Hirdetés

2022.07.25. 12:04

Paleo gluténmentes liszt: az univerzális liszt tápláló helyettesítője

Sokan amikor belekezdenek a paleo étrendbe, akkor búcsút vesznek a sütéstől. De akkor itt álljunk meg egy pillanatra!

Forrás: glutenmenteslisztek.hu

Igenis lehetséges ragaszkodni a paleo vagy gluténmentes étrendhez, és továbbra is élvezni a kedvenc finomságaidat. Az Éléskamra finoman reform kulcsfontosságú összetevőinek, hasznos tippjeinek és különleges receptjeinek a segítségével továbbra is süthetsz és fogyaszthatsz rengeteg ízletes finomságot.

Paleo étrend

Általánosságban elmondható, hogy a paleo étrend a teljes értékű élelmiszerek fogyasztására összpontosít – olyan összetevőkre, amelyeket vadászó-gyűjtögető őseink több ezer évvel ezelőtt fogyasztottak volna. A pontos irányelvek eltérőek, de ez többnyire azt jelenti, hogy nincs tejtermék, finomított cukor vagy gabona (beleértve a búzát is).

Hozzávalók

Mivel a paleo egy gabonamentes étrend, ezért a sütéshez használható lisztek száma korlátozott. Tehát adieu univerzális liszt! Hello paleo gluténmentes lisztek a fentebb is említett Éléskamra finoman reform kínálatából!

Meglepő módon általában a sütőpor sem paleobarát, mivel gyakran tartalmaz kukoricakeményítőt. Győződj meg tehát arról, hogy kukoricamentes változatot keverj a tésztába, például az Éléskamra Foszfátmentes, természetes borkősavat tartalmazó sütőport, mely tápióka keményítővel van készítve.

Továbbá a paleo étrendben tiltott a gabonákból, kukoricából, szójából, repcéből készült vagy általános zsiradékok használata. Ennek eredményeként a pálmaolaj kókusz olaj és a -zsír a fennmaradó opciók, amelyek széles körben elérhetőek, és jól teljesítenek a sütés során, különösen a vaj helyettesítőjeként. Végezetül pedig a finomított cukrok fogyasztása is ki van zára. Helyette főként természetes édesítőszereket, például eritritet lehet használni.

Tippek

Kövesd az Éléskamra lisztkeverékek hátoldalán található recepteket.

A tészták másképp nézhetnek ki, mint amit megszoktál az alternatív összetevők miatt. A palacsinta tészta például hígabbnak tűnik, némelyik kenyér keverék is, és csak a pihentetési idő után nyeri el végső, kenyér állagát. Ezért ügyelj a receptben felsorolt vizuális jelzésekre, amelyek segítenek az útmutatásban.

Receptek

Ahelyett, hogy több összetevőt lecserélnél, hogy egy hagyományos receptet paleobaráttá alakíts, a legegyszerűbb egy kifejezetten a paleo étrendhez kifejlesztett verzióval kezdeni. A mi abszolút kedvencünk ez a csodás palacsintarecept.

Szükség van hozzá 1 csomag Éléskamra Nagyi Palacsintája szénhidrátcsökkentett lisztkeverékre, 4 tojásra, szódavízre és eritritre édesítő gyanánt, de természeresen más, általad megszokott édesítőt is használhatsz. Ezekkel pedig csupán annyi a teendő, hogy összekevered, majd 10 perc pihentetés után egy kókuszolajjal kikent serpenyőben süsd ki.

Végezetül nyugodtan adj hozzá bónusz összetevőket, például áfonyát, csokoládédarabkákat vagy apróra vágott banánt. Bon Appetit!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában