Hirdetés

2022.08.17. 10:23

Ezek a Business Analyst és a projektmenedzser közötti különbségek

A Business Analyst és a projektmenedzser szerep között van bőven átfedés, és talán nem is lehet élesen elválasztani egymástól a kettőt.

Nézzük meg, mivel is foglalkozik a projekt említett két szereplője!

Mikor lehet sikeres egyik vagy másik?

A projekt sikeressége szempontjából meghatározó, hogy milyen szerepből történik meg az események szemlélése. Mikor mondható el, hogy valaki jól végzi a feladatát? A Business Analyst (vagyis a BA) és a projektmenedzser (azaz a PM) egészen más szemüvegen át tekint a projekt eseményeire. Míg előbbit átfogóan, hosszú távon érdekli az egész, utóbbi rövid távú szempontokat helyez előtérbe. Egyik sem fontosabb a másiknál, mindkét szemlélet igen fontos egy projekt sikeressége szempontjából.

Az eredményességhez ugyanakkor a megfelelő tudás, képzettség megléte is szükséges. Ha szeretne projektmenedzser ismerettel gazdagodni, vegyen részt a Szinergia Kft. által szervezett projektmenedzsment képzés egyikén!

A projektmenedzser feladatai

A BA az üzleti szempontokat helyezi előtérbe, a PM pedig a projekt más területeiért felel. Egészen pontosan a következőkért: a különböző szervezési feladatokért, a költségek szervezéséért és kontrolljáért, az időzítésért, a stakeholder menedzsmentért és a kockázatmenedzsmentért.

Ezenfelül feladatai közé tartozik az erőforrás-tervezés, a haladás riportálása, a beszállítók menedzselése, a folyamatos kommunikáció, a minőségbiztosítás és a projektmenedzsment csapat vezetése. A Business Analyst kollégával való közös munkájára leginkább a projekt középső, megvalósítási szakaszában kerül sor.

Így fonódik össze a PM és a BA szerepe

Az ötlet minden esetben a BA-tól származik, és a kezdeményező szerepe is meghatározó. Később aki aztán a PM-mel együtt végzi a projekt megvalósításának követését és felügyeletét, a tervezésben és a végrehajtásban nagyjából egyenlő részben vállalnak feladatokat. A zárást követően az értékelés újra csak a Business Analyst kiemelkedő feladata.

A két szerepet természetesen egy személy is betöltheti, fontos azonban, hogy mindig tisztában legyen azzal, mikor, melyik munkakörben tevékenykedik éppen. Ha pedig szükséges, a kettő együtt is végezhető, egyfajta hibrid szerepben.

Egy projekt csakis a benne dolgozók szoros együttműködésével, egymás munkájának kiegészítésével valósítható meg. Fontos szereplő a Business Analyst és a projektmenedzser is, de míg előbbinek a tervezésben és az üzleti szempontok érvényesítésében van kiemelkedő szerepe, utóbbi nélkül nem valósulhatna meg egyetlen projekt sem.

Egyik sem fontosabb a másiknál, mindkét személyre szükség van, ám a szerepek tartozhatnak akár csak egyetlen emberhez is. Fontos azonban annak felismerése, hogy az adott helyzetben mely szerepet kell elővenni!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában