Szabó Lilla

2019.11.20. 16:24

Alternatívák a valódi energiabevitelre

Fiatalként könnyen a reklámok és a csodált hírességek hatása alá kerülünk, így a kamaszok körében sokan fogyasztják az energiaitalokat. Ezzel szemben én azt tanácsolom, ne fogadd el, amit diktálnak, egy kicsit gondolkozz, mielőtt cselekszel!

Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Habár az energiaital több mint 90%-a természetes ásványvíz, cukor- és koffeintartalma miatt meglehetősen káros a szervezetre. Ebben az esetben a cukor, avagy glükóz adja az energiát, a koffein pedig élénkítő hatást biztosít fogyasztója számára, ami abban nyilvánul meg, hogy javul a reakcióidő és a koncentrációs képesség. Az említetteken kívül az energiaitalban megtalálhatóak még különböző vitaminok is, és lényegében ezek a főbb összetevői. Ettől eltekintve igencsak népszerű az emberek körében, főleg a fiatalok, egyetemisták, éjszakai műszakban dolgozók fogyasztják.

Egy feketén elfogyasztott kávé már egészségesebbnek számít az édesítők, tej vagy tejpor nélkül, persze a legegészségesebb megoldás mindig is a víz lesz. A napi 2-3 liter folyadékbevitel nagyon fontos, de természetesen vízen kívül ihatunk még teát, zöld teát, illetve néhány mértékkel fogyasztott alkoholos ital is lehet jótékony hatással szervezetünkre, mint például a sör.

Ugyanakkor vannak nagyon finom természetes alapú, 100% gyümölcsből készült italok is, amelyeket saját magunknak is elkészíthetünk otthon. Pár évvel ezelőtt terjedtek el a smoothie-k, azaz a gyümölcsökből és zöldségekből készült turmixok. Ezeken kívül persze készíthetünk szűrt verziót is, de azáltal, hogy a smoothie-k tartalmazzák a növényi rostokat, akár egy könnyedebb reggeliként is fogyaszthatóak, hiszen laktatóak és nagyon egészségesek, akár friss, akár fagyasztott gyümölcsöt használunk. Sőt, sokan reggeliként is kezelik, amolyan zöldség- és gyümölcsalapú zabkásaként, amit a tetején megpakolnak még több gyümölccsel, különféle magvakkal, mogyoróvajjal, vagy akár reszelt kókusszal, ami a szükséges zsiradékot biztosítja.

Ezeknek az italoknak a legfőbb és legkedveltebb összetevői általában a banán, az eper, az áfonya és különféle bogyós gyümölcsök, valamint a kivi és a bébi spenót. Az interneten a fent leírtakon kívül még számtalan kombinációja megtalálható.

Szabó Lilla, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

A cikk forrásai:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!