Hirdetés

2021.12.14. 09:00

3 tévhit a betörőkkel kapcsolatban, amit ideje lenne végre elfelejteni

Sokan még ma is félvállról veszik otthonuk védelmét, pedig a betörők nem pihennek, ezért bárkivel megeshet, hogy kirabolják a lakását. Néhány megelőző intézkedéssel jelentősen le lehet csökkenteni annak az esélyét, hogy mi legyünk a következő áldozatok, de ehhez nem árt, ha tisztán látunk az alábbi tévhitekkel kapcsolatban:
 

1. tévhit: a betörők csak éjszaka dolgoznak

 

Való igaz, hogy az éj leple alatt könnyebb az ingatlan közelébe settenkedni és eltűnni is egyszerűbb, de van egy kis bökkenő: éjszakánként általában a család apraja-nagyja otthon tartózkodik, így a betörőnek nemcsak gyorsnak, hanem meglehetősen halknak is kell lennie. A legtöbb gazembernek ugyanis csak az értékekre fáj a foga, nem szívesen bonyolódik közelharcba a tulajdonosokkal, ha nem muszáj. 

 

Egy többszintes családi ház esetén ugyan jobbak az esélyei, de betörő legyen a talpán, aki egy apró panellakást ki tud úgy rabolni, hogy nem ébreszti fel az ottlakókat. Ezért az élelmesebb betörők más napszakot választanak az akcióhoz: a reggeltől délutánig terjedő időszakot, amikor a legtöbb ember munkában vagy iskolában van, tehát az ingatlan üresen áll. Ezzel jelentősen megkönnyítik a saját dolgukat, hiszen ha feltűnés nélkül be tudnak jutni a lakásba, akkor már gyakorlatilag nyert ügyük van. 

 

Hacsak a szomszédok nem szúrják ki a gyanúsan ólálkodó idegent, akkor fényes nappal is el tudnak menekülni, hisz a legtöbb behatoló teljesen átlagos kinézetű, nem símaszkban, feszítővassal a kezében fog az utcán végigsétálni.
 

2. tévhit: a betörők szeretik a kihívásokat

 

A hollywoodi filmeknek köszönhetően terjedt el az a városi legenda, miszerint a betörők a látványos és nehéz akciókat részesítik előnyben, az ügyességük pedig a hivatásos kaszkadőrökével vetekszik. Ez azonban többnyire csak a filmvásznon van így. 

 

Az átlagos betörők ugyanis jól tudják, hogy a szabadságukkal játszanak, ezért a könnyű célpontokat részesítik előnyben. Vagyis jó eséllyel a bejárati ajtónál fognak próbálkozni először. Érdemes tehát ezen a pontos biztosítani a maximális védelmet, például a Nívó egyedi bejárati ajtókkal, melyek betörésbiztosak. 

Hiába hozott magával a felkészült gazfickó feszítővasat, fúrót vagy más célszerszámot, egy biztonsági ajtó ellen így sem sok esélye marad. A masszív szerkezetű nyílászárót ugyanis nem fogja tudni oly mértékben megrongálni, hogy átjuthasson rajta, maximum a külső burkolatban tud kárt tenni. Ha pedig itt nem járt sikerrel, akkor nem valószínű, hogy megpróbálkozik a tetőtéri ablakokon vagy az erkélyen való bemászással, hanem inkább gyorsan odébbáll. 

 

3. tévhit: a házőrző kutya a legjobb módszer a betörők ellen

 

Való igaz, hogy egy vadul vicsorgó, támadásra kész négylábú (pláne, ha nagyobb testű) jelentős visszatartó erővel bírhat, de akadnak olyan betörők akik erre is felkészülnek. 

 

Elég egy kis kutyanasiba rejtett altató vagy méreg, és az állatot hamar ártalmatlanná lehet tenni. Nem érdemes kizárólag a ebre hagyatkozni. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában