Sport

2017.05.24. 18:57

Balmaz Kamilla Gyógyfürdő: „Már miért ne akarnánk feljutni?”

Balmazújváros - A klubelnök szerint azt a céljukat már elérték, hogy saját kezükben maradt a döntés.

Balmazújváros - A klubelnök szerint azt a céljukat már elérték, hogy saját kezükben maradt a döntés.

A Loki mellett a megye egyik legrégebbi és nagy hagyományokkal rendelkező futballcsapata a mindenkori Balmazújváros, amely jelenlegi formájában 2011 óta működik és egy évvel később vette fel a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő nevet. Azóta a gárda már többször mutogatta oroszlánkörmeit, vezette is az NB II-es tabellát, de ilyen közel még nem állt az élvonalba jutáshoz. Sokan persze csak legyintenek erre, minek ide még egy NB I-es csapat a DVSC mellett. Ám most a Loki a kiesés szélén táncol, így többen úgy vélik, helycsere lesz köztük, esetleg átadja az indulás jogát a Balmaz, amennyiben kivívja az élvonalbeli tagságot, ha a debreceniek búcsúznak onnan. Mire lehet számítani, kérdeztük a narancssárga-feketék elnökét, a város korábbi polgármesterét, dr. Tiba Istvánt.

A sértettség eredményt szült

– Már miért ne akarnánk feljutni? – kérdez vissza az elnök, akinek hangján érződik, kicsit sértő a kérdésfelvetés is. Aztán éppen ezzel is magyarázza az újvárosiak jó szereplését, mert mind a vezetőket, mind a játékosokat és szakvezetőket sértette, hogy őket a mostani bajnokság esélylatolgatásánál sosem sorolták a feljutók közé. Meg akarták és akarják mutatni, hogy rosszul ítélték meg őket, tudatos építkezéssel, következetes munkával egy ilyen kiscsapat is az élvonalba léphet.

– Nem is adtuk volna be az NB I-es licencre a kérelmünket, ha kérdés lenne, vállaljuk-e az élvonalbeli tagságot vagy sem. Tavaly még nem éltünk ezzel a lehetőséggel, hiszen látszott, nem állunk készen rá, ami egyébként kellően bosszantotta a csapatot, hogy változtatni akarjon ezen. Közben minden infrastrukturális fejlesztést is elvégeztünk, ami szükséges az élvonalhoz.

Most már csak finanszírozás kérdése izgathatja a csapatért szorítókat, de Tiba István állítja, a városra az eddigieknél is kevesebb anyagi terhet ró.

A jelenlegi profi futballban a sporttámogatási rendszer messze kedvezőbb az NB I-es kluboknak, mint a másodosztályúaknak. Például a reklámok után legalább háromszoros a növekedés, de nagy lehetőséget ad – amivel mi mindenképpen élnénk, ha sikerül a feljutás –, a fiatalok szerepeltetése."

Az elnök hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy nem igazolnának egyetlen külföldi játékost sem, de a fiatalokra építenének, illetve ez a folyamat már el is kezdődött, legjobb példa rá az alapemberré vált Rus Adrián. A konkrét erősítési tervekről még nem hallhattunk, ami érhető, hiszen még hátra van két nagyon fontos találkozó, melyek a feljutásról döntenek, de természetesen tervben van néhány új játékos leigazolása a megfizethető kategóriából.

Nem kérdéses, marad

Az újvárosi sikerkovács, Feczkó Tamás személyét sem kerülhettük meg a beszélgetésben, annál is inkább, mert Tiba István szerint is a vezetőedző az egyik legnagyobb erősségük. Mint mondja, a kiválasztása sem volt véletlen, aztán a visszafogadása sem, miután jobb lehetőség reményében előtte pályaedzőként távozva Nyíregyházára ment, és onnan hívták vissza két éve. Azóta építkeztek egy koncepció mentén, ami az élvonalba jutást eredményezheti. Ám az általa megkezdett úton tovább lehet haladni az NB I-ben is, amit így vele képzelnek el igazolva, hogy nem törvényszerű egy újonc csapat kiesése rögtön az élvonalba jutást követő évben.

Mindez, azonban egyelőre csak feltételes módban értendő, hiszen két nagyon nehéz összecsapás vár a Balmazra.

– Ez kétségtelen, de az egyik kitűzött célt már elértük, végig a mi kezünkben marad a feljutás esélye. Most vasárnap a már bajnok Puskás Akadémia otthonában lépünk pályára, nekik csak presztízsmérkőzés, de nekünk sem végzetes még a vereség sem, hiszen az utolsó fordulóban a rivális Kisvárdát fogadjuk, s a győzelmünkkel mi jutunk fel. Ugyanakkor, ha megverjük a felcsútiakat, akkor egy döntetlennel is ez a helyzet. Amennyiben mégis a vendégek nyernének, akkor nem is érdemeljük meg az NB I-es tagságot, s akkor sok sikert kívánunk a kisvárdaiaknak az élvonalhoz.

Hisz a tiszta játékban

A végére maradt két mendemonda: a Loki akár a feljutást kiharcoló újvárosiak jogát megvásárolva is maradhatna NB I-es, amennyiben kiesik az élvonalból, a másik, a klubok hátterét adó politikusok játszmája is a feljutás kérdése.

– Bármennyire is szeretem a debreceni csapatot, ezt a lehetőséget nem fogja megkapni tőlünk, s ezt nagyon sajnálom, ha tényleg odáig jut. Azt pedig nagyon elszomorítónak tartanám, ha a mérkőzések eredményét az döntené el, hogy melyik csapat mögött milyen politikus áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!