Hirdetés

2022.08.11. 11:55

Penész a fürdőszobában? Van megoldás!

A penész elleni küzdelem sokak életét megkeseríti. Van, hogy hiába teszünk meg minden óvintézkedést, a fürdőszobában mégis megjelennek a csúnya szürke foltok. Mutatunk most néhány természetes tisztítószert, amivel sikeresen felvehetjük a harcot a penészgombák ellen!

Miért jelenik meg a penész?

A penész kapcsán sokan nem értik, hogy egyáltalán hogyan jelenhet meg a tisztán tartott fürdőszobában. Ha magas a páratartalom, ha nem jól szellőzik a helyiség, akkor van esély arra, hogy elszaporodjanak a penészgomba spórái, és szép lassan feltűnjenek a csúnya foltok. Leggyakrabban a sarkokban, esetleg a fürdőszobabútor mögött találkozhatunk penésszel. 

fürdőszobabútor kiválasztásánál ezért ügyeljünk arra, hogy olyan anyagból készüljön, ami ellenáll a nedvességnek. Ilyen a Homelux lakberendezési webáruházban is kapható: a bútorok frontja MDF lap, mely vákuumfóliás bevonattal is el van látva, ennek köszönhetően tökéletesen vízállóak. Többféle színben és formában is megrendelhetők, így akár panellakások kicsi fürdőjében, akár tágas otthonok helyiségében is elhelyezhetők.

A rendszeres tisztítással sokat tehetünk a penész ellen: gyakran töröljük át a zuhanykabinok ajtaját, tálcáját, a kádat, a szekrényeket. Levegőztessünk minél sűrűbben a fürdőszobában, ne hagyjuk, hogy a pára lecsapódjon! A meszelés, a gombaölő falfestékek alkalmazása is jó ötlet.

Tisztítás természetes szerekkel

A legtöbb ember valamilyen vegyszeres tisztítószert használ a fürdőszobai penészfoltok eltüntetéséhez. Ma már sokféle gyártó kínál ilyen termékeket, amik valóban meggátolják az újbóli kialakulást.

Vannak viszont, akik a környezettudatosság jegyében jobban kedvelik a természetes megoldásokat. Olcsóbb, de ugyanolyan hatékony kezelési módok is léteznek ugyanis a penész ellen. Ráadásul ebben az esetben a belélegzés miatt sem kell aggódnunk, nem károsítják a tüdőt. Lássunk is ebből egyet-kettőt!

A legismertebb az ecet. Ez kiváló tisztítószer, sőt, multifunkcionális csodaszer, tehát nem csak a konyhában, főzés közben lehet hasznát venni! Mártsuk bele a szivacsot ecetes vízbe, és ezzel töröljük át a bútorokat, szanitereket, csempéket! Az is jó ötlet, ha szórófejes flakonból spriccelünk vele az érintett felületre, majd negyedóra múlva letöröljük.

További ötletek

Másik hatékony, természetes szer a teafaolaj. Mi mindent tud ez a népszerű anyag? A teafaolaj baktérium- és gombaölő hatása közismert, a takarítás mellett a bőrápolásban is nagy hasznát lehet venni.

A fürdőszoba és a konyha felmosásához a vödörbe pár csepp teafaolajat kell tenni, nagyon jó illata lesz ezután a helyiségnek. Szintén lehet spriccelve is használni a felületeken: 2 deciliter vízhez egy evőkanálnyi teafaolajat adjunk, és ezzel fújjuk be a penészt! Pár nap után töröljük át nedves kendővel a részeket.

A szódabikarbóna is jól alkalmazható takarításhoz: ha a fürdőszobabútor dohos szagú, töröljük ki, majd tegyünk be egy zacskó szódabikarbónát!

Természetes módon is meg lehet tehát szüntetni a penészedést a fürdőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában