Sport

2016.10.05. 18:00

Nyelvtudós és futballista

Debrecen - Remek tudósra, tanárra és nagyszerű sportolóra emlékeztek a focipálya mellett.

Debrecen - Remek tudósra, tanárra és nagyszerű sportolóra emlékeztek a focipálya mellett.

Felavatták Nyirkos István egykori futballista, örökös DEAC-elnök, valamint magyar és finnugor nyelv professzor szobrát az egyetem Dóczy József utcai sporttelepén. Az ünnepség elején Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy Nyirkos István a rendszerváltás után szorgalmazta az egyetemi sport akkori nihilből való kimozdítását. Ez mostanra sikerült – jelentette ki.

Sport és tudomány

A 2013-ban elhunyt Nyirkos István 1951-ben lett a Kossuth Lajos Tudományegyetem hallgatója, majd végzése után a tanársegédi státusztól a tanszékvezető professzorságig ívelt pályája – ismertette Bitskey István, a DEAC elnöke. Elmondta: Nyirkos István nemzetközi rangú finnugor nyelvészként sok évtizeden át öregbítette a debreceni universitas hírnevét. Szobra azért került a DEAC-pálya mellé, mert nemcsak tudós volt, hanem sportember is. Az ötvenes, hatvanas években meghatározó játékosnak számított a DEAC-ban. Aktív közreműködésével a csapat a megye I-ből egészen a NB II-ig jutott. Mérkőzéseikre gyakran több ezren voltak kíváncsiak.

Nyirkos István 1963 és 1967 között a Helsinki Egyetemen dolgozott magyar nyelvi lektorként. Visszatérve – egyetemi kutatómunkája mellett – szeretett sportágát is szolgálta szakosztályvezetőként, később klubelnökként. Tudományos tevékenységét több kitüntetéssel ismerték el.

Tanulni is lehet tőle

Juha Richárd szobrász alkotása mellett Nyirkos István fia, Nyirkos Péter egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy édesapja arra tanította, a tudományt akkor lehet jól tanítani ha az a diákoknak élményt nyújt.

A neves labdarúgó edző, Nyirkos István egykori csapattársa Temesvári Miklós hangsúlyozta: Nyirkos olyan színvonalú játékos volt aki az aranycsapat idejében még az első osztályban is megállta volna a helyét.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!