Sport

2017.04.26. 12:36

Ráthonyi Tamás: “Tartozom ennyivel a debreceni kosárlabdának!”

Debrecen - Mozgalmas hét elé néz Ráthonyi Tamás, hiszen szerdán kezdődik Debrecenben a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság döntője, pénteken a DEAC Kamilla Gyógyfürdő lejátssza az elődöntő első mérkőzését, egy nappal később pedig a Tóth Árpád Gimnázium kosárlabdacsapata Horvátországba utazik a Középiskolás Világjátékokra. A tapasztalt szakembert az együtteseire váró megmérettetésekről kérdezte a debka.hu.

Debrecen - Mozgalmas hét elé néz Ráthonyi Tamás, hiszen szerdán kezdődik Debrecenben a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság döntője, pénteken a DEAC Kamilla Gyógyfürdő lejátssza az elődöntő első mérkőzését, egy nappal később pedig a Tóth Árpád Gimnázium kosárlabdacsapata Horvátországba utazik a Középiskolás Világjátékokra. A tapasztalt szakembert az együtteseire váró megmérettetésekről kérdezte a debka.hu.

Nem unatkozik mostanában, mozgalmas, és legfőképpen izgalmas napok elé néz, kevesebb, mint két hét alatt 11 meccset játszanak csapatai. Kezdjük a sort a juniorokkal, milyen eredménnyel lenne elégedett?

Ráthonyi Tamás: Azt tudni kell, hogy ez a garnitúra a tavalyi bronzérmes kadett csapatra épül, így a társaság nagy részének még ez az első éve a juniorok között. Az elsődleges célunk az volt, hogy bejussunk a nyolcas döntőbe, de nyilván nem elégszünk meg ennyivel. Sajnos nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen elsőszámú centerünket, Gáspár Mátyást múlt héten megműtötték a térdével, így lépéshátrányba kerültünk, ráadásul Tóth Bence is beteget jelentett két nappal a döntő előtt. Előbbire hosszú kihagyás vár, míg utóbbi remélhetőleg bevethető lesz már szerdán. Szerencsére nem rossz a sorsolásunk, az első két meccs a nyerhető kategóriába tartozik, amivel várhatóan be is jutnánk a legjobb négy közé, de természetesen itt már nincsenek könnyű ellenfelek. Ezúton is szeretném megköszönni a vezetőségnek, hogy Debrecenbe hozták a finálét, ez óriási segítség számunkra.

Nagyjából az U18-as döntő közepén Berényi Sándor és Kádár Tamás mellett a DEAC Kamilla Gyógyfürdőt irányítja majd az OSE Lions elleni elődöntőben. Mit vár a pénteki mérkőzéstől, illetve a párharctól?

Ráthonyi Tamás: Az elmúlt héten kétszer is volt egy kisebb megbeszélésünk csapaton belül, és mindkétszer elmondtam a fiúknak, hogy nekem hasonló érzésem van, mint az MTK ellen, szerintem sokkal jobb csapat vagyunk. Természetesen ez egy rájátszás párharc, ahol bármi megtörténhet, de én úgy gondolom, ha úgy játszunk, ahogyan azt az utóbbi időben tettük, akkor szerintem nem lehet probléma, egyénileg és csapatként is jobbak vagyunk. Két hete láttuk az Oroszlányt Nyíregyházán, és videón is megtekintettük már néhány meccsüket, és összességében egy nagyon jó játékoskerettel rendelkező, és jó kosárlabdát játszó csapatról van szó. De én akkor is úgy gondolom, hogy jobbak vagyunk náluk.

Gondolta volna, hogy ilyen mozgalmasra sikerül majd a szezon hajrája?

Ráthonyi Tamás: A juniorokkal egyértelmű célunk volt a nyolcas döntő, így erre előzetesen is számoltam, a Világjátékok pedig kicsit szerencsétlen időpontban lesz a számunkra, de így is örülünk a lehetőségnek. A felnőtt csapat szakmai tanácsadó posztját pedig idény közben azért vállaltam el, mert úgy gondoltam, tartozom ennyivel a debreceni kosárlabdának. Megmondom őszintén, hiába zsúfolt egy kicsit a program, én nagyon élvezem a munkát, ezt máshogy nem is lehetne csinálni. A szezon végén szeretnénk kiharcolni a feljutást, így újra lehetne a városban első osztályú kosárlabda.

Milyen esélyekkel lépnek majd pályára a horvátországi Protecben a Tóth Árpád Gimnáziummal?

Ráthonyi Tamás: A harminckét csapatos tornán nyolc négyesbe sorsolták a résztvevőket, mi Finnország, Észtország és India csapataival kerültünk össze. Mivel tényleg a világ minden részéről érkeznek majd középiskolás gárdák, nagyon nem lehet latolgatni az esélyeket, de az biztos, hogy a csoportból ketten jutnak tovább, a 16 között pedig már egyenes kieséses rendszerben zajlik tovább a torna. Mivel a Tóth Árpád Gimnázium kosárlabdacsapata csaknem megegyezik az U18-as tornán szereplővel, ezért nagyon nehéz dolgunk lesz. A Nemzeti Junior Bajnokság döntőjében öt mérkőzést fogunk játszani négy nap alatt, és kis túlzással az eredményhirdetésről indulunk Horvátországba, így nekünk inkább ez egyfajta jutalomjáték lesz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!