Sport

2017.02.14. 19:36

Harmincegy sportág világklasszisait díjazták - Hajdú-Biharból is ismertek el sportolókat

Hajdú-Bihar - Jutalmazással egybekötött évértékelőt tartott az újonnan megalakult Nemzeti Versenysport Szövetség. Az eseményen 2016-os teljesítményük elismeréseképpen 31 sportág 47 versenyzőjét, illetve csapatát díjazták.

Hajdú-Bihar - Jutalmazással egybekötött évértékelőt tartott az újonnan megalakult Nemzeti Versenysport Szövetség. Az eseményen 2016-os teljesítményük elismeréseképpen 31 sportág 47 versenyzőjét, illetve csapatát díjazták.

Dr. Mészáros János elnök szerint kifejezetten eredményes év volt a tavalyi, 2017 kapcsán pedig azt hangsúlyozta: népes delegációval vesznek részt a júliusi Világjátékokon, emellett sportágaik több hazai világversenyt rendeznek.

A Nemzeti Versenysport Szövetség, mint a nem olimpiai sportágakat összefogó szervezet – törvényi kötelezettségének megfelelően – tavaly év végén vált ki a MOB-ból és alakította meg saját köztestületét. Az NVESZ első nagy rendezvényén – amelyen részt vett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is – az elmúlt évi világ- és Európa-bajnokságokon érmet nyert versenyzőket díjazták, köztük 11 világbajnokot és 16 Európa-bajnokot.

A szervezet vezetője, Dr. Mészáros János kijelentette: az alapok lerakásának éve következik: „Óriási munka vár ránk. Megpróbáljuk ezt úgy kiépíteni, hogy maximálisan segítse a sportágak szakmai tevékenységét és eredményességét.”

A sportvezető örömtelinek nevezte, hogy ilyen sok sportágban ott vannak a magyarok a világ legjobbjai között, mint azt a tavalyi eredmények is bizonyítják.

A szövetséghez tartozó sportágak legfontosabb külföldi versenye az idén július 20. és 30. között Wroclawban sorra kerülő Világjátékok, amelyre túlnyomó részben már megtörtént a versenyzők kvalifikációja, és az elnök sikeres szereplést remél a magyar csapattól.

Dr. Mészáros János hozzátette: Magyarország idén több nem olimpiai sportágban is világversenyt rendez. Hazánk ad otthont például a 2017-es kick-box, szkander és horgász világbajnokságnak, a kendo és a búvár szövetség pedig Eb-t rendez, emellett több sportág világ és Európa-kupája is hazánkban lesz. A sportvezető szerint ezek a megmérettetések azért is fontosak, mert az érintett sportágakban több világ- és Európa-bajnokunk van, a hazai közönség előtt elért eredmények pedig még értékesebbek.

Az évértékelőn átadták Dr. Leyrer Richárd, a nem olimpiai sportágak korábbi vezetője tiszteletére alapított sportvezetői díjat. Ezt Király István, a Magyar Kick-Box Szövetség alelnöke kapta. A mesteredző a nemzetközi szövetség elnökségi tagja, az MKBSZ pointfighting szakágának vezetője. Klubja, a Halker-Király Team elnök-vezetőedzőjeként tanítványai 2016-ban 14 felnőtt Európa-bajnoki aranyérmet és 13 junior világbajnoki címet szereztek.

- Nemzeti Versenysport Szövetség -


Az NVESZ által 2016-os eredményükért díjazottak:

Magyar Biliárd Szövetség: Tot Sándor Eb 3.

Magyar Búvár Szakszövetség: Kosina Gergő vb 1., Senánszky Petra háromszoros vb 1.

Magyar Darts Szövetség: Horváth Klaudia Eb 1.

Magyar Erőemelő Szövetség: Szabó Ágnes vb 1., Eb 2.

Magyar Fallabda Szövetség: Farkas Balázs U19 Eb 2.

Magyar Gó Szövetség: Markó Péter diák Eb 1., Pocsai Rita Eb 3.

Magyar Jet-Ski Szövetség: Kasza György vb 1., Vásári Ildikó Eb 1.

Magyar Karate Szakszövetség: Tadissi Yves Martial vb 2., Eb 3., világranglista 1., Sterck Laura vk 3.

Magyar Kendo Szövetség: Csabai Ferenc Eb 2., iaido Eb csapat (Vass Gergely, Várvizi Attila, Budavári Anita, Farkas Bálint) Eb 3.

Magyar Kick-box Szakszövetség: Veres Roland háromszoros Eb 1., Murvai Lívia Eb 1.

Magyar Kung-fu Szakszövetség: Varga János Eb 1.

Magyar Kutyasport Szövetség: Köffer Lajos Eb 1., Koris Edina Eb 1.

Magyar Lábtenisz Szövetség: Vaszil Krisztián vb 2.

Magyar Lábtoll-labda Szövetség: Tóth Gábor Eb 1., Kunics Réka Eb 1.

Magyar Modellező Szövetség: Berta András vb 1.

Magyar Motorcsónak Szövetség: Bodor Péter vb 2., Eb 2.

Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség: Fábián Kristóf Eb 1., Földvári Judit Laura Eb 2.

Magyar Nanbudo Szövetség: Kovács Aletta vb 2., 3.

Magyar Nemzeti Autósport Szövetség: Szabó Krisztián Eb 1.

Magyar Országos Görkorcsolyázó Szövetség: Gardi Dominika junior Eb

Magyar Országos Horgász Szövetség: felnőtt válogatott nemzetek világbajnoksága vb 1., Eb 1.

Magyar Rádióamatőr Szövetség: László Károly rádiós tájfutás foxoring vb 1., Lászlóné Hornyai Piroska rádiós tájfutás sprint vb 1.

Magyar Repülő Szövetség: Ferinc Vince autogyro vb 1.

Magyar Sárkányhajó Szövetség: Dóri Balázs, Eb 1., 3., Schiewerth Nelli Eb 2., 3.

Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség: Gálik Máté utánpótlás vb 1., Tereza Cordeiro de Souza vb 2.

Magyar Sumo Szövetség: Papp Arnold Eb 1., Sárkány Vivien Eb 1.

Magyar Szkander Szövetség: Kovács Péter Eb 3., Kőváriné Ivánfi Brigitta vb 3., Eb 2.

Magyar TáncSport Szövetség: Szupergirls vb 1., Eb 2.

Magyar Testépítő és Fitness Szövetség: Kiss Virág vb 1.

Magyar Torna Szövetség, aerobik szakág: Bali Dániel vb 2., Hegyi Dóra vb 2.

Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség: Karlowits Juhász Tamás Borneo Ultra Trail 1., Őrsi Anna Isoma 1000 mérföld 1., egyedüli nőként teljesítette a Goldsteig Ultrarace-t (642 km)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!