Püspökladány hírei

2019.02.02. 11:07

Még Chuck Norrisnak is küldtek az extra erős csiliszószból

Tetétlen - A magyar emberek szeretik a csípős étkeket, tíz vásárlóból nyolc még mindig a legerősebb paprikakészítményt keresi – mondta el érdeklődésünkre Bogár Sándor, a Sárréti Chilifarm tulajdonosa. A kapszaicin nevű vegyület adja a paprika csípősségét, melyet a Scoville-skálán (SHU) mérnek. Az Erős Pista értéke nagyjából 1000 SHU.

Tetétlen - A magyar emberek szeretik a csípős étkeket, tíz vásárlóból nyolc még mindig a legerősebb paprikakészítményt keresi – mondta el érdeklődésünkre Bogár Sándor, a Sárréti Chilifarm tulajdonosa. A kapszaicin nevű vegyület adja a paprika csípősségét, melyet a Scoville-skálán (SHU) mérnek. Az Erős Pista értéke nagyjából 1000 SHU.

– Mindig is nagy erősevő ember hírében álltam. Egy közeli ismerősöm, aki tudta ezt, Amerikából hozott nekem egy habanero paprikát, hogy befogja a számat. Így is lett. Megettem, és le kellett ülnöm, olyan erős volt. A magok viszont megmaradtak… – idézte fel a Sárréti Chilifarm megalapításának kezdeteit, a magát csak „gasztromókusként” aposztrofáló Bogár Sándor, aki a habaneromagokat végül apósa fóliasátrában vetette el. A korábban víz-, gáz-, fűtésszerelő szakember akkor még nem gondolta, hogy egy napon nemcsak ország-, hanem világszerte is ismert és elismert csilitermesztőkké válnak.

Ellátogattunk hát Tetétlenre, hogy testközelből is megismerkedhessünk a csilivel és persze a Bogár családdal. Már a kapuban két kis házőrző üdvözölt minket, és Bogárék is szívélyesen fogadtak. – Három gyerkőc van a családban, és mindig pénzből van a legkevesebb, így volt ez 2010 környékén is. Akkor jött az ötlet, hogy valami olyasmibe kellene belevágni, ami túl azon, hogy jó hobbi, egy kis konyhapénzt is hozhat. Mindenképp olyan vállalkozást szerettünk volna indítani, amit más nem nagyon csinál. Innen jött az ötlet, hogy termesszünk csilit – mondta Sándor. Ebben nagy segítségére volt felesége, Bogárné Rábai Edit, aki már gyermekként megismerte a magvetés és palántanevelés csínját-bínját, hiszen szülei a mai napig zöldségter­mesztéssel foglalkoznak. Így – ahogy Sándor is bevallotta – Edit végzi a munka oroszlánrészét.

– Rengeteg segítséget kaptunk édesapám és édesanyám szüleitől, nélkülük a vállalkozás nem indulhatott volna el ezen az úton – mondta Bogár Márk, aki amellett, hogy a termékek grafikáit készíti, a marketing, a közösségi felületek és az értékesítés világában mozog otthonosan, zsigerből megérzi, mire harapnak rá az emberek.

Kezdődik a magvetés

Habár még csak év eleje van és a fő attrakció, a paprikaszüretelés csak szeptemberben kezdődik, munkából sosincs hiány. Év elején vetik el ugyanis a magokat, melyekből április-májusra már akkora palánták nőnek, amiket ki lehet ültetni a szabadba. A vetés Edit feladata: a magoknak kis lyukat váj, ahova egyesével, kettesével ülteti el azokat maximum fél centiméter mélyre. Betakarja földdel, a palánták pedig 18-20 Celsius-fokos hőmérsékleten kifejlődnek; 2,5-3 hónap múlva pedig elérik a 12 centimétert is.

A magok egy részét nemesítőktől rendelik Amerikából, illetve vannak olyanok, melyeket már ők maguk is meg tudnak szedni. Olyan különlegességeket pillanthattunk meg, mint a csokis habanero magja, amiből olyan csilipaprika nő, ami a csokoládés ízvilágot hordozza. De az asztalon sorakoztak a jalapeno- és habaneromagok is.

Lovász Domi is velük főz

Ottjártunkkor Lovász József Domi séf, a Konyhafőnök második szériájának nyertese is Tetétlenen vendégeskedett, aki nemcsak baráti, hanem partneri kapcsolatban is áll a Bogár családdal. Ki is mentünk a főzdébe, hogy meglessük, mi készül éppen, a nátha ellenére a csili erős illata azonnal megütötte az orrunkat.

– Háromféle közös termékünk van, kettő saját ötlet. Van a gyümölcsös, édesebb ananászos barbecue-s, illetve van a damaszkuszi rózsás, gyömbéres csiliszószunk. A harmadik már magyarosabb ízvilágú: ez sült fokhagymás, kápiás szósz – mondta. Kifejtette, a csili szinte bármilyen étellel jól párosítható, az ananászos vagy az epres például jól illik a vadakhoz vagy a kacsához.

– Alapvetően édesszájú vagyok, így nagy kedvencem az ananászos csípős csirkeszárnyak. Az elkészítése is egyszerű: a húst betesszük a sütőbe, 180 fokon 40-50 percig sütjük, majd kivesszük, meglocsoljuk a szósszal, és 200-220 fokon még tíz percig sütjük, míg a szósz rákaramellizálódik – árulta el.

Világbajnok szószok

A csípős vállalkozás számos nemzetközi sikert is elért. Amerikában három világbajnokságon vettek részt, mindháromról világbajnoki címekkel tértek haza – igaz, csak átvitt értelemben, mert a versenyekre egyelőre csak a szószok „mentek”, ezeket postán küldik el egy-egy megmérettetésre. Világbajnoki díjat nyert a Leteper és traBBQ szószuk, valamint a csilis-csokis tökmagjuk. A napokban Ausztráliában lesz egy nívós verseny, ahová a már említett három újdonságot küldik.

Nem mehettünk el a termékek fantázianevei mellett sem szótlanul. – Ezek nagy részét én találom ki, nagy szájkaratés vagyok. A Csak Norris a legerősebb készítmény, méltán kapta ezt a nevet. Amikor Chuck Norris tavaly Budapesten járt, kapott is tőlünk egy üveggel. Nagyon szeretjük a szójátékokat, így lett a földi epres szószunk a Leteper, a levendulás a Levendurva, de van Macskapöcse és Anánusz elnevezésű szószunk is, és még sorolhatnám.

Hiába mondják a magyarokra, hogy mélabúsak, a humorra mindenki vevő”

– mondta Sándor.

Csípik, ha csípős

A farm már több alkalommal szervezett erős­evő versenyeket, melyek mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Ezeken általában csilis hamburgereket vagy csirkeszárnyakat kell a jelentkezőknek elfogyasztani, melyekbe a legerősebb forró csiliszószok közül 2,5–3 dl-t tesznek. Mi egy ilyen szósz­ból egy késhegynyit kóstoltunk csak meg, ami után percekig égett a szánk. Nem is csoda, hogy az indulók 90 százaléka ezeken a megmérettetéseken „elvérzik”.

A Bogár család egyelőre még bírja szusszal és annyi szósszal, ami a vásárlói igényeket kielégíti, azonban semmiképp se szeretnének bővíteni. És mivel a magvetéstől a csomagolásig minden a saját kezük munkája, garantáltan benne marad a termékekben a szívük és lelkük is.

VK


Az a bizonyos kapszaicin

A kapszaicin adja a paprika csípősségét. Ez a hatóanyag ugyanúgy benne van az erős paprikában is, mint bármelyik csiliben. Azonban, hogy pontosan mennyi, azt a Scoville-skálán mérik (SHU). A Sárréti Chilifarmon folyamatosan keresik a világ legerősebb csilijeit, hiszen úgy tapasztalták, a magyar ember nem ijed meg semmitől, jelesül a legerősebb csilipaprikától sem. Bogár Sándor elmondta, tíz vásárlóból nyolc még mindig a legerősebb paprikát keresi. Ezért az aktuális legcsípősebbeket, mint például a jelenlegi Guinness-rekordert, a Carolina Reapert (értéke 2,2 millió SHU) vagy a Trinidad Moruga Scorpiont (értéke 1,2 millió SHU) folyamatosan termesztik. Összehasonlításképp, az Erős Pista értéke nagyjából 1000 SHU-ra tehető.

A kapszaicinnek számos jótékony hatása is van. Többek között képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését, segíti az emésztést és a vérkeringést, és a gyomorfekély kialakulását is gátolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!