Jegyzet

2022.04.22. 06:30

Bűnhődés

Szilágyi László

Vlagyimir Putyin februárban parancsot adott Ukrajna nácitlanítására és demilitarizálására, és a lassan két hónapja különleges hadművelet címszóval zajló orosz–ukrán háborút nem csak a csatamezőn vívják a felek. A nyugati szankciók gyorsan utolérték a társadalom különböző csoportjait, így az élsport világa is megszenvedi az értelmetlen háborút. Orosz és fehérorosz sportolókat rekesztenek ki a legkülönbözőbb eseményekről, újabban az egyik legnagyobb presztízsű Grand Slam-versenyről, a wimbledoni bajnokságról. Tegnap a versenyt szervező All England Law Tennis Club egyértelművé tette, hogy az orosz és belorusz játékosok nem vehetnek részt a június 27-én kezdődő viadalon. 

Az oroszok közül a világranglistán második Danyiil Medvegyev, a nyolcadik Andrej Rubljov, a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova (15.), a fehéroroszok közül pedig a rangsorban negyedik Arina Szabalenka és a korábbi világelső, jelenleg 18. Viktorija Azarenka kénytelen kihagyni az év harmadik Grand Slam-versenyét. Ők bűnhődnek Vlagyimir Pu­tyin háborújáért.

A kitiltás öncélú és értelmetlen, felesleges és kirekesztő, politikai nyomás alatt született átgondolatlan lépés. 

Nehéz elképzelni, hogy a monte carlói adóparadicsomba bejelentett Danyil Medvegyevnek lenne bármilyen kapcsolata az orosz rezsimmel, esetleg hallgatólagosan támogatja az orosz inváziót, összekacsint a birodalmi álmokat szövögető putyinistákkal.
Viktorija Azarenkának jelenleg az a legfőbb bűne, hogy Fehéroroszországban született, és a kollektív bűnösség elve alapján neki is viselnie kell a felesleges vérontás következményeit. Mivel ő (is) a sportból és nem a sajtómegjelenéseiből él, eltekintett attól, hogy napi szinten elhatárolódjon az országa politikai vezetésétől. Meg lehet érteni, mert neki nem ez a dolga.

Az angol szervezők és a feltüzelt hazafiként viselkedő ukrán játékosok szerint azonban az orosz és fehérorosz teniszezőknek kutya kötelességük lenne kiállni a béke és Ukrajna területi integritása mellett. Egyebek mellett azért is, mert szerintük a hallgatás beleegyezés, és most azt a világot éljük, amikor nem a némaság a helyes, erkölcsi alapú állásfoglalás.

Az All England Law Ten­nis Club súlyos politikai nyomás alatt cselekedett, amikor a kitiltásról határozott. De legalább nyitva hagyott egy kiskaput: ha júniusig változnak a körülmények, átgondolja, szükség esetén módosítja a határozatot. Ez lenne a helyes döntés.

Az ártatlanok ne bűnhődjenek. És nem csak a teniszben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!