Suba Nikolett

2019.11.28. 16:15

Bizalomjáték, nagy téttel

Amit a szülőknek buli előtt tudniuk kell…

DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A szórakozás alapvető dolog a fiatalok életében. Sokat tudnánk mesélni egy-egy ilyen estéről. A szüleink többsége nem is bánja, hogy ha egy hónapban kétszer elmegyünk szórakozni. Persze vannak esetek, amikor szigorúbbak, és vannak olyan szülők is, akik egyáltalán nem nézik jó szemmel a késő éjszakába nyúló mulatozást. Őket is meg lehet érteni, hiszen manapság egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban kerülünk olyan szituációkba, ahol addig számunkra ismeretlen dolgokkal találkozunk: alkohol, cigaretta és tudatmódosító szerek. Ezek miatt teljesen jogos az aggodalmuk.

Ezek a szerek mindig is léteztek, és sajnos már nagyon sokan találkoztak velük. Rövid távú használatuk is káros, viszont mikor már az életed kerül veszélybe, kezdesz rájönni, hogy nem a legjobb úton jársz. Legtöbbször azért próbáljuk ki, mert ez menő, trendi dolognak számít a baráti körünkben. A legijesztőbb az egészben, hogy pontosan tisztában vagyunk például a drog mellékhatásaival, veszélyeivel, mégis az erős kíváncsiság vezérel minket, és végigfut a fejünkben a tipikus, „úgysem lesz bajom tőle” gondolata is. Jó ötletnek tűnhet kipróbálni az alkoholt, cigarettát is, viszont már itt elkezdődik egy folyamat, amit aztán nehéz kontrollálni, és még nehezebb megállítani. Sok fiatal merül el ebben, és hiába kapunk tájékoztatót, hogy mennyire káros a drog, az alkohol és a cigaretta, fiatalok vagyunk, és akarva-akaratlanul vonzanak minket a tiltott dolgok. Úgy gondolom, az én generációm nagyon magára van hagyva. Igaz, ott vannak a modern kommunikációs eszközök, amelyeknek hála rengeteg barátunk van a közösségi hálókon, de ezek nem igazi barátságok. Valójában nagyon sokan érzik magukat magányosnak a sok ismerős mellett, és azt, amire szükségük van, nem találják sem a virtuális világban, sem a buliban.

Kényes téma ez, hisz nemcsak rajtunk, hanem a szüleinken is múlik, hogy megfelelő döntéseket hozzunk, megtaláljuk helyünket a világban. A szülő a buli előtt mindenképp szeretné tudni, hogy: hova és kikkel megyünk, mikor érünk haza, de legfőképp egy biztos elérhetőségre van szüksége. Ez egyfajta bizalomjáték, nem érdemes hát kikerülni ezeket a kérdéseket. Lázadó korszakunk rengeteg izgalommal jár, de egy jól sikerült estét sosem fogunk megbánni. Érdemes viszont a bulizás és a szórakozóhelyek árnyoldaláról is tudni, és ez nem azt jelenti, hogy tiltani kell a fiatalokat az éjszakai élettől. Saját példámból tudom, hogy szükségünk van a kikapcsolódás ilyen formájára is, kell ez a fajta szabadság nekünk is.

Suba Nikolett 11.d DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!