Szponzorált tartalom

2022.05.19. 18:37

Újabb Teva-támogatás a Debreceni Egyetemnek

Az ország egyik meghatározó gyógyszergyártója és forgalmazójaként a Teva Gyógyszergyár Zrt. kötelességének tartja, és egyúttal célként tűzte ki, hogy szerepet vállaljon a hazai oktatás támogatásában.

Forrás: Kiss Lóránt

A vállalat elősegíti a fiatalok képzését, fejlesztését, ezáltal hozzájárul a szakképzettebb és tapasztaltabb munkaerő teremtéséhez a gyógyszeripar és a gazdaság egésze számára. Évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol hazánk több meghatározó oktatási intézményével, köztük a Debreceni Egyetemmel is. A két szervezet nagy múltra visszatekintő, széles körű partnerségi kapcsolata újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen a Teva 1,5 millió forinttal járul hozzá az egyetem infrastrukturális beruházásaihoz és eszközpark-bővítéseihez. Emellett a vállalat támogatja a rövidesen elinduló biotechnológia alapszakot és a tervezett új biotechnológus asszisztens felsőoktatási szakképzés beindítását is. A tervek szerint a képzésekben résztvevők közül több hallgató a hatóanyaggyártás területén tölti el majd kötelező ipari gyakorlatát.

– Az alapanyaggyártás Debrecenben 70 évvel ezelőtt kezdődött, és rendkívül fontos szerepet játszik a város, illetve a gyár életében. A technológiai fejlesztések mellett a dolgozókra is nagy hangsúlyt fektetünk. Szüksége van a cégnek azokra a jövőbeni dolgozókra, akik a Debreceni Egyetemmel való együttműködésünk eredményeként kerülnek hozzánk – hangsúlyozta Gary Baker alapanyaggyártó igazgató, aki fontosnak tartja, hogy a munkavállalók szakmailag is kiteljesedhessenek a vállalatnál.

Forrás: Kiss Lóránt

Immár 15 éve annak, hogy a Teva az egyetem Természettudományi és Technológiai Karával közösen életre hívta a kihelyezett gyógyszeripari tanszéket, amelynek sikere nyomán 2011-ben az országban elsőként és a mai napig egyedülállóként létrehozták az Ipari Gyógyszergyártás Kihelyezett Tanszéket. Ennek köszönhető egyebek mellett az, hogy a gyógyszerészhallgatók minden eddiginél több elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek a nagyüzemi gyógyszergyártásban. A két kihelyezett tanszék az egyetem és a gyógyszeripari vállalat együttműködésének speciális formája, amelynek során a hallgatók nagyvállalati környezetben tehetnek szert gyakorlatra, illetve kiváló szakemberektől leshetik el a szakmai fortélyokat. A gyógyszergyár ezidáig mintegy 80 millió forintot fordított a kihelyezett tanszékek működtetésére. 

– Azt szeretnénk, hogy a nálunk tanuló hallgatók használható tudással és versenyképes diplomával kerüljenek ki a munkaerőpiacra, ezért igyekeztünk együttműködéseket kezdeményezni a régió nagyvállalataival. Ennek a kapcsolati hálónak az egyik kiemelt képviselője a Teva. Együttműködésünk keretében diákjaink minőségi gyakorlati képzéseken vehetnek részt, ezenkívül a vállalatnál dolgozó szakemberek speciális kurzusokat is tartanak számukra. Karunk törekszik arra, hogy képzéseit folyamatosan megújítsa, ebben támaszkodunk partnereinkre is. Az új szakok elindítása kulcsfontosságú állomás a képzésfejlesztésben – emelte ki dr. Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

Forrás: Kiss Lóránt

Dr. Pócsi István, a DE TTK Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék tanszékvezetője úgy fogalmazott: – Nagy örömmel veszünk részt a jövőben is közös kutatási elképzelések megvalósításában.

Az elmúlt évek során több mint ezer hallgató töltötte a vállalatnál kötelező szakmai gyakorlatát, vagy írta a Teva szakembereinek vezetésével szakdolgozatát. Jelenleg a gyógyszergyár mintegy 40 munkatársa vállal oktatói feladatokat. – A tanszéken tanulók közül mára többen elkötelezett munkavállalóként tevékenykednek a vállalaton belül kutató-fejlesztő vagy üzemmérnök pozícióban. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy legfőbb utánpótlásbázisunk sok tehetséges hallgatóval és kiváló tanárokkal itt van elérhető közelségben – mondta Váradi Judit, a debreceni telephely HR-igazgatója.

Forrás: Kiss Lóránt

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában