Sport

2014.08.21. 07:52

40. Salakmotoros Debrecen Nagydíj - Új név került a győztesek listájára

Debrecen - A lengyel Karol Baran nyerte a Debrecen Nagydíjat, a legjobb magyar, Tabaka József a 6. lett.

Debrecen - A lengyel Karol Baran nyerte a Debrecen Nagydíjat, a legjobb magyar, Tabaka József a 6. lett.

Megszakadt egy sorozat a salakmotoros Debrecen Nagydíj történetében: az eddigi jubileumi viadalokon csakis magyar siker született: a 10. és a 20. derbin Adorján Zoltán, míg a 30. versenyt Tihanyi Sándor nyerte, viszont idén, a 40. megmérettetésen egy lengyel vaspapucsos állhatott a dobogó legfelső fokára.

Öt magyar

Mielőtt a nyolc nemzet 16 sportolója összemérte tudását, bemutatkozott a nagyközönségnek az a 12 ifjú, aki januárban kezdte a salakmotorozást a Debrecen Speedway SE kötelékében. A viadal előtt a cívisváros polgármestere, Kósa Lajos köszöntötte a versenyzőket és a közönséget, majd következett a várba várt nagydíj.

A több alkalommal eső áztatta versenyen öt magyar salakos mérettette meg magát, különböző célokkal starthoz állva. Az ifjú Tabaka Róbert a tapasztalatszerzés okán indult, az első futamát motorhiba miatt nem tudta teljesíteni, majd következett négy olyan futam, ahol célba ért, viszont nem szerzett pontot. A mezőny doyenje, az 51 esztendős Tihanyi Sándor több futamban is kivívta a közönség elismerését, a legnagyobb taps akkor járt Subinak, amikor diadalmaskodott a szlovén válogatott Gregoric és az olasz nemzeti csapat tagja, Castagna előtt. Tihanyi végül 5 ponttal a 13. helyen zárt. A további három honfitársunktól nem titkoltan azt várták a szurkolók, hogy bejutnak a végjátékba, azaz a 20. futam után az első hat helyen végeznek.

Benkő Roland hullámzó teljesítményt nyújtott, az utolsó starthoz állását megnyerte, így végül 7 ponttal a 9. lett. Magosi Norbertnek is volt kifejezetten jó és gyengébb futama is, viszont egyszer sem volt utolsó, így 9 egység került a neve mellé, ami majdnem elég lett a kvalifikációhoz, ám az összevetésben alulmaradt, mivel csak egy futamgyőzelmet tudott felmutatni. Tabaka József kifejezetten jól kezdett, kétszer is elsőként látta meg a kockás zászlót, ám a következő futamában szétment a blokkja, s innentől kezdve már nem volt az igazi. Ám így is 9 ponttal végzett a debreceni salakos, s a 6. helyen bekerült az alapszakaszt követő reményfutamba.

Izgalmas végjáték

Az amúgy több izgalmas csatát és látványos előzést hozó derbi 20 futama során két lengyel, Maciej Kuciapa és Dawid Lampart gyűjtötte a legtöbb pontot (13-at), így ők egyenes ágon jutottak a fináléba. Kuciapáék mögött a szintén lengyel Karol Baran, az orosz Gyenyisz Gizatullin és a cseh Martin Malek végzett 10-10 egységgel, majd következett Tabaka, ők alkották a reményfutam mezőnyét. A 21. etap után az orosz és a lengyel motoros örülhetett, Tabaka Malek mögött ért célba, így a 6. helyen zárta a nagydíjat. A fináléban három lengyel és Gizatullin küzdött; a start után Baran állt az élre, s hiába voltak „lőtávolon belül” a riválisok, a sorrend nem változott, Baran diadalmaskodott Gizatullin, Kuciapa és Lampart előtt – így új név került az augusztus 20-ai győztesek listájára.

HBN-BN


Végeredmény:

1. Karol Baran (lengyel),

2. Gyenyisz Gizatullin (orosz),

3. Maciej Kuciapa (lengyel),

4. Dawid Lampart (lengyel),

5. Martin Malek (cseh),

6. Tabaka József (magyar).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!