Jegyzet

2022.09.22. 06:30

Vezéráldozat

Novák Miklós

Eljön a nagy nap, a világbajnok ismét szemben áll a kihívójával a ringben. Mindenki arra vár, hogy kiderüljön, a legutóbbi megfutamodása csupán kisiklás volt, most majd megmutatja, ki az úr a háznál. Ám a világbajnok a gongszóra nem veszi fel az alapállást, hanem leengedett karokkal vigyázzállásba mered a kötelek között. A rémült kihívó tesz egy suta lépést felé, de megütni nem meri, nem akarja, a világbajnok egyszer csak meghajol, és elhagyja a ringet.

Elképzelhetetlen, mondanánk. Mégis megtörtént. Igaz, nem ökölvívásban, hanem sakkban.

Immár két hete borzolja a kedélyeket Magnus Carlsen viselkedése a nemzetközi sakkéletben.

A világbajnok az év legrangosabb tornáján, a Saint Louis-i Sinquefield-kupán a harmadik fordulóban világossal meglepetésre kikapott a nála lényegesen alacsonyabban jegyzett amerikai Hans Moke Niemanntól. Ennél is persze sokkal nagyobb megdöbbenést váltott ki Carlsen következő húzása: a parti után visszalépett a tornától. A döntését nem indokolta, ugyanakkor a bejelentése mellé Twitter-üzenetében belinkelte José Mourinho ismert, „Ha beszélek, bajba kerülök” kezdetű tirádáját. Ebből mindenki arra következtetett, hogy a világbajnok kimondatlanul manipulálással vádolja meg Niemannt, akit korábban az egyik online oldalról, a Chessbase-ről bizony már kitiltottak csalás miatt.

Fura fintorként a sors két hét múlva színvallásra késztette a norvég nagymestert, hiszen rögtön a következő jelentős viadalon, a jelenleg is zajló Generációs kupán ismét szembekerült a tizenkilenc éves amerikaival. Nos, Carlsen, ismerjük el, stílusosan reagált. A versenykiírás értelmében az első lépést mindenképpen meg kellett tennie, a másodikra azonban már nem került sor, az online zajló partiban kikapcsolta a kamerát, így jelezte, hogy feladja a játszmát. Tehát nem hajlandó megmérkőzni Niemann-nal, mégpedig azért, mert – ha nem is mondja ki – csalónak tartja. Bizonyítéka azonban nincs.

Az eset megosztja a sakkvilágot, és a következményei beláthatatlanok. Aki megteheti, hogy szembeszálljon vele, mint mindenekelőtt az exvilágbajnok Garri Kaszparov, azt sürgeti, hogy Carlsen tisztázza magát, ő viszont éppen erre nem hajlandó.

Maradhat-e a ringben e nélkül? Megválogathatja-e az ellenfeleit, a kihívóit? (Nem feledve, hogy az év végén kijelentette, legközelebb akárki ellen nem hajlandó megvédeni a címét.) Ha a világbajnok nem nyilatkozik, eme kérdésekre a nemzetközi szövetségnek kell választ adnia. Bármennyire is fájdalmas, akár a világbajnokot, a vezért feláldozva. Mert jól tudjuk, a show-nak, a játéknak folytatódnia kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!