Hirdetés

2022.07.27. 10:52

Milyen kültéri lépcsők állnak rendelkezésünkre?

Amikor kültéri lépcsőt szeretnénk építtetni, akkor mindenképp figyelembe kell venni pár lényegesen szempontot, ami sok esetben jelentősen kihat az árakra is. Tehát ezeket nem érdemes figyelmen kívül hagynunk semmi esetre sem. Milyen lehetőségeink vannak tehát, és hogyan érdemes választanunk köztük?

Forrás: Freepik

Fa lépcsők

A legegyszerűbb módja a kültéri lépcsők kivitelezésének. Azonban a fából készült lépcsőket leginkább a ház bejáratához érdemes építeni, méghozzá megfelelően kezelt faanyagokból. A fa kültéri lépcsőket többnyire faházakhoz építik, téglaházaknál ritkább a használatuk. Azonban a téglaházak esetében is nagyon szépen mutathatnak. Előnyük, hogy még a nagy, látványos rönkökből készített típusa is gyorsan elkészül. Hátránya, hogy a fát karban kell tartani, és olyan csúszásgátló felülettel ellátni, ami télen sem fog jégcsúszdát csinálni a lépcsőből.

Beton lépcsők

A klasszikus, betonból épített kültéri lépcsőket gyakran rontják el azzal, hogy nem megfelelő betonnal készítik, vagy rossz burkolóanyaggal fedik le. Mindkettőt megelőzhetjük a kellően igényes szakember megbízásával, aki biztosan stabil, mutatós lépcsőt készít majd számunkra. Az ilyen lépcsőkből két különféle típus is létezik. A vasbetonnal vagy alapozásos alátámasztással rendelkező lépcsők esetében egy drágább típust kapunk. Azonban ha a lépcsőt meredeken kell építeni, esetleg olyan részre fektetni, mint egy domb vagy lejtő, akkor mindenképp a megfelelő alapozás szükséges ehhez. Ez elengedhetetlen, ha nem szeretnénk, hogy a lépcső pár év múlva megsüllyedjen és „lecsússzon”. Ebben az esetben azonban magasabb költségekkel kell számolnunk. Na de mennyi az annyi? A kültéri lépcső árak esetében amennyiben a betonozott lépcsőket nézzük, akkor körülbelül 300-500 ezer forintos összeggel érdemes számolnunk. Persze ez függ a lépcső hosszától, a dőlésszögétől és persze a területtől is, ahová épül.

Fém lépcsők

Fémlépcsőket leginkább a hátsó bejáratnál szokás használni. Ezek a lépcsők könnyen telepíthetőek, hiszen gyakorlatilag akár egy szettben is megvásárolhatjuk őket. Általában alumíniumból vagy vasból készülnek. Sokan beépítik és burkolják őket, viszont a kevésbé dekoratív mivoltuk miatt még burkolva sem ajánlatos főbejáratokhoz. Itt is figyeljünk oda a jó koptató és csúszásgátló felület kiválasztására. A fém lépcsőkön ugyanis hiába alakítanak ki ilyen felületet, a külön felragasztott csúszásgátló hatékonyabb lehet.

Milyen burkolatot válasszunk? 

Egy lépcső megrendelés esetén általában két lehetőség létezik: a szakemberrel választjuk ki a megfelelő burkolatot, vagy mi magunk vesszük meg azt. A leggyakrabban az utóbbi szokott történni. A szakember ilyenkor már a kész anyaggal kell, hogy dolgozzon. Sajnos azonban gyakran megesik, hogy a megrendelők kiválasztják a legszebb burkolót, ami egyáltalán nem megfelelő – és még csak vissza sem lehet cserélni. A szakember pedig ilyenkor kénytelen egy rosszul kiválasztott burkolattal dolgozni. Még rosszabb esetben pedig meg sem meri nagyon mondani, hogy az adott burkoló egyáltalán nem lesz jó a lépcsőnek. Ezért amikor burkolót választunk, mindenképp olyat nézzünk, ami fagyálló és csúszásmentes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában