Hirdetés

2022.05.11. 12:12

A színek varázslatos világa és rendkívüli hatása

A színeknek tudománya van és rendkívüli erejük is. Ezek az állítások nagyon ütősek. Mindennapjainkban gyakran azt vehetjük észre, hogy a különböző terekben alkalmazott színek más és más hatást gyakorolnak ránk.

Forrás: dodo.hu

Van, hogy nagyon harmonikusan érezzük magunkat egy helyiségben, máskor pedig – olykor nem is tudjuk, miért –, de feszengünk egy másik térben. Gyakran a falak és a berendezési tárgyak színvilága van ránk ilyen nagy hatással. Nem is véletlenül. A színekkel ugyanis tudni kell bánni, érdemes hát alaposan átgondolni, mit, hogyan és mire használj.

A színkör mindennek az alapja

Egy helyiség berendezésének átalakítása során nem csupán tárgyakat veszünk és rendezünk el, hanem a fő hangsúly a megfelelő hangulat kialakítására irányul. És ehhez a kulcs a tökéletes színharmónia megteremtése. A DODO weboldalán például csodálatos pasztell kollekciót találhatsz. Ha a letisztult és kellemes skandináv hangulathoz keresel elemeket, bátran szemezgess itt.

A lakberendezők a 12 színt tartalmazó színkört használják, mikor egy-egy tér kialakításán munkálkodnak. Ezen a nem kikeverhető három elsődleges szín – a kék, a piros és a sárga –, illetve azok árnyalatai szerepelnek. A másodlagos színek pedig a narancssárga, a zöld és a bíbor. Ezek összekeverésével kapjuk meg a hat harmadlagos színárnyalatot. Ha ilyen színű kiegészítőket használunk, a hangsúlyosabb árnyalatok hatása tompítható.

A színek a partnereid

Ahhoz, hogy az egyes árnyalatok igazán érvényesülhessenek és ne egy nagyon harsány és rikító dzsungelhangulatot kreálj, érdemes a visszafogott, semleges színeket segítségül hívnod. Ezek a segítő, árnyaló színek pedig a fehér, a szürke és a fekete. A barna erre – sajnos – nem alkalmas. A fehér derít, világosít, a szürke árnyal, a fekete pedig tompít, illetve sötétít.

Vannak melegebb és hidegebb árnyalatok, előbbiek a narancs és a piros, melyek az étkezőben és a közös terekben remekül mutathatnak. Élénkítik a hangulatot. Az utóbbiak, a kék és a zöld pedig inkább tágasabb, nyugalmasabb hatást keltenek, remekül alkalmazhatod például ezért a hálószobádban.

Mi? Ki? Hol?

Számos vizsgálat bizonyította, hogy például a vörös szín még a pulzusszámot is megemelheti, túlzott használata esetleg még nyomasztóan is hathat. A sárga sok esetben vidám, napfényes, optimista üzenetet közvetít, és remekül hangsúlyozhatja a formákat. A zöld pedig nyugtató és segíti a relaxálást. Nagyon gyakran ajánlott a kék munkára és meditációra használt helyiségekbe. És a Mi-Ki-Hol hármas szabályt alkalmazd, mielőtt döntenél a használandó színekről.

Mi, azaz mi lesz az adott tér funkciója? Nem mindegy, hogy gyerekszoba vagy rendelő. Ki, azaz milyen adottságú, korú és habitusú lakója, használója lesz majd a helyiségnek? A hol pedig nemcsak a lakáson belüli helyzetre, hanem az éghajlatra és a kulturális közegre is rákérdez.

Amennyiben észben tartod a fentieket, harmonikusabb tereket alkothatsz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában