Nagy Gergő

2019.11.20. 17:40

Mit igyunk energiaital helyett?

Napjainkban elterjedtek a különböző energiaitalok, és sajnos egyre több embert s kiváltképp fiatalt lehet látni, akik ezt az italt fogyasztják. Manapság divat és talán már szokás is lett.

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Mindezek drágák és egészségtelenek, egészségesebb lenne gyümölcsleveket, rostos leveket fogyasztani. Természetesen a tej, ivóvíz a legegészségesebb, legfrissítőbb, ezekre a szervezetnek nagyon nagy szüksége van. Az energiaitalok nagy többsége külföldről származik, és sok olyan hatóanyagot tartalmaz, amiről nem tudunk, de a hazai gyártásúakkal is ugyanez a helyzet. Sőt, ha tudni szeretnénk, hogy mit tartalmaz egy-egy „kívánatos” doboz, akkor sem tudhatjuk meg teljes egészében, hiszen olyan apró betűs feliratot tüntetnek fel a doboz oldalán, hogy ember legyen a talpán, aki azt el tudja olvasni. Ha mégis górcső alá vesszük a tartalmát – akár egy nagyító segítségével – akkor sok meglepetésben lesz részünk. Talán érdemes lenne legalább egy ilyen alkalmat megragadni, mielőtt arra vetemednénk, hogy benyakalunk egy energiaitalt.

A 100%-os gyümölcslevekben nagyon sok a vitamin, ezért sűrűn ajánlott inni. Fogyaszthatunk ásványvizet vagy csapvizet, amiben sok az ásványi anyag. Készíthetünk házilag különböző turmixot gyümölcsből vagy zöldségekből, melyek mindennél sokkal egészségesebbek. Lehet inni joghurtokat, melyeket boltban is lehet vásárolni különféle kiszerelésben és ízben a natúrtól a különféle gyümölcsös ízűig, de otthon is elkészíthetjük ezt. Főleg limonádét ajánlanak inni nyáron, mely finom, hűsítő ital. Vannak különböző szörpök, gyümölcssűrítmények, melyekhez szintén boltban lehet hozzájutni, de a házias családok maguk is elkészítik otthon. Ezekből is kiváló üdítőitalok, frissítők készíthetőek. Vannak különböző teák natúr vagy gyümölcs ízben, melyek szintén egészségesek, sőt olykor különféle betegségekre is iható a megfelelő. Télen forró, nyáron pedig jeges tea a legüdítőbb. Aki szereti, fogyaszthat paradicsomitalt, sárgarépaitalokat, különféle zöldségleveket, melyek egyre divatosabbak. Mindezek egy jó turmixgéppel könnyen elkészíthetőek, s hatalmas az energia- és ásványianyag-tartalmuk. Ezekben mind nagyon sok a vitamin a szervezet számára, és a csontokra is nagyon jó hatással vannak.

Talán megfontolandó lehetne az is, hogy energiaitalt ne áruljanak az iskolai büfékben, és a fiatalok ne ihassanak kontroll nélkül bármennyi mennyiségben.

Nagy Gergő 1/9 KL, Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!