Sport

2016.12.11. 16:56

Bernáth negyedszer is bajnok, Nagy ezüstérmes

Debrecen - A 2016-os országos férfi ökölvívó bajnokságon a Harangi Imre SE szupernehézsúlyú bunyósa, Bernáth István sorozatban harmadik, összességében negyedik aranyérmét szerezte. A DVSC-ből Nagy Bence a tavalyi ezüstje után idén is a döntőig verekedte magát, ott azonban kőszegi riválisa egy hajszállal jobbnak bizonyult nála. A DVSC-ből Tóth Ádám is dobogóra állhatott, ő a két évvel ezelőtti ifi bajnoki címe után először ért el ilyen eredményt a felnőttek között.

Debrecen - A 2016-os országos férfi ökölvívó bajnokságon a Harangi Imre SE szupernehézsúlyú bunyósa, Bernáth István sorozatban harmadik, összességében negyedik aranyérmét szerezte. A DVSC-ből Nagy Bence a tavalyi ezüstje után idén is a döntőig verekedte magát, ott azonban kőszegi riválisa egy hajszállal jobbnak bizonyult nála. A DVSC-ből Tóth Ádám is dobogóra állhatott, ő a két évvel ezelőtti ifi bajnoki címe után először ért el ilyen eredményt a felnőttek között.

Az idei bajnokság a kiváló produkciók mellett Varga Miklós, a HISE kétszeres Eb-érmes, nyolcszoros magyar bajnok öklözőjének kálváriájáról is emlékezetes marad. A 60 kg-osok elődöntőjében ugyanis a Big-Boxing NYVSC kiváló bunyósa, Kovács Richárd kezét emelték magasba a találkozó végén. Varga edzője, Máté Attila (valamint jó pár semleges szakember és a közönség nagy része) szerint az első két menetet fölényesen nyerte Varga, az utolsó pedig, bár szorosabb volt, de szintén a hajdúsámsoni klasszis javára hajlott. Keményebb hangvételű vélemények szerint az, hogy Varga vetélytársa kapta a győzelmet a nap csalása volt. A több mint tíz éve sikeres ökölvívó elkeseredésében azt mondta, hogy mielőtt nyilatkozna a mérkőzésről, még át kell gondolnia a történteket. Máté Attila ugyanakkor megjegyezte, hogy úgy érzi, ez a mai magyar amatőr boksz egyszerűen a profi világ felé tolja Varga Miklóst. A sportrajongók azért nagyon remélik, hogy a februári Bocskai-emlékversenyen a történtek ellenére is újra láthatják Varga Miklóst a ringben.

Bernáth István (+91 kg) a tréner Máté Attila szerint túl jó volt a mostani mezőnyhöz, ám a Vargával történtek után egyértelműen azt a célt tűzték ki, hogy nem hagyják a pontozókra a döntést. Bernáth a legjobb 16, majd a legjobb 8 között is percek alatt győzött. Az elődöntőben a főleg túlélésre játszó Berki Károly mindhárom menetet kihúzta, de itt is nagy fölénnyel nyert a HISE bokszolója - nem lehetett nem neki adni a győzelmet. A fináléban aztán egy rövid ideig tartó ütőtáv-felmérés után sorozatban lecsapott a sámsoni pöröly: Urbán Ferenc (KSI) kétszer került a földre, majd edzője bedobta a törülközőt. Úgy tűnik Bernáth István a 2010-es években nem talál méltó magyar ellenfélre, várjuk a hasonló folytatást a Bocskain is.

A DVSC bokszklub négy versenyzővel indult az idei ob-n. Ezek egyike volt a 60 kilós Szűcs Roland, aki attól a Kovács Richárdtól kapott ki végül, aki Varga Miklós elől is elhalászta a győzelmet. A 91 kilósok között Kiss Tamás bunyózta ki magából, ami benne volt, de végül nem jutott a legjobb négy közé. Tóth Ádám azonban, aki 75 kilóban indult, két 4-1-es győzelmet aratva ért fel a dobogóra, de az elődöntőben végül szoros mérkőzést követően alulmaradt korábbi korosztályos ellenfelével, Kovács Pállal szemben. Edzője, Salánki László nagyon elégedett volt, hiszen Ádám így egy értékes bronzéremmel gazdagodott.

A DVSC legjobban szereplő öklözője Nagy Bence volt. A csupán 22 éves öklöző a tavalyi bajnokságon ezüstéremmel zárt, a Bocskain pedig egymást követő két évben is dobogóra állhatott (egy ezüstöt és egy bronzot bokszolt össze), de idén ezidáig kevés versenyzési lehetőséget kapott. Most azonban megmutatta, mire is képes igazából.

Az elődöntőben Kiss Balázzsal, a KSI sportolójával csapott össze, aki nagyon kemény falatnak tűnt, hiszen MMA világbajnoki címmel rendelkezik. Mint kiderült, félelemre nem volt ok. Bár a meccs végigment, Bence már a második menettől magabiztosan uralta azt.

A fináléban a 81 kiló előző évi magyar bajnokát, az idén már 91 kilós Hámori Ádámot kapta. A két fiatal tehetség nagy pofonosztásba kezdett, az első menet végül Hámori javára dőlt el. A másodikban már látványos javuláson ment keresztül a debreceni bokszoló, a végén egyértelmű találatai voltak, míg riválisa főként csak csapkodott és folyamatosan fáradt. A harmadik menet viszont egyértelműen Nagy Bencéé volt. A tévés szakkommentátor is dicsérte a debrecenit, ám a pontozók a nagyobb névnek számító - egyébként központilag támogatott - Hámorira voksoltak. Sokat elmond az a jelenet, amikor Hámori a bajnoknak járó ringkötél-felemeléssel búcsúztatta a szorítóból kilépő Nagy Bencét. Salánki László tréner szerint Bence folyamatosan fejlődik, de ő nem látja igazságtalannak Hámori sikerét sem. Sokkal többet jelentene a jövőben - mondta Salánki -, ha sikerülne támogatókat találni Bencének, hiszen napi két edzésre lenne szüksége a továbblépéshez, ezt azonban a jelenlegi munkavégzése mellett nem tudja kivitelezni.

- Koppányi Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!