Sport

2018.04.28. 18:21

Dán dominancia a salakmotorosok között

Debrecen - A salakmotoros egyéni Európa-bajnoki elődöntő debreceni viadala dán sikert hozott.

Debrecen - A salakmotoros egyéni Európa-bajnoki elődöntő debreceni viadala dán sikert hozott.

Az egyéni Európa-bajnoki elődöntőben a magyarok nem tudták átlépni az árnyékukat, elmaradt a bravúr.

Ismét a kontinens legjobb vaspapucsosai adtak egymásnak randevút a cívisvárosban szombaton, az egyéni Eb-elődöntőben 9 ország 16 vaspapucsosa küzdött a továbbjutást jelentő első három helyért. Ahogy az várható volt, a korábban bordatörést szenvedett olasz licenszes Nicolás Covatti nem vállalta a debreceni szereplést, helyette egy orosz pilóta, Vadim Taraszenko kapott bizonyítása lehetőséget. De még az utolsó 24 órában is történt változás a startlistán: a péntek esti lengyel Ekstraliga fordulóban Janusz Kolodziej bukott, s egészségügyi állapota nem engedte, hogy a Hajdúságban starthoz álljon. A lengyel motoros helyett az első számú tartalék, Magosi Norbert lépett elő a főversenyzők közé.

Várakozáson alul

Nem véletlenül lett beharangozva a szezon legkiemelkedőbb hazai viadalának az egyéni Eb, hiszen olyan klasszisok is megmérettetek, akik már a Grand Prix-ban vagy a Világkupában is húzták a gázt. A mezőny rendkívül nívós és kiegyensúlyozott volt, ezért mindenki óriási küzdelmet várt az Európa-bajnoki challenge-et jelentő első három helyért.

A magyarok bemutatkozása nem sikerült túl fényesre, sorrendben Tabaka József 1, Benkő Roland 0, míg Magosi Norbert ugyancsak 1 ponttal kezdett. A folytatásban sem termett túl sok babér a mieinknek, a szépszámú hazai szurkolósereg egyetlen magyar futamgyőzelemnek sem örülhetett. A verseny végén Magosi 5 ponttal a 12., Benkő 5 egységgel a 13., Tabaka 3 ponttal a 14. helyen zárt.

- Szinte hihetetlen, ami a mai versenyen történt. Nagyon jól indultam, többek között lestartoltam Kildemandot is, ám 30 méter után elfogyott a szufla, s a hátsó régióban találtam magam. Egyáltalán nem voltam gyors, s hiába kerestük az ideális beállításokat, kevés volt az öt futam, hogy megtaláljuk. Rengeteget dolgoztunk a motoron a verseny alatt, de mindössze 3 pontot sikerült szereznem. Nagyon szomorú vagyok - nyilatkozta a Naplónak Tabaka József a viadalt követően.

A salakszóróink nem tudtak bravúrt bemutatni, de talán még ennél is jobban zavarta a szépszámú publikumot a por. A nagy melegben hiába locsolták bőséggel a salakos ovált a helyi szervezők, a verseny osztrák vezetőbírója, Susanne Neuhäuser akkurátusan mindig megvárta, hogy felszáradjon a pálya, s csak utána engedte rá a motorosokat.

Franc a meglepetésember

A 20 futamos alapverseny papírforma végeredményt hozott, az első három helyen a dán trió végzett, mindhárman 13 egységet gyűjtöttek. A szabályok értelében az első két helyezett (Peter Kildemand, Mikkel Michelsen) egyből a fináléba jutott, míg az őket követő legjobb négy salakszóró, Nicolai Klindt (13 pont), Marat Gatjatov (11), Jakob Thorssel (11) és Josef Franc (8) az elődöntőben harcolhatta ki a döntőbe jutást. Óriási meglepetésre Franc repülőrajtot vett, s meg sem állt a futamgyőzelemig, de Klindt sem panaszkodhatott, hiszen a második helye kvalifikációt ért. A legjobbak futama előtt biztossá vált, hogy Franc indulhat az olaszországi challenge-en, ugyanis a szabályok értelmében egy nemzetből csak két pilóta harcolhatta ki a jogot a továbbjutásra. A döntő nagy küzdelmet hozott, a győzelmet Michelsen szerezte meg Kildemand előtt, míg Klindt ugyan felállhatott a dobogóra, de nem volt őszinte a mosolya, hiszen csak tartalék lesz szombaton Terenzanóban.

BN


Végeredmény:

1. Mikkel Michelsen (dán),

2. Peter Kildemand (dán),

3. Nicolai Klindt (dán),

4. Josef Franc (cseh),

5. Marat Gatjatov (orosz),

6. Jacob Thorssell (svéd)


[related-post post_id="3843587"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!