Jegyzet

2022.10.13. 06:30

Lila köd

Bódi Csaba

Véber György meglepődne, ha egyik „célba vett” játékosa megfogadná edzője azon tanácsát, ami az öngólra vonatkozik. A tréner szerint ugyanis egyszerűbb lenne a helyzet, ha U19-es labdarúgója inkább minden mérkőzésen betalálna saját kapujába, mintsem rendre elköveti azokat a hibákat, amelyek elkerülésére a szakvezető már ezerszer felhívta a figyelmet. Az Újpest FC az országos kiemelt csoportban szereplő csapatának irányítója az MTK Budapest elleni meccsen adott hangot elégedetlenségének, trágár szavakkal bírálva saját játékosait. A másfél percig tartó, káromkodással színezett kifakadást egészen „véletlenül” videóra rögzítették, a felvétel pedig elindult hódító útjára a világhálón – meglehetősen nagy felháborodást keltve.

Gyorsan illik leszögezni: Véber nem az a fajta ember, aki a szürke eminenciások táborát gyarapítja.

Játékosként is az volt a száján, ami a szívén, és nincs ez másképp edzőként sem.

Eddigi állomáshelyein mindig akadt egy-egy nyilatkozat, amivel kiverte a biztosítékot, azaz átlépte azt az ingerküszöböt, ami megbotránkoztatta a nagyérdeműt. A mostani „kommentálás” az október 1-jén lejátszott mérkőzéshez kötődik, ahol a lila-fehérek 1–1-es döntetlen játszottak a kék-fehérekkel.

Az ÚFC számára a remi mindössze a második pont megszerzését jelentette, ami az őszi idényben lejátszott öt találkozót tekintve meglehetősen vérszegény teljesítménynek számít. Nyilvánvaló azonban, hogy mindez nem ok és magyarázat arra, miért beszélt Véber úgy, hogy emiatt a Magyar Labdarúgó-szövetség azonnali hatállyal vizsgálatot rendelt el.

Az eljárás végeredménye nemigen lehet kérdéses: a tréner szájzárat nem, de eltiltást minden bizonnyal kap az MLSZ-től, miközben a klub azt közölte, hogy a tréner megsértette az egylet etikai kódexét. A válasz nem maradt el. „Őszintén sajnálom, hogy ennyire elragadott a hév, ez nem a pályára való, pláne nem gyerekek előtt. Természetesen bármilyen retorziót elfogadok az MLSZ és a klub részéről is, vállalom a következményeket. A szívem továbbra is az Újpesté!” – érkezett Véber bocsánatkérése. Amihez csak annyit: a stílus nem változik meg. Ötvenhárom évesen ritkán bújik ki az ember a saját bőréről. Hogy a fiatalok lelkivilágát mennyire sértette meg, nem tudni, de az bizonyos, hogy a hasonló szösszenetekben gazdag magyar futballirodalom újabb, nem túl dicső fejezettel bővült.

Hiába no, a lila köd rendkívül veszélyes tud lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!