Sport

2016.08.12. 11:12

Pontes harcos Lokit ígér

Debrecen - A DVSC portugál trénere úgy véli, van perspektíva a csapatában.

Debrecen - A DVSC portugál trénere úgy véli, van perspektíva a csapatában.

Mint arról már többször is írtunk, hétfőn hároméves szerződést írt alá a DVSC csapatához a luzitán Leonel Pontes és két segítője, Jose Maria Pratas és Pedro Ilharco. A többek között a Sportingnál az utánpótláskorú Cristiano Ronaldót is trenírozó szakember a lemondott Kondás Elemért váltotta a kispadon, az ideiglenesen beugrott Herczeg András két meccsre szóló mandátumának lejárta után. A Sporting CP-nél bemutatkozott szakvezető többek között dolgozott a portugál válogatott másodedzőjeként, a Lokihoz hétfőn érkezett meg. Leonel Pontes nem sokkal a beiktatását követően megtisztelte látogatásával a Hajdú-bihari Naplót és interjút adott lapunknak.

Miként került kapcsolatba a DVSC-vel, kinek a közvetítésével jött Debrecenbe?

Leonel Pontes: A Vince Ottó ügynöksége vette föl a kapcsolatot egy portugál ügynökséggel, ahol egy ismerősöm dolgozott. Ezt követően elküldtem az önéletrajzomat és ekkor kerültem konkrét kapcsolatba a Lokival.

A döntésében játszott-e szerepet az, hogy az akadémián nemrég három honfitársa kezdte meg a munkát?

Leonel Pontes: Igen, Luis Castrót, a DLA szakmai igazgatóját már ismertem korábbról. Szoros együttműködésre törekszem a kollégákkal, például ma este is lesz egy megbeszélésünk, de szeretnék az akadémián dolgozó összes trénerrel, illetve jó játékossal beszélni, mert ismernem kell őket. Csak így fejlődhet a debreceni futball. Mondjuk ha van egy balhátvédem, akinek két évig él a szerződése, és van egy 17 éves játékos ugyanerre a posztra, utóbbit úgy kell felkészíteni, hogy két esztendő múlva be lehessen állítani az első csapatba. S akkor a mostani remek balbekket esetleg el lehet engedni a kontraktus lejártakor. Ugyanis sosem tudjuk meg egy fiatalról, milyen jó, ha nem kap lehetőséget. Ha valaki 18 és 22 éves kora között nem játszik elegendő meccset, abból nagyon nehéz lesz jó labdarúgót faragni. Ha valakiben nincs meg a képesség, el kell engedni, a másik játékos esetleg edz az első csapattal és játszik a második gárdában, de van olyan is, aki befér és szerepelhet hétről hétre a legmagasabb szinten.

Mielőtt hozzánk érkezett, mit tudott a magyar labdarúgásról?

Leonel Pontes: A portugál tévében nem nagyon látni magyar mérkőzéseket... Annak idején Paulo Sousa itteni szerepvállalása olykor megjelent az otthoni újságok hasábjain, ahogyan most az én debreceni színre lépésem is újdonságot jelent Portugáliában. Azért voltak információim a magyarországi történésekről, ugyanis néhány portugál légiós – például Oliveira vagy Caneira – volt korábban a játékosom. Tudtam, hogy a Videoton, a Ferencváros és a Debrecen az élklubok, ugyanis ezek a csapatok eljutottak korábban a Bajnokok Ligája- vagy az Európa Liga-csoportkörbe. Nyilván én is ismerem az itteni focitörténelem legnagyobb alakját, Puskás Ferencet, valamint emlékszem Mészáros Ferencre, aki a Sporting kapusa volt a nyolcvanas években és szegény Fehér Miklóst is ismerhettük a Benficából. Mostantól persze el kell mélyülnöm a magyar futball jelenében.

Nem túlzás, ha azt mondom: más kvalitású játékosokkal dolgozhatott mondjuk Paulo Bento segítőjeként a luzitán válogatottnál és más képességűekkel fog Magyarországon.

Leonel Pontes: Négy évet a Sporting első csapatánál is dolgoztam, bajnokságot ugyan nem sikerült nyernünk, de a kupát elhódítottuk, szereztünk Szuperkupát is és minden évben szerepeltünk a Bajnokok Ligájában. Ez komoly tapasztalatokkal ruházott föl és remek labdarúgókkal működhettem együtt. Ezt követően dolgozhattam a válogatottnál, nagy volt a különbség a két feladat között. Portugáliában sok jó játékos van, de nyilván a válogatottnál szerepeltek a legjobbak. Nem csak a képességük alapján mondhatom ezt, hanem remek mentalitásuk okán is, ezért is jobbak, mint a többiek. Egy ilyen társasággal nyilván könnyebb dolgozni. Az is nagyon fontos, kiben mi a szándék, ugyanis fejlődni mindig lehet, ebből a szempontból itt is nagyon jó a perspektíva, van miért dolgoznunk.

Milyen tapasztalatokat gyűjtött eddig a Lokiról, mire lehet képes a csapat Önnel?

Leonel Pontes: Könnyű lenne azt mondani, hogy bajnokok akarunk lenni, de legfőképpen realistának kell lennünk. Menjünk kicsit vissza az időben, az utóbbi 11 évben hét bajnoki címet szerzett a DVSC és alapvetően az első 3-4 csapatban mindig benne van. A mostani helyzet egy kicsit különbözik a korábbi sikeres időszaktól, ezért valószínűleg néhány dolgon változtatnunk kell. Egyes riválisaink többet fektethetnek be a csapatukba, mint mi. Az első lépés, hogy felvegyünk egy megfelelő mentalitást, és harcoljunk meg a sikerekért. Ehhez egyformán keményen kell dolgoznia a tulajdonosi körnek, az edzőknek és a játékosoknak. Erről a kihívásról beszéltem megérkezésemkor a csapatnak. De akárhogyan is nézzük, a Loki jó helyezést tud elérni a bajnokságban. Mindig győzelemre kell játszanunk és erős mentalitású együttest kell építenünk.

Árulja el, milyen elvárásokat támasztott Önnel szemben a klubvezetés a szerződtetésekor!

Leonel Pontes: Nem kellett sokat mondaniuk a célokról, egyből belevágtam a munkába. Tudtam, hogy a korábbinál akár intenzívebben is szem előtt kell tartanunk a fiatalok első csapatba építését, ezekből a futballistákból profikat kell nevelnünk. A Lokit szervezetté kell tennünk, a játékosoknak pedig önállóan dönteni tudó személyekké kell válniuk, hogy ehhez mire van szükség, azt az én feladatom megtalálni.

Milyen stílusú gárdára számítsunk a jövőben Debrecenben?

Leonel Pontes: Nyilván különböző játékrendszerek léteznek, vannak védekező- és támadószellemű csapatok. Úgy látom, kellően nyitottak a labdarúgók arra, hogy bármilyen stílust befogadjanak. Ugyanakkor van egy saját elképzelésem, amiben egyetértünk az elnök úrral, mégpedig az, hogy nagyon harcosnak kell lennünk. Sokat kell mozognunk, és rengeteget kell futnunk. Ha erre képesek leszünk, akkor egyre szervezettebbé válhatunk. Roppant képzett együttes formáját kell mutatnunk, ami egy professzionális gárdára jellemző, azokat a karaktereket nekünk is magunkon kell viselnünk. Ennek igaznak kell lennie a pályán kívül is.

Mennyi időre lehet szüksége ehhez?

Leonel Pontes: Ez nyilván nem megy egyik napról a másikra. Ez függ a saját munkámtól is, hogy mennyire intenzíven használom ki a csapattal együtt töltött időt, valamint függ a rendelkezésre álló futballisták képességeitől is. Fontos tisztába tenni minél hamarabb, milyen erőt képviselünk most, vélhetően néhány változástatásra szükségünk lesz. Jó lenne idővel új igazolásokat is végrehajtanunk, de roppant körültekintően kell választanunk a jelöltek közül. Hamar világossá kell tennünk a csapat identitását, többek között ezen dolgozunk jelenleg is.

A csapat megerősítésére van ígérte a vezetéstől?

Leonel Pontes: Nem ígéretem van, hanem megegyeztünk valamiben. Bármi történik, az közös, együttes döntés eredménye lesz.


Debrecen – Tempós tréninget tartott a portugál szakmai stáb szerdán, mindenkinek fel kellett kötnie az alsóneműjét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!