Sport

2016.11.22. 12:41

Úszószövetségi vita - A sportállamtitkárság megoldást sürget

Budapest - Az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába nem avatkozhat bele az állam és a sportért felelős államtitkárság, de a jelen helyzet mihamarabbi megoldását sürgeti és elősegíti.

Budapest - Az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába nem avatkozhat bele az állam és a sportért felelős államtitkárság, de a jelen helyzet mihamarabbi megoldását sürgeti és elősegíti.

Az állásfoglalást az a közlemény tartalmazza, amelyet a Szabó Tünde vezette sportállamtitkárság juttatott el kedden az MTI-nek. A dokumentum azt követően született meg, hogy egyre inkább elmérgesedett a helyzet a Magyar Úszó Szövetség elnöksége és azon versenyzők között, akik a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka vezetésével mielőbbi változásokat ösztönöznek a sportágban.

Az államtitkárság szerint az úszósportban az elmúlt időszakban felmerült problémák és ellentétek megoldásában két nagyon fontos szempontot kell az érintetteknek figyelembe venniük.

"Az egyik, hogy Magyarország 2017-ben vizes világbajnokságot rendez, ami a valaha volt legnagyobb sporteseménye lesz Magyarországnak - áll a közleményben. - Egyfelől egy ország szeretné együtt ünnepelni hazai helyszíneken a magyar úszók sikereit, másfelől pedig hatalmas nemzetközi elismerést hozhat, és újabb lehetőségeket nyithat meg a sikeres magyar rendezésű világbajnokság, hiszen többek között a 2024. évi olimpiai játékok helyszínéről szeptemberben döntenek majd Limában. Ezt a célt nem veszélyeztetheti egy esetlegesen a sportágban megjelenő anarchia."

"Alig tíz hónappal a vizes világbajnokság előtt - szögezi le a sportállamtitkárság - mindenkinek elsősorban saját munkájára kell koncentrálnia: a sportolóknak edzeni és legjobb tudásuk szerint teljesíteni, az edzőknek felkészíteni a sportolókat, a szövetségnek pedig mindehhez biztosítani a kereteket."

A másik szempont a sportolók érdekeit érinti.

"A legkiválóbb úszóink olyan problémákat neveztek meg, amelyek a mindennapi felkészülésüket befolyásolják, érdekeiket sértik. Kötelességünk ezek mielőbbi megoldása, hogy a sportolók ne érezzék magukat bizonytalanságban és ismételten a munkájukra tudjanak összpontosítani. Az államtitkárság ismeri a sportolók által megfogalmazott kéréseket, azok sportszakmai hátterét és már meg is tette az első lépéseket a magyar sportirányítás és sportfinanszírozás ilyen irányú megváltoztatására" - hangsúlyozza a dokumentum, amely kitér rá, hogy a sportvilág az elmúlt évtizedben óriásit változott és rendkívül dinamikusan fejlődik.

"Ahhoz, hogy ezeknek a kihívásoknak továbbra is magas szinten meg tudjunk felelni, magának a sportvezetésnek is meg kell változnia, fel kell vennie a tempót. Világklasszis sportolóink által kiadott nyilatkozat szerint ők azonnali változást akarnak és az úszószövetségnek erre reagálnia szükséges, mert az eddig tett lépések már nem elégségesek" - olvasható a közleményben, amelyben az államtitkárság leszögezi, hogy minden változásnak kizárólag törvényes keretek között szabad megtörténnie.

"Az úszótársadalomnak, a sportvezetésnek kell összefognia és demokratikus úton, a közgyűlésen és az elnökségen keresztül kell megteremtenie az igényelt változásokat, az új irányokat - áll a dokumentumban, amely egyúttal hangoztatja: - Az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába nem avatkozhat bele az állam és a sportért felelős államtitkárság, de a jelen helyzet mihamarabbi megoldását sürgeti és elősegíti."

A magyar kormány támogatja a sportolók fejlesztéseket célzó, jobbító szándékú törekvéseit és igényeit, ezek megvalósítása érdekében mindent elkövet - rögzíti az állásfoglalás, amely szerint az úszók által kifogásolt válogatási elvekre, szabályrendszerekre, vezetői, illetve szövetségi kapitányi hatáskörökre és támogatásokra vonatkozó szabályzatokat az államtitkárság megvizsgálja és javaslatokat tesz a sportolók érdekeit szolgáló, szükséges változtatásokra.

"Az átfogó sporttörvény módosítása, többek között a párhuzamos hatáskörök megszüntetését, az egycsatornás finanszírozási rendszer gyakorlati megvalósítását célozza, a sportolók érdekeinek még nyomatékosabb képviseletét is szolgálja. A sportállamtitkárság ennek érdekében a jövőben minden állami támogatást még inkább célirányosan kíván felhasználni és az egycsatornás rendszer keretein belül nagyobb hangsúlyt fog fektetni a sportági akadémiák és műhelyek, valamint kiemelt egyesületek közvetlen támogatására is" - zárul az államtitkárság közleménye.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!