Virág Fruzsina Boglárka

2019.11.28. 14:58

Amiről a szülőknek buli előtt tudniuk kell

A szülőket gyakran aggodalommal tölti el, hogy a gyermekeik eléggé felnőttek-e ahhoz, hogy bizonyos dolgokat nélkülük is meg tudjanak oldani.

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A legtöbb vita a tinédzserek bulizási szokásai körül adódik, hiszen a szülők természetesen féltik gyermekeiket a rájuk leselkedő veszély miatt.

Először is tisztáznunk kell, hogy mik a bulizás veszélyei. A szülőknek mindig meg kell győződniük arról, hogy melyik szórakozóhelyre megyünk. Arról sem árt tudni, hogy milyen társasággal kíván kikapcsolódni lányuk, fiuk. Mindig megbízható emberekkel szabad elengedni őket, hiszen ha valami történik, elsősorban a barátok tudnak segíteni. Mielőtt elengedik otthonról a gyereket, nem árt tisztázni az alkohol- és drogfogyasztás veszélyeit. Fontos, hogy a gyerek megértse, hogy az intelmeket nem azért kapják, mert ellene vannak a szüleik, hanem csupán azért, mert féltik őket. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy italt senkitől ne fogadjanak el, hiszen ezekbe bárki belekeverheti a partidrogokat. A legnépszerűbb partidrog a Gina, melynek veszélye, hogy nem lehet kimutatni a szervezetben való jelenlétét. Ebben az esetben a fogyasztó nem emlékszik az előző nap történéseire, így azt tesznek vele, amit akarnak: kirabolhatják, de akár a lányokat nemi erőszak is érheti. A túlzott alkoholfogyasztás ugyanezeket idézheti elő, hiszen megváltozott tudatállapotban az ember felbátorodik, olyan dolgokat is képes megtenni, amelyeket efféle befolyásoltság nélkül nem.

A szülőknek tehát mindenképp tisztázniuk kell gyermekeikkel, hogy milyen veszélyek várhatnak rájuk bulizás közben. Ha ezeket megtették, nem kell mindig a legrosszabbra gondolniuk, hiszen ha kellőképpen tájékozottak gyermekeik, illetve példákat is hallottak, akkor valószínűleg eléggé kialakult bennük a felelősségtudat ahhoz, hogy megfontolják, hogyan is cselekedjenek egy-egy szituációban.

Virág Fruzsina Boglárka 12. ÉF/2, Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!