Sport

2008.03.09. 17:18

Eladják az éheztetett teheneket

<p>Csongrád - El kell adni azt a csaknem félszáz szarvasmarhát, amelyet december végén foglalt le tulajdonosaiktól a rendőrség.</p>

A két asszony sem enni, sem inni nem adott az állatoknak, de még az önkormányzat segítségét sem fogadták el, pedig takarmányt vittek a szarvasmarháknak. A két asszonyt azóta pszichiátrián ápolják, ellenük állatkínzás miatt indult eljárás.

Éhező, lesoványodott állatok mindenfelé. Ez a látvány háborította fel a szomszédokat, ezért értesítették a rendőrséget. A szarvasmarhák fél lábszárig álltak a saját ürülékükben. Tulajdonosaik állatorvost éveken keresztül nem engedtek a közelükbe. A rendőrség lefoglalta az állatokat és egy Csongrád melletti majorba szállították azokat.

Dr. Lovászi Zsolt állatorvos a Független Hírügynökségnek elmondta: az állatok soványságuk ellenére egészségesek voltak, de hiányzott étrendjükből az úgynevezett abraktakarmány. Az állatokat azóta az önkorámányzat eteti. A két hónap alatt csaknem 1 millió forintot költött rájuk. Ennyibe kerül a gondozó, a takarmány és az orvosi ellátás. Az állatok tartásába a tűzoltók is besegítenek. Minden nap egy tartálykocsi ivóvizet szállítanak a teheneknek.

A bíróság úgy döntött, hogy az állatokat el kell adni. Addig, amíg egy jól tartott szarvasmarha akár 250 ezer forintot is érhet, ezekért az állatokért ennek az összegnek csupán a töredékét kérhetik el, de ezzel is csökkenteni akarják az állatkínzás miatt indult eljárás bűnügyi költségeit.

Ezek is érdekelhetik