Sport

2019.03.15. 16:40

Későn ébredt a DEAC

Debrecen - Megszakadt a kilenc mérkőzés óta tartó hazai veretlenségi sorozata a DEAC kosárlabdacsapatának, miután négypontos vereséget szenvedtek az ASE csapatától. Az első félidőben már 19 pontos előnyre tett szert a Paks, így hiába pörögtek fel a végére a hajdúságiak, végül megérdemelt vendég győzelem született.

Debrecen - Megszakadt a kilenc mérkőzés óta tartó hazai veretlenségi sorozata a DEAC kosárlabdacsapatának, miután négypontos vereséget szenvedtek az ASE csapatától. Az első félidőben már 19 pontos előnyre tett szert a Paks, így hiába pörögtek fel a végére a hajdúságiak, végül megérdemelt vendég győzelem született.

Berényi Sándor a hét első felében elhunyt édesapjának emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött a találkozó. A Paks kezdte jobban a mérkőzést, Amigo büntetőjét egy 10-0-s vendég futás követte, így három perc után már érkezett is a debreceni időkérés. Henry Dugat fújt ébresztőt egy betörés után, de a folytatásban sem találták igazán a ritmust a hazaiak, Eilingsfeld második triplájával tartotta előnyét az ASE, sőt Faust közelijével már kétszámjegyűre hízott a differencia (8-20). A negyed végéhez közeledve Ivosev zsákolt hatalmasat, majd Bognár értékesített egy távolit, de így sem tudtak jelentősen közelebb kerülni, sőt Norfleet utolsó másodperces hárompontosa után már 16-30-at mutatott az eredményjelző.

Az amerikai a második negyed kezdetén is betalált távolról, Medve Máté lerohanása után pedig már nagy bajban volt a Debreceni Egyetem csapata (16-35). Ezt követően Boriszov vezérletével egy 8-2-es futást produkáltak a hazaiak, de a nagyszerű dobóformát kifogó paksiakat ez sem rendítette meg. Dzunics Braniszlav együttese uralta a palánk alatti területeket, közel kétszer annyi lepattanót szedtek, ráadásul pontos távoli dobásaikhoz agresszív védekezés is párosult. Semmi sem akart összejönni ezen az estén a cívisvárosiaknak, az ASE pedig okosan kihasznált minden megingást, és 19 pontos előnnyel mehetett a nagyszünetre (35-54).

A fordulás után érezhetően más felfogásban jött ki az öltözőből a DEAC, Boriszov hárompontosa után hamar időt kértek a vendégek (46-59). Jót tett az egyperces szünet a Paksnak, de a gyors debreceni támadásokkal továbbra sem tudtak mit kezdeni, óriási dobópárbajjá alakult a találkozó. A különbség sokáig nem változott, de a nagy rohanásba egyre több hiba csúszott, így Henton vezérletével a negyed végére visszaállt a közel húszpontos differencia.

A záró felvonásban mindent egy lapra tett fel a DEAC, Kósa Tamás és Bognár Kristóf vezérletével négy perc alatt újra tízen belülre zárkóztak. Az ASE kezdett elkészülni az erejével, nem ültek úgy a távoli dobásaik, a publikumtól hajtott hajdúságiak pedig Dugat révén tovább csökkentették hátrányukat (75-81). Három perccel a vége előtt Jevtovics törte meg a paksi kosárcsendet, de Ivosev kosarai révén tartotta a lépést hajdúsági alakulat. Egy perc volt már csak hátra, mikor Boriszov hármasával már újra látótávolságon belülre kerültek a hazaiak (82-85), de Faust egy távolival szinte azonnal válaszolt. Húsz másodperccel az órán négy pontos hátrányban Amigo kihagyta mindkét büntetőjét, míg Henton bedobta azokat. Dugat még egy triplával háromra hozta fel övéit, de Henton kettőből egy büntetőt értékesített, így a DEAC-nak már nem volt esélye az egyenlítésre.

DEAC - ATOMERŐMŰ SE 88-92 (16–30, 19–24, 23–22, 30–16)

DEAC: DUGAT 16/6, Manigat, BORISZOV 21/12, IVOSEV 21/3, AMIGO 18

Csere: Polyák, Bognár 9/3, Kósa 3/3

Edző: Berényi Sándor

PAKS: KOVÁCS Á.13/6, FAUST 14/9, Henton 8, EILINGSFELD 14/12, Jevtovics 7

Csere: Ruják A. 2, WILLIAMS 16, Medve 5/3, Norfleet 13/9, Horváth K.

Debrecen, 950 néző. V: Földházi, Papp, Rácz

Berényi Sándor: – A vereség ténye fájó, és bár nem vigasztal bennünket a tény, hogy nagy hátrányból is fel tudtunk állni, így legalább tükörbe tudunk nézni. Az első húsz percben nem pörögtünk fel eléggé, túl sok lepattanót engedélyeztünk ellenfelünknek, akik extrán dobtak a hárompontosvonalon túlról. Félidőben harcosabb játékot kértem, és védekezésben is változtattam, de ebbe is belehibáztunk helyenként. A negyedik negyedben a váltások már egészen rendben voltak, és könnyű kosarakat szereztünk. Keményebben kell dolgoznunk a jövőben.

Dzunics Braniszlav – Megérdemelt győzelmet arattunk, hiszen végig vezettünk. Három negyeden keresztül jól is játszottunk, de a záró játékrészre a magas játékosaink faultproblémái miatt hullámvölgybe kerültünk. Második csapatként sikerült Debrecenben nyerni, így pláne minden elismerés megilleti a játékosaimat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!