Sport

2013.04.03. 15:03

Száguldás a nyírségi homokbuckákon

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hamarosan harmadszor tér vissza a terepralis armada a Dél-Nyírségbe.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hamarosan harmadszor tér vissza a terepralis armada a Dél-Nyírségbe.Nagykálló, Biri, Balkány, Szakoly és Kállósemjén térségében ezúttal Toolimpex Kupa néven fut majd az a találkozó, amely a tereprali bajnokság nyitánya mellett a Zóna Trófea fordulója is. A verseny útvonala változatlan lesz az előző évekhez képest, mégis elég sok újdonságra lehet számítani.

A nyitófutam felelőssége

Elég csak az esemény időpontjára gondolni: a 2011-es első összecsapás – amelyet a versenyzők akkor az év legjobb futamának választottak - és a 2012-es folytatás évadzáró, bajnokavató viadalként került megrendezésre, míg idén az évad első fordulójának ad otthont a térség. A szervezőkre nehezedő kihívás így sem kisebb, sőt: nyitófutamot rendezni komoly felelősség, az első versenyhétvége az egész évad hangulatát megalapozhatja. Fontos változás történt a verseny minősítésében is: az első két verseny sikeres sportszakmai lebonyolítása - amelyben a pályák példás biztosításával elévülhetetlen érdemeket szereztek a települések polgárőr-egyesületei, valamint a területileg illetékes rendőrőrsök munkatársai – azt eredményezte, hogy a 2013-as futam már nem csak az országos bajnokságba, hanem a Közép-Európai Zóna Trófea küzdelemsorozatába is beszámít.

Külföldiek is indulnak

A mostani lehetőség példátlan: számos neves külföldi versenyző indulására van kilátás, ráadásul a Dél-Nyírség a futam révén a zónába tartozó tucatnyi európai országnak mutathatja meg rejtett szépségeit, értékeit. Ahogyan eddig is, az öt település – Nagykálló, Biri, Balkány, Szakoly és Kállósemjén – példásan kiáll a verseny megrendezése mellett, s remélhetőleg a versenyzők és a technikai sportokért rajongó helyi lakosság is megtalálja majd az örömét az április 12-14-i hétvége eseményeiben.

- Amikor nekikezdtünk a 2011-es, első futam megszervezésének, legfeljebb reménykedhettünk abban, hogy egyszer talán nemzetközi minősítésű versenynek is otthont adhatunk – mondta Mészáros Sándor, a futam ötletgazdája és a szervezőbizottság vezetője. - Ez szerencsére már idén megvalósul, így remélhetőleg az eddigieknél színesebb, népesebb mezőny látogat el hozzánk. Az már korábban bebizonyosodott, hogy a nyírségi terep tökéletesen alkalmas az ilyen típusú versenyzésre, így minden adott ahhoz, hogy az első nemzetközi futamunk is emlékezetes legyen.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!