Sport

2013.11.12. 13:25

Dupla kupás a Bakó Rally Team

Debrecen - A debreceni rali csapat a 2013-as évet szerencsésen zárta, ugyanis a Rali-Túra Bajnokság I., és az Országos Rally Bajnokság III. helyén végeztek.

Debrecen - A debreceni rali csapat a 2013-as évet szerencsésen zárta, ugyanis a Rali-Túra Bajnokság I., és az Országos Rally Bajnokság III. helyén végeztek.

A szezont sikeresnek mondhatják, ugyanis mindhárom Citroen C2R2 versenyautó jól teljesített a futamokon. Az idei dupla kupás team csapatvezetőjét, Bakó Lászlót kérdeztem az eddigi élményeikről és a folytatásról.

Sokan ismerik már a Bakó Rally Team-et, mégis azok kedvéért mesélnél a kezdetekről, akik esetleg kevesebbet tudnak rólatok?

- A kezdet már elég régen volt, fiatalság bolondság, ahogy mondani szokták. De komolyra fordítva a szót, 1996-ban Trabanttal indultam először egy túra versenyen, Hajdúszoboszlón. Az a bemutatkozó annyira nem volt sikeres, ugyanis felborultunk. Később számos helyszínen megmutattuk magunkat, és nem csak tetőn. Próbáltunk minél többet menni, és jobb eredményeket elérni, hiszen akkor még be kellett tartani a ranglétrát a raliban. Az évek során megszereztük a jogot, hogy a rali legmagasabb lépcsőfára léphessünk. Menet közben persze többször váltottunk versenyautót, és ezzel együtt kategóriát is. Sok autó típus megfordult a kezem alatt, és mindig elsőkerekessel versenyeztem, de évek óta márka hűek vagyunk, mert nekünk bevált a Citroen.

A tavalyi év sikereit felülmúltátok 2013-ban, hiszen dupla kupások lettetek. Mennyivel tettetek többet az előző évhez képest, és mennyire volt rögös az út a dobogóig?

- A csapat bővült további egy Citroen C2R2-vel, ami egész évben bizonyított a rali túra szakaszain. Így már három egyforma autó hadakozik a bajnokságokon, a Bakó Rally Team színeiben. A három autó háromszor annyi szervezést, kihívást, és energiát követel meg tőlünk, de amint az eredményeink is mutatják, megérte beleinvesztálni. Mint pilóta, továbbra is azt gondolom, hogy fejlődni csak úgy lehet, ha a lehető legtöbb versenyen indulunk, és mindig a dobogós helyezés lebeg a szemünk előtt. A kilométerek adják az önbizalmat és a tapasztalatot, amihez hozzá tartoznak időnként a kudarcok is természetesen. Ebben a technikai sportban alázatra van szükség a dobogó eljutásáig. Bennünk ez megvan, és véleményem szerint ezért sikerült az idén két bajnokság kupáját is magunkévá tenni.

Vége a raliszezonnak. Hogyan tovább? Mik a terveitek, a 2014-es évre nézve?

- Attól függetlenül, hogy a bajnokságoknak vége van, számunkra télen sem áll meg az élet. Terveink között szerepelnek még autó kiállítások, és amatőr sprint versenyeken való részvétel. Ezek mellett a csapat meglepetéssel is készül Mikulás és Karácsony alkalmával. De ezt egyelőre még nem áruljuk el, ugyanis akkor már nem lesz meglepetés a megajándékozottak számára. A jövő évre nehéz tervezni, a rali jelenlegi helyzetét tekintve. Amennyiben a megfelelő feltételeket ki tudják alakítani mindkét szövetségben, abban az esetben 2014-ben ismét Magyarországon szeretnénk megvédeni a bajnoki címünket. A csapatban továbbra is versenyezni kívánó Erdélyi György és Növényi Norbert, újabb csapattagokkal egészül ki, János Ákos és Brunekker Árpád személyében. Az újdonsült versenyzőpáros már rajthoz áll a Szilveszter Rallyn, a harmadik méregzsákkal. Ahhoz, hogy jövőre mindhárom duó hasonló sikeres eredményekben részesülhessen, szükségünk lesz az idén is mellettünk álló bizalmasainkra. Ezúton szeretném megköszönni mindazoknak a támogatóknak a segítségét és bizalmát, akik a Bakó Rally Teamet választották a 2013-as évben, hiszen ők is részesei a csapat sikereinek.

Szöveg és fotó: Tiba Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!