Sport

2017.06.21. 08:16

Női kosárlabda Eb - Vereség az olaszoktól, a 9-12. helyen zártak a magyarok

Királyvárad - A magyar válogatott 49-48-ra kikapott az olasz csapattól a Csehországban zajló női kosárlabda Európa-bajnokságon a negyeddöntőbe jutásért rendezett keddi mérkőzésen, így a 9-12. helyen zárt.

Királyvárad - A magyar válogatott 49-48-ra kikapott az olasz csapattól a Csehországban zajló női kosárlabda Európa-bajnokságon a negyeddöntőbe jutásért rendezett keddi mérkőzésen, így a 9-12. helyen zárt.

Az olaszok sikerükkel bejutottak a csütörtökön Prágában sorra kerülő negyeddöntőbe, ahol a belgákkal találkoznak, a magyaroknak befejeződött az Eb. Az előző, magyar-román rendezésű 2015-ös kontinenstornán a 14-20. helyen zárt a Svitek-csapat.

Női kosárlabda Eb, negyeddöntőbe jutásért:

Olaszország-Magyarország 49-48 (12-14, 17-7, 5-19, 15-8)

Pontszerzők: Zandalasini 17, Sottana 12, Dotto 12, Ress 5, Penna 2, Formica 1, illetve Krivacsevics 15, Raksányi 7, Vandersloot 6, Fegyverneky 5, Határ 5, Simon 5, Nagy-Bujdosó 3, Medgyessy 2

Az olaszok két győzelemmel és egy vereséggel szerezték meg a B csoport második helyét, így az A jelű kvartettben egy sikerrel és két vereséggel harmadik magyarokkal találkoztak. A csoportkör statisztikája alapján a magyarok legjobb dobója a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia volt összesen 37 ponttal, a legtöbb lepattanót (16) az Eb legmagasabbja, a 208 centis Határ Bernadett szerezte. Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese 40 százalékkal célzott a mezőnyből, a triplákat viszont csak 25 százalékkal értékesítette. Az ellenfél 36 százalékkal próbálkozott távolról, és összességében 39 százalékkal dobott, Cecilia Zandalasini házi rekorderként három mérkőzésen 56 pontig és 30 lepattanóig jutott.

A csupán 21 éves játékmester lett tavaly az U20-as Eb legjobbja, és Királyváradon a 38 esztendős klasszis, Laura Macchi szerepét kellett átvennie, akinek a törökök elleni meccsen eltört az állkapcsa, így már hétvégén hazautazott.

Az olaszok a magyarokhoz hasonlóan 1/3-as győzelmi mérleggel a 14-20. helyen zárták a 2015-ös magyar-román rendezésű Eb-t, aztán tavaly novemberben ugyancsak 5/1-es mutatóval harcolták ki a csehországi részvételt a selejtezőben.

Ami a két gárda egymás elleni eredményeit illeti, 1950 óta már 24-szer találkoztak, és a magyarok 13-11-re vezettek. A legutóbbi összecsapást a 2005-ös Eb kvalifikációjában a magyar csapat nyerte 82-67-re.

A párharc 25. csatája rekkenő hőségben kezdődött, ugyanis a cseh rendezők még hétfőn - a kinti kánikula ellenére - lekapcsolták a Hradec Kralove Arena klímaberendezését, így trópusi körülmények és izzadó szurkolók várták a csapatokat. A meccs elején nem érvényesült az olaszok rohanós játéka, Krivacsevics Tijána révén 9-2-vel kezdtek a remekül védekező magyarok, aztán Andrea Capobianco mester 11-5-nél időt kért. Ennek eredményeként az ellenfél két pontra felzárkózott a nyitónegyed végén, s a folytatásban egy 14-2-es rohammal 24-16-ra elhúzott. A nagyszünetben 29-21 volt az állás.

A félidei statisztikából kitűnt, hogy a 14 magyar triplakísérletből mindössze egy ment be, a mezőnyből pedig 26 százalékkal célzott a válogatott. Közben a túloldalon ugyanez az adat 43 százalék volt, a hármasoké pedig 67. Az elvileg alacsonyabb olaszok emellett héttel több lepattanót is szedtek.

Térfélcsere után három és fél perc alatt egyenlített a magyar csapat (29-29), majd Simon Zsófia triplájával átvette a vezetést (34-31). Ekkor az olaszok dobtak feltűnően gyengén, ráadásul a cserejátékosok sem tettek hozzá sokat a gárda teljesítményéhez, így az utolsó negyed 40-34-es magyar vezetésről indult. A 14 ponttal megnyert harmadik szakaszt követően megtáltosodtak a továbbra is szívósan védekező magyarok, hamarosan nyolc pont volt a különbség (44-36). Zandalasini 17. pontjával azonban elolvadt az előny, és folytatódott a sok hibával tarkított, kiélezett csata. Francesca Dotto színészkedésért technikai hibát kapott, Raksányi Krisztina büntetőjével az utolsó perc 49-48-as olasz vezetésről kezdődött. Hallatlan izgalmak közepette egyik gárda sem talált már a gyűrűbe, így a rivális minimális különbséggel nyert.

Stefan Svitek szövetségi kapitány csalódottan összegzett az MTI-nek:

"Szomorú vagyok, ezt a meccset bármelyik csapat megnyerhette volna, mindent kiadtunk magunkból a pályán. Tanulunk ebből a vereségből is, és úgy érzem ennek ellenére nagy lépést tettünk előre".

"Boldog vagyok, hogy továbbjutottunk a csoportból, és büszkék lehetünk magunkra. Úgy érzem, számomra ezzel vége a válogatott karriernek" - mondta Nagy-Bujdosó, aki szerint a gyenge külső dobások miatt maradt alul a válogatott.

A 15 pontos Krivacsevics közölte, egy ponttal volt jobb az ellenfél. Úgy vélte, bármelyik csapat megérdemelte volna a győzelmet, a vége már összefolyt előtte egy kicsit, de az utolsó másodpercekben nagy lehetőséget szalasztottak el.

Az olaszok sikerükkel továbbjutottak a csütörtökön Prágában sorra kerülő negyeddöntőbe, ahol a belgákkal találkoznak, a magyarok pedig a 9-12. helyen fejezték be Eb-szereplésüket. Az előző, magyar-román rendezésű 2015-ös kontinenstornán a 14-20. helyen zárt a Svitek-csapat.

Ami a többi nyolcaddöntőt illeti, búcsúzott többek között a címvédő szerb válogatott, amely a lettektől kapott ki Prágában. A szlovákok - főként az ex-soproni Zuzana Zirkova 31 pontjával - meglepetésre legyőzték a magyarok csoportjában második ukrán együttest.

További eredmények:

Szlovákia-Ukrajna 82-68

Lettország-Szerbia 75-70

Görögország-Oroszország 62-58

A csütörtöki negyeddöntő párosítása:

Belgium-Olaszország

Franciaország-Szlovákia

Törökország-Görögország

Spanyolország-Lettország

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!