Hatból semmi

Novák Miklós

Szilágyi Áron kedden bronz­érmet szerzett a Milánóban zajló vívó-világbajnokság kard egyéni versenyében, ezzel eldőlt, hogy a tokiói olimpia magyar bajnokai közül 2023-ban, egy évvel a következő, párizsi játékok előtt senki sem szerez világbajnoki aranyérmet. 

A japán fővárosban hat magyar aranynak örülhettünk. Szilágyi Áron mellett birkózásban Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 77 kg), úszásban Milák Kristóf (200 m pillangó), kajak-kenuban pedig Tótka Sándor (K-1 200 m), Kopasz Bálint (K-1 1000 m), valamint a női négyes (Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra) győzött. Lőrincz visszavonult; Milák válságba zuhant és el sem indult az ugyancsak most zajló úszó-vb-n; Tótka eleve meg sem védheti a címét, mert a kétszáz méter lekerült az olimpiai programról, a rajta kívül Kuli István, Csizmadia Kolos és Nádas Bence alkotta négyes augusztusban, a duisburgi világbajnokságon még javíthat, de az Európa Játékokon csalódást okozott; Kopasz Bálint idén fő számában lemarad a vb-ről, mert Varga Ádám a válogatókon kétszer is legyőzte; a tokiói női kajak négyes pedig abban az összetételben már csak Kárász visszavonulása miatt sem versenyez többé, de ennél nagyobb gond, hogy az új emberekkel nem muzsikál valami fényesen. 

Kongassuk a vészharangot? Azt azért mégse. 

Ha nem szentségtörés ilyet mondani, talán jobb is, hogy Szi­lágyi Áron idén nem kaszabolta le a nemzetközi mezőnyt, jövőre így még motiváltabb lesz, Kopasz Bálint nyilván nem egészen így gondolja, de Varga Ádám teljesen méltó helyettese, ráadásul jövőre ismét mindketten indulhatnak a kajakosok királyi számában, s megalapozott a remény az újabb kettős magyar győzelemre. Milák Kristóf esete már aggasztóbb, e helyütt kísérletet sem teszek arra, hogy legalább a megfelelő nyomon induljak el, vajon mi történhetett vele. A női kajakosok közül Kozák Danuta gyermekáldás után idén erőt gyűjt, Bodonyi Dóra a szülés után még messze van a formájától, egyesben csupán hetedik lett a válogatón, s a négy hölgy közül az idén egyedül versenyképes Csipes Tamara is mintha elkapta volna a „Milák-vírust”, szerencsére annak enyhébb lefolyású változatát, s talán a világbajnokságra már összekapja magát. 

Nagyobb gond, hogy a magyar sportban az elmúlt két évben nem tűnt fel egyetlen olyan üstökös tehetség sem, akivel Párizsban egyértelmű éremesélyesként lehetne számolni. A kipróbált harcosokban kell tehát bíznunk. S nem rajtuk számonkérni, ha Párizsban a magyar csapat történetesen nem tudná megismételni a tokiói eredményeket.