Jegyzet

2022.07.01. 06:30

Kiégve

Szilágyi László

Fucsovics Márton gondterhelten ébredt. Nyomasztotta az a rengeteg szörnyűség, ami a wimbledoni teniszbajnokság első napján, június 27-én, hétfőn várt rá. Nem volt kibékülve a sorsával: övön aluli ütésnek érezte, hogy hiába törné össze magát Wimbledonban, egyetlen világranglistapontot sem kap majd érte, és amint véget ér a füves pályás dzsembori, az 57. helyről visszazuhan a 95-re. Ezt nem lehet lenyelni, gondolta magában, de aztán elvégezte a szokásos rituáléját az Alekszandr Bublik elleni mérkőzése előtt, tette a dolgát, majd mérsékelt lelkesedéssel kiballagott a pályára.

Ha az emberi szenvedés fokát teniszmérkőzésen megkereshető pénzzel is lehetne mérni, akkor Fucsovics valóban nagyon mélyen volt mentálisan.

Több mint 22 millió forintnak megfelelő fontot keresett azzal, hogy nyűgösen ütögetett egyet Bublik ellen, és 6:1, 6:2, 6:4-re kikapott a távolról sem világhírű kazah ellenfelétől.

Amióta 2016-ban, a US Openen bemutatkozott Grand Slam-főtáblán, még sosem szerepelt ilyen rosszul a négy nagy versenyen.

Fucsovics elmagyarázta, miért volt olyan bágyadt a wimbledoni füvön. – Kicsit elvesztettem a tüzet a tenisz iránt, pedig egy ilyen versenyen, ahol nincsenek pontok, ez tud segíteni a leginkább – mondta, nem túl nagy meggyőződéssel, majd arra célzott, hogy elvonul feltöltődni, mielőtt felkészül az augusztus végén kezdődő US Openre.

A kiégés jellemző tünet az élsportban, előbb-utóbb mindenkit utolér, fogva tart, a szerencsésebb típus hamarabb szabadul a szorításából. Talán Fucsovics is ebbe a kategóriába tartozik: reméljük, valamelyest feldobja a hangulatát, hogy azon kevesek egyike a munkaerőpiacon, akik minimális erőfeszítéssel nagyon sok pénzt keresnek.

Fucsovics furcsa szerzet. A harmincéves nyíregyházi játékos kicsit úgy viselkedik, mint aki felkészült a saját kiégésére. A wimbledoni rajt előtt tizenhét nappal ismertette az idei pénzdíjakat a versenyt szervező All England Lawn Tennis Club, ekkor derült ki, hogy az első fordulós jelenléttel rekord­összeget, 50 ezer fontot lehet keresni. Ekkor juthatott volna arra az elhatározásra, hogy kiégett, vérig van sértve, neki semmi keresnivalója sincs Wimbledonban. Ő azonban másképp döntött: nevezett, elutazott, elindult, aztán kiborult, és most várja a „végkielégítést”. Elbujdokolva a világ elől szeretné visszacsalogatni a sportágba vetett hitét, a tüzet, hogy később még csak véletlenül se produkálja a kiégés tüneteit.

Még akkor sem, ha kifizetődő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!