Sport

2015.12.18. 11:05

„Tudom, hogy min kellene javítanunk”

Debrecen - A DVSC-TEVA vezetőedzője szerint nem elég hatékonyak a játékosai az ellenfél kapuja előtt. Interjú.

Debrecen - A DVSC-TEVA vezetőedzője szerint nem elég hatékonyak a játékosai az ellenfél kapuja előtt. Interjú.

Az elvárások és a tudása alatt teljesített az OTP Bank Liga őszi szezonjában a DVSC-TEVA futballcsapata, a piros-fehér hétszeres bajnokcsapat tizenkilenc fordulót követően csupán a hetedik helyen áll a tizenkét csapatos pontvadászatban. Kondás Elemér együttese csupán hét mérkőzést tudott megnyerni, ugyanennyi döntetlent számlál és ötször pont nélkül hagyta el a pályát. Mindezek tetejében még a nézők is elfogytak a Nagyerdei Stadionból, az utolsó, MTK elleni bajnoki összecsapást csupán 1285-en látták a helyszínen. A DVSC vezetőedzője, Kondás Elemér értékelte a Naplónak az elmúlt szezont.

Miként értékeli a gárda őszi teljesítményét? A bajnokság mellett ugye az Európa Ligában és a Magyar Kupában szerepelt a Loki.

Kondás Elemér: Az EL-ben a harmadik körben estünk ki, a 3. forduló első mérkőzésén a Rosenborg ellen itthon nagyon jól játszott a csapat. Ezzel kapcsolatban van egy kis hiányérzetem, mert azon az odavágón be is lehetett volna biztosítani a továbbjutást, de sajnos kikaptunk, a visszavágón pedig a norvégok érvényre juttatták akaratukat és továbbmentek. A nemzetközi szereplés tehát lehetett volna jobb és rosszabb is, egy erős csapattal szemben maradtunk alul. A Magyar Kupában versenyben van a gárda, szeretnénk bejutni a döntőbe és ha lehet, akkor megnyerni azt. A bajnoki meccsek össz­képe vegyes, ezen a téren van hiányérzetem. Nem vagyok elégedett, mert a teljesítményünk csupán ötven százalékos. Főleg a támadások terén nem jeleskedtünk. Ha a védelmet nézzük, ott is több gólt kaptunk, mint az elmúlt bajnokságok során, volt, amikor 19 vagy 18 gólt kaptunk egy-egy sorozatban, most tizenkilenc fordulóban 22-t. De ezen a téren nem lenne nagy bajunk, ha az előre játékban hatékonyabbak lettünk volna. Minden mérkőzésen megvoltak a lehetőségeink, meg kell nézni a találkozók felvételeit!

A szezonban elért hét döntetlen mindenképpen soknak tűnik.

Kondás Elemér: Valóban sok, ebből vagy négyet győztesen kellett volna behúznunk, akkor az pontokban és helyezésben is meglátszana. A támadásokban kell tehát óriásit javulnunk, mert a lőtt 28 gól kevésnek bizonyult. Hiába mi rúgtuk a legtöbb gólt a Fradi után, ennél sokkal több sanszunk volt.

Mi az, amit tenni akarnak annak érdekében, hogy ez megváltozzon?

Kondás Elemér: Folyamatosan gyakoroljuk a kapu előtti szituációk megoldását, erre már fektettünk hangsúlyt az ősz folyamán is. Nyilvánvaló azonban, hogy adott pillanatban a játékos dönt, hogy milyen megoldást választ. Mivel ez kevésnek bizonyult, még többet kell gyakorolnunk, de az az igazság, hogy a góllövést nem nagyon lehet megtanulni... Korábban voltak olyan meccseink, amelyek „ikszesnek” néztek ki, mégis meg tudtuk szerezni a győztes gólt. Most sok kilencven perc nekünk állt, mégsem tudtuk behúzni a győzelmet. Ezek azok a momentumok, amelyek meghatározzák, hogy egy csapat milyen eredményeket tud elérni és milyen pozícióba kerül a tabellán.

Több harminc év fölötti játékos is van a keretben. Tervezik-e a fiatalok csapatba építését a tavasszal, gondolok itt Szilvásira, Sósra vagy éppen Bereczkire.

Kondás Elemér: Azon leszünk, hogy néhány fiatalembernek lehetőséget adjunk és idővel beépüljenek a csapatba. Van ilyen törekvésünk, Balogh Norbert már jó példa erre, de emellett az eredményességet is szem előtt kell tartanunk.Menyire érintik meg, illetve viselik meg a kritikák, hiszen ebből akadt bőven az ősz folyamán.

Kondás Elemér: Ha kulturált körülmények között mondják el a kritikát, azt természetesen meghallgatom, amelyik nem ilyen, azzal nem akarok foglalkozni. Ha valaki megállít és azt mondja, beszélgessünk el emberi módon, akkor nagyon szívesen megvitatom vele a témát. Nyilván én is tudom azt, min kellene javítanunk, azon vagyunk, hogy ez sikerüljön, mert mi sem vagyunk elégedettek.

Ha visszatekintünk az őszi produkcióra, szakmailag mit csinálna másként?

Kondás Elemér: Próbáltunk játékrendszert váltani, ez a 4-3-3, éppen azért, mert sok támadó szellemű labdarúgó van a keretben. Valamint a középpályán is többen megsérültek, akár Tiszára, Bódira, Szakályra, Zsidaira vagy Varga Józsira gondolunk. Tehát volt olyan meccs, ahol a középpályások pillanatnyi hiánya miatt kellett három csatárral játszanunk. Olykor a szükség határozta meg a szerkezetváltást, máskor taktikai indokai voltak. Ez volt, hogy működött, máskor meg kevésbé.

A mostani gyengébb szereplésnek elsősorban a hazai halványabb produktum az oka, a korábbi oroszlánbarlangból rengeteg pontot vittek el az ellenfelek.

Kondás Elemér: Sajnos, olykor elég görcsösen játszanak a futballistáink, az MTK ellen is akkor szabadultak fel, amikor megrúgták az első gólt. Megvan saját magukkal szemben is az elvárásuk, megvan a szakmai stáb és a közönség részéről is. Ha nem úgy sikerül a mérkőzés eleje, ahogyan azt szeretnék, az rányomja a bélyegét a teljesítményükre. Ha gólt, gólokat rúgnak, az fölszabadítja a játékosokat. Ráadásul a vendégcsapatok egy része öt védővel áll föl a Nagyerdei Stadionban, de a többségük is a biztonságra törekszik. Tőlünk elvárható, hogy támadjunk, ebben benne van az ellenfél kontrázási lehetősége. Így nyert itt a Haladás 1–0-ra, vagy a Videoton 2–1-re.

Miként alakul a téli felkészülés programja?

Kondás Elemér: Január 4-én kezdünk orvosi vizsgálatokkal, illetve különböző kondicionális tesztekkel. Mindössze öt hét áll rendelkezésünkre, mert február tizedikén már Magyar Kupa-mérkőzést kell vívnunk a Nyíregyházával. Vannak lekötött felkészülési meccseink, arról, hogy elutazunk-e külföldi edzőtáborba, hamarosan döntés születik.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!