Hirdetés

2022.05.12. 14:23

Kormánymű felújítása esetén is fontos a számla megléte

Ha nagyobb értékű árucikket vásárol az ember egy üzletben, akkor általában kínosan ügyel arra, hogy megőrizze a számlát. Lehet, hogy egy hajszárító esetén ez nem olyan lényeges, ám egy hűtő, mosógép, televízió vagy laptop esetén azért az ember igyekszik a termék csomagolását és a számlát is olyan helyre tenni, hogy szükség esetén meglegyen.

A garancia általában ugyanis csak úgy érvényes, ha megőrizzük a számlát. Online vásárlás esetén egy kicsit könnyebb az ember dolga, hiszen jellemzően elektronikus számlát küldenek e-mailben a cégek. Így aztán nem kell azzal bajlódni, hogy melyik fiókba tegye az ember a számlát, hogy az később is meglegyen, ha meghibásodik az adott termék.

Ha viszont olyan helyen vásárolunk árucikket vagy szolgáltatást, ahol papíralapon adják a kezünkbe a számlát, akkor gondoskodni kell arról, hogy azt később is elő tudjuk venni. Szervókormány javítása esetén sincs ez másként. Érdemes ügyelni arra, hogy se víz ne érje a számlát, se erős napfény. Az előbbit nem kell különösebben ecsetelni, hogy miért fontos, a napfényre viszont kínosan ügyelni kell, mert az is éppúgy olvashatatlanná tud tenni egy számlát, mintha kiömlik rá egy pohár üdítőital.

Miért olyan fontos a számla megléte?

A kormánymű javítása ugyan nem egy horribilis tétel egy autó árához képest, ám azért nem is olyan olcsó mulatság, hogy az ember csak legyintsen rá. Jellemzően egy öt- vagy hatszámjegyű összeggel érdemes kalkulálni a ki- és a beszereléssel, az anyagdíjjal és a munkaköltséggel együtt. Ez pedig azért annyi pénz, hogy meggondolja az ember, hogy mire költse vagy ne költse el.

Természetesen az autó működéséhez elengedhetetlen, hogy kifogástalan állapotban legyen a kormánymű, úgyhogy ha meg kell javíttatni, akkor nincs mese, muszáj felkeresni vele egy szervizt. Ezen spórolni nem igazán lehet. Ha már kifizettük a felújítás díját, akkor viszont észszerű, ha gondolunk az esetleges garanciális meghibásodás esetére is.

A garancia azonban csak akkor érvényes, ha rendelkezik az ember számlával az elvégzett munkáról. Ha a kormánymű azért romlik el a garanciaidőn belül, mert az adott szerelő cég nem végzett alapos munkát, akkor az újbóli javítás ingyenes, nem kell érte még egyszer fizetni.

Természetesen nem kizárt, hogy egy cég van olyan jófej, és ha másért nem, a jó hírnevének megőrzéséért, hogy számla nélkül is elvégzi a garanciális hiba orvoslását. Erre azonban nem érdemes spekulálni, mert papír nélkül senki sem kötelezhető semmire. A szó elszáll, az írás megmarad, tartja a mondás, nem véletlenül.

Amit a számla kapcsán még tudni érdemes

Már a szerviz első felkeresésekor érdemes azt az elsők között tisztázni, hogy adnak-e számlát az elvégzett kormánymű-felújításról. Ha nem, akkor érdemes olyan céget keresni, amelyik ad. Fontos még, hogy már a probléma ismertetésekor kiderüljön, számlás árat mondanak-e a javításra vagy sem. Mindezt írásban is érdemes rögzíteni, így elkerülhető minden félreértés.

A számlát a garancia időtartamának utolsó napjáig meg kell őrizni, ami jellemzően egy év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában