kitelepítés

2021.06.27. 09:00

Emlékeztet a szomorú múltra a tábla Nagyrábén

Emléktábla avatással tisztelegtek a Budapestről Nagyrábéra 1951-től kezdődően kitelepített 53 család 128 tagja és az őket befogadó emberek előtt szombaton a sárréti településen szombaton. A táblát az Ameca – Velünk Európába Szervezet a Tündér Lala Biztos Kezdet Gyermekház falán helyezte el. A táblát szombaton avatták.

A Magyar Országgyűlés 2012. március 13-án határozatot fogadott el a kommunista diktatúra által elkövetett tömeges kitelepítések hatvanadik évfordulója alkalmából a kitelepítettek, valamint az őket befogadók emlékének megörökítéséről. Hetven éve, 1951. május 21-én kezdődtek meg a kitelepítések Budapesten. A kommunista rendszer által nemkívánatosnak nyilvánított személyek ingatlanjait elkobozták, őket pedig kényszerlakhelyre költöztették, ahol mezőgazdasági munkát kellett végezniük. Budapesten 1951-ben kezdődött meg a kitelepítési akció, arra hivatkozva, hogy a fővárosban kevés a lakás.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!