Sport

2017.06.22. 09:49

Fotók: A végső győzelemért csatáztak a Buzánszky-kupán

Debrecen - Idén ugyanaz a két csapat jutott be a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa döntőjébe, végül mindkettő egy-egy győzelemmel zárt. A két egyetemi tornára évről évre egyre több külföldi alakulat nevez be.

Debrecen - Idén ugyanaz a két csapat jutott be a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa döntőjébe, végül mindkettő egy-egy győzelemmel zárt. A két egyetemi tornára évről évre egyre több külföldi alakulat nevez be.

Fordulatos és izgalmas mérkőzésekkel zárult szerdán a 2017-es tavaszi Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa, a döntőknek a Debreceni Egyetem műfüves pályái adtak otthont. A mostani szezonban újdonságként meghirdetett Superligában az A-Men FC Papírvilág, illetve az FC Strikaz játszott az első helyért, az aranyérmet végül büntetőkkel a külföldi játékosokból álló csapat szerezte meg.

A két gárda nem csak a Buzánszky Kupában csapott össze a nap folyamán, hiszen a Futsal Kupa sorsa is kettőjük között dőlt el. Itt azonban fordított eredmény született, az A-Men FC Papírvilág diadalmaskodott. Divízió3-ban az Fc Knicks tarolt, érdekesség, hogy ebben a ligában már másodjára nyert külföldi együttes. A Sinter FC PRIMAVERA lett a Divízió2 győztese, a gólkirály is az ő csapatukból került ki Gyurina János révén, míg az Elnöki Kupát a Made in Italy vihette haza. A Női Ligában a Sinter Ladies FC lett az első, míg a második helyen a Sólyom Attila vezette DEAC-KA végzett.

Az ünnepélyes díjkiosztást és éremátadást megelőzően a Sporttudományi Oktatóközpont előtt álló Buzánszky-szobornál Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem sportlétesítményei nem csak egy-egy kupadöntő alkalmával, hanem folyamatosan kihasználtak, a lelátók megtelnek szurkolókkal.

- Jó volt látni a játékszenvedélyt és az őszinte örömöt ma is a játékosokon. A lazaság és vagányság az Aranycsapat legendás jobbhátvédjére, Buzánszky Jenőre is jellemző volt, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a siker mögött rengeteg munka is van – hangsúlyozta Balogh László.

Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke barátjaként emlékezett meg a 49-szeres válogatott Buzánszky Jenőről.

Fotó: Derencsényi István

- Bölcsessége, ahogy a sportról beszélt, mindenkit fegyelemre tanított. A mentorom volt, tulajdonképpen ő inspirált arra, hogy tagja legyek a Fair Play Bizottságnak. Ugyanakkor, aki látta őt játszani, soha nem feledi az életörömét. Családszerető, bohém ember volt és rendkívüli játékos – idézte fel a Debreceni Egyetem egykori utazó nagykövetének személyiségét Kamuti Jenő.

Az olimpiai bajnok labdarúgó Gelei Imre a névadó legenda küzdőszelleméről beszélt a kupa fiatal játékosainak, példaképnek állította Buzánszky Jenőt hihetetlen emberi és sportolói kvalitásai miatt.

A megemlékezéseket követően az egyetem képviselői és a meghívott vendégek – köztük az egykori legenda örököse és családja – megkoszorúzták az Aranycsapat hátvédjének szobrát.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!