Az Ízvilág oldal szerkesztői nem ám vizet prédikálnak és bort isznak. Igen csak otthonosan mozognak a konyhában mindeketten.</p>

13:07: A lencse sok pénzt hoz az új esztendőbe

A szilveszterhez és az új év első napjához fűződő mondák és hiedelmek között az étkezéshez kapcsolódó babonák is szerepet kaptak.

Egyesek szerint szilveszterkor vacsorára halat, szárnyast vagy fürgelábú vadat szokás készíteni, mert a hal elúszik, a szárnyas elkaparja, a nyúl pedig elszalad az elmúlt év összes bajával. Újévkor pedig malacpecsenyét kell fogyasztani, mert a disznó előtúrja a szerencsét. A lencse sem hiányozhat az asztalról, hiszen az sok pénzt jelent az új esztendőben.

 

Mit együnk szilveszterkor?
Újévi lencseleves
Hozzávalók: 20 dkg lencse, 5 dkg árpagyöngy, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, 2 evõkanál mustár, 1 dl tejszín.
Elkészítése: A lencsét fõzés elõtt kiválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. A lencsét a zöldségekkel kétszeres mennyiségû vízben feltesszük fõni. Hozzáadjuk az egész fokhagymát, a vöröshagymát és a babérlevelet. Megsózzuk, felforraljuk és beletesszük az árpagyöngyöt. Mikor minden megpuhult a mustárral elkevert tejszínt a fõvõ leveshez adjuk.

Mustáros-lencsés tésztasaláta
Hozzávalók: 320 g Gyermelyi négytojásos olaszcsavart, 120 g magos mustár, 2 evõkanál méz, 1 evõkanál finomra vágott bazsalikom, 1 evõkanál finomra vágott petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 0,5 dl fehérbor, só, õrölt fehérbors, 100 g póréhagyma, 100 g gépsonka, 100 g fõtt marhanyelv, 100 g fõtt vörös és barna lencse, saláta a díszítéshez
Elkészítés: A mustárt, sót, borsot jól kikeverjük az olajjal, majd hozzáadjuk a mézet és a bort. Belekeverjük a fûszereket és a finomra vágott hagymát. Hozzákeverjük a metéltre vágott sonkát, fõtt lencsét és a nyelvet, majd a tésztát is belekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, és a salátalevelekre tálaljuk.

 

12:42:Megkérdeztük a kollégákat: Uraim! Otthonosan mozognak Önök a konyhában?

Ha a főtt ételekről van szó, akkor a krumplis fogásokban verhetetlen vagyok. Nagy szakértelemmel készítek paprikáskrumplit és a rakott krumplit. Az első titka: az apróra vágott krumpli, a füstölt kolbász mellé pedig teszek még virslit is. A rakott krumplit pedig el sem lehet rontani...

M. Magyar László

A virslifőzés után hatalmas ugrás volt a sörrel locsolgatott bőrös malachús, amit azért némi segítséggel tettem sütőbe. Állítólag a mustárban gazdag pác adott neki olyan pikantériát, ami méltóvá tette a gyertyafényes vacsorához...”

Nyéki Zsolt

Édesapámhoz hasonlóan sosem idegenkedtem a konyhától. Szívesen sütök-főzök, egyik kedvencem a rácos szelet, mely fűszeres sült húst és tepsis krumplit takar. A nagyi szerint jól fog járni velem a nagy Ő, ha egyáltalán létezik ilyen…

Palicz István

Mi lehet egy horgász kedvence? A halételek. Be vallanom férfiasan, ezek elkészítését, egyedül nem igen merném vállalni. A családi munkamegosztásból, rám a tűz őrzése hárul. Hisz az sem mindegy mennyire lángol a fa. Mindenesetre a halászlé esetében semmiféle más, idegen anyagot (zsírt, rizst, krumplit stb) nem tűrök.

Dankó Mihály

Természetesen otthonosan! Amikor időm engedi, szívesen főzök, hiszen ez igazán kreatív tevékenység.  Imádok bográcsozni,  barátaim szerint a lecsóm ehető. Főként a kapros, amit a magam ötletének tudok. Nem bonyolult, hiszen apróra vágott friss kaprot alaposan elkeverek tejföllel, majd mindezt összerottyantom a már kész lecsóval.

Mán László

 

12:40: Amikor ezek a sorok születnek, szerkesztőtársam Mariann éppen disznólkodik. No nem kell semmi rosszra gondolni, csupán igazi sóstóhegyi lányként családjával éppen azon fáradozik, hogy egy amolyan majdnem hagyományos – hol van már a szalma, meg persze mindent a hűtőbe ! – malacölés után újra feltöltsék az éléskamrát. Talán ebből is kiderül, hogy nem hályogkovács módjára fogunk bele hétről-hétre az Ízvilág oldal szerkesztésébe.

Mariann gyakorló háziasszony, két tinilány édesanyja, húsimádó férjjel és népes családdal. Kolléganőm hagyományos konyhát vezet, noha egyik gyermeke vegetáriánus. Ez ma már nemigen okoz fejtörést, rutinosan főzi a húsmentes fogásokat. Többnyire tartalmas ételek készülnek a sóstóhegyi konyhában, gulyás, pörkölt, finom sültek kerülnek asztalra, de szeretik a salátákat, az egészséges grillhúsokat és a tésztaféléket is.

Sipos Mariann, ha az idő engedi, tavasztól-őszig előszeretettel főz a szabadban, az ebéd után rendre kiürül a bogrács. A héjában sült fűszeres krumplija csirkemellel vagy tarjával verhetetlen.

A kulcsszó: alaposság

Én sem vagyok az a vizet prédikál és bort iszik típus. Szeretek és tudok is főzni, noha nem vagyok „rákényszerítve” arra, hogy nap mint nap a tűzhely mellé álljak. Családunkban mindig is fontos volt a gasztronómia, de soha nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. Most is csak akkor főzök, ha van időm beszerezni a legjobb hozzávalókat.

A mai napig a számban érzem a nagymamám gazdagon zöldségelt finom húsokból főtt orjalevesét szigorúan csigatésztával, a füstölt finomságokkal készült sóletet, a harapnivalóan vastagra – de sokat bosszankodott hogy nem sikerül lehelletvékonyra – nyújtott mákos vagy diós tésztára. Apukám tatárbifsztekét többen emlegetik, anyának a melegszendvicse, hortobágyi húsos palacsintája, fonott kalácsa utánozhatatlan.

Én mindenkitől örököltem valamit a főzőtudományból. Nagyitól a gyorsaságot és a jó liogisztikát, apától az ínyencséget, hogy merjek bánni a számtalan fűszerrel, anyától az alaposságot. Ma már bármit elkészítek, legyen az leves, húsétel vagy desszert. Nálam az örök kedvenc a finom habos krumplipüré rántott csirkemellel, de rántott gombával, karfiollal és nyírségi gombóclevessel is le lehet venni a lábamról.

- Sipos Marianna, Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!