Sport

2014.12.13. 08:33

Nemzetközi mezőnyben úszhattak a cívisvárosban

Debrecen - A Hajós Alfréd Kupa nagy sikert aratott az utánpótlás körében.

Debrecen - A Hajós Alfréd Kupa nagy sikert aratott az utánpótlás körében.

A Debreceni Sport­uszoda adott otthont a Hajós Alfréd Kupa negyedik és egyben zárófordulójának nemrégiben. A versenysorozat a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola (DSC-SI) kezdeményezésének köszönhetően jött létre, a cél pedig – mindamellett, hogy emléket állít az első magyar olimpiai bajnoknak – főleg az volt, hogy az utánpótláskorú úszóknak versenyzési, és szintidőúszási lehetőséget biztosítson. Már a február 15-én megrendezett első forduló hatalmas sikert aratott, 21 egyesület 300 versenyzője adta le a nevezését, nemzetközi verseny lévén pedig nagyváradi és kolozsvári sportolók is tiszteletüket tették az eseményen. A második, áprilisi fordulóra 28 klub 280 versenyzője nevezett, a legnevesebb fővárosi egyesületek mellett Norvégiából is érkeztek úszók a cívisvárosba. A harmadik, októberi forduló során a nevezések száma rekordot döntött a kupa történetében, összesen 325 fiatal mérte össze tudását. Az utolsó körre 16 klub 225 versenyzője nevezett, a DSC-SI-ből ezúttal is nagyon sok, 64 nevezés érkezett.

Túlszárnyalta önmagát

Fazekas Mónika, a Debreceni Sportcentrum 2000–2003-as korosztályával foglalkozó edzője értékelte a kupát. – A mostani forduló hátránya az volt, hogy az ország más részein számos versenyt rendeztek ugyanekkor, ám a fiatalabb korosztályokban most is szép számmal érkeztek nevezések. Az egészen fiatalokat életkorukból adódóan még nem motiválta, hogy összemérjék magukat a külföldről érkezőkkel. Őket még az érdekli, hogy az egyéni legjobb teljesítményüket felülmúlják, ezt mutatja az is, hogy a Sportcentrum fiataljai minden egyes fordulón javítottak az időeredményeiken. Az utánpótlás-korosztály legjobbjai, a „Jövő Bajnokai” program szereplői is megmérettették magukat a kupán, ők például ezen a fordulón a versenyek mellett a havonta megrendezendő régiós felmérést is elvégezték – fogalmazott Fazekas Mónika, aki hozzátette, a verseny sikere miatt a Sportcentrum jövőre ugyancsak megrendezi a kupát.

A DSC-SI úszója, Gyulai Dávid a következőképpen értékelte a versenyt. – Jó volt hazai közönség előtt hazai közegben versenyezni, sokkal kényelmesebben tudok felkészülni, jól ismerem az uszodát. Különösen motivált az, hogy külföldi versenyzők is megmérettették magukat a kupán, hiszen így láthattuk azt, hogy nemzetközi viszonylatban megközelítőleg hol tartunk – fogalmazott a sprinter, aki a zárófordulóban kétszáz méteres gyorsúszásban fölényes győzelmet aratott, 400 méteres vegyesúszásban pedig bronzéremmel zárt. – Őszintén szólva a 400 vegyes nem az én számom, viszont a 200 gyors szerencsére jól sikerült, túlszárnyaltam a nyári önmagamat. Ezzel az őszi-téli felkészüléssel az egyéni csúcsom közelében úsztam, csupán két tizeddel teljesítettem jobban a nyári országos bajnokságon, ez jó jel lehet a jövőre nézve.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!