hirdetés

2021.11.08. 16:42

Nagy hangsúlyt fektetnek a versenyképességre

A Debreceni SZC Kreatív Technikumban olyan kreatív gondolkodású, alkotó kedvű és a változásokra nyitott fiatalok képzése a cél, akik a 21. századi munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakmai tudással rendelkeznek.

Fotó: DSZC

– Nekünk, az iskolában oktatóknak arra kellett átállnunk, hogy a módszertani megújulás mentén az új külső, valós munkaerőpiaci érdekeket képviselve oktassunk. Már nem csupán a hagyományos oktatási módszerekkel dolgozunk, hiszen az aktuális, külső igényeket kell kielégítenünk, és az új elvárásokra kell felkészítenünk diákjainkat is – mondta Kovácsné Győrfi Enikő igazgató.

A régióban csaknem egyedüli állami fenntartású kreatív technikumként működnek.

– Az iskolarendszeren belüli és kívüli képzéseink rendkívül szerteágazóak. Három ágazatban oktatunk. Ezek közül az egyik a kreatív ágazat. Ennek vizuális alágazata részben a művészeti képzések irányába mutat, amely csaknem minden kreatív képzésünknek az alapja. Erre épül a munkerőpiaci igényeket is kiszolgáló szakmai tudás. A vizuális ágazaton belül nyomdaipari technikus-, nyomdász-, dekoratőr- és grafikusképzésekre lehet jelentkezni. Az ipari vonulaton belül szakképző iskolában divatszabónak, technikumban divat-, jelmez- és díszlettervezőnek, valamint felnőttek szakmai oktatásában ezeken kívül bőrtermékkészítőnek is tanulhatnak a diákok. Gyakorlati képzéseinket duális partnerek támogatják – emelte ki.

A dekoratőr és grafikus képzések iránt egyre nagyobb az érdeklődés

Fotó: Kovácsné Győrfi Enikő igazgató

– A grafikus képzést ebben az évben, a dekoratőrt 4 éve indítottuk. A tapasztalatok alapján ezek a szakmák egyre népszerűbbek, és az elhelyezkedési lehetőségek is egyre jobbak – tette hozzá az igazgató.

Az intézmény jelenleg legnépszerűbb ágazata a szépészet, amelyen belül kozmetikus technikusként, fodrászként vagy kézápoló és körömkozmetikusként végezhetnek a tanulók. Ez utóbbi képzés időtartamát a jelentkezők igényeire reagálva félévesre csökkentették.

Az iskolában működő oktatási szakág az OKJ-s rendszerben még a pedagógia ágazatnak felelt meg.

– Az oktatási ágazat a technikumban még nagyon friss, de innovatív, új elképzeléseink vannak e téren is a megújulás irányában. Az elmúlt években nagyon jó kapcsolatot építettünk ki a Debreceni Egyetemmel, illetve különböző külső gyakorlati képzőhelyekkel. A képzés elvégzését azoknak ajánljuk, akik szeretnének gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozni, valamint a tanárképzés és óvodapedagógiai képzés iránt érdeklődnek, azaz továbbtanulási elképzeléseik vannak – foglalta össze.

Az intézményben folyó képzések alapja a digitalizáció

– A normál informatikai oktatás már kivonulóban van a kerettantervekből, az új programtantervek már szakmaspecifikus digitális tananyagtartalmakat tartalmaznak. A digitális kultúra tantárgyon kívül ezért szépészeti informatika, valamint olyan speciális szoftverhasználatot előtérbe helyező tantárgyaink vannak, amelyek az ágazati alapoktatásban minden szakma alapkompetenciáit fejlesztik, meghatározzák. Ma már alapelvárás, hogy az oktatók is jól ismerjék ezeket a rendszereket – hívta fel a figyelmet.

– Úgy gondolom, egyetlen iskola sem működhet pusztán oktatási alapokon, ez a fiatalokat nem elégítené ki. Az oktatási intézménynek egyéb megfelelő motivációt is kell a tanulók számára biztosítani, továbbá olyan körülményeket, hangulatot kell teremteni, amely korosztályi helyzetüknek megfelelő és vonzó. Már a kilencedikesek sem maradnak program nélkül, hiszen ők az elsősavató keretein belül ismerkedhetnek meg az iskolai élettel. Mikulás és karácsony alkalmából is különféle vidám ünnepi programokat rendezünk, magára az ünneplés kultúrájára intézményi szinten nagy hangsúlyt fektetünk. Örömünkre szolgál, hogy sok szakmai és közismereti tartalmú vetélkedőn, versenyen vehetnek részt tanulóink. Büszkék vagyunk a sikereikre. Rendszeresen részt veszünk pályázatokon, amelyek kirándulásokra és szakmai programokra teremtenek lehetőségeket. A tehetséggondozás számára kiváló terepet biztosítanak ezek a programok is.

A folyamatos fejlődés a cél

– Jövőbeni célunk, hogy vonzóak és érdekesek maradjunk. Színes, családias, élhető és biztonságos környezetet igyekszünk teremteni a minőségi oktatás biztosításával. Nagy a kihívás, mert a kreatív szakmák a mai műszaki orientációjú munkaerőpiacon magas elvárás elé állítják a fiatalokat. A nagyobb cégek vonzó lehetőségeket kínálnak. Mi egyaránt építünk rájuk, valamint a kisvállalkozói szféra igényeire is. Azok számára szeretnénk egy inspiráló alkotóközösséget biztosítani az intézményünkben, akik a fantázia, az alkotótevékenységek, az egyedi és egyéni munkavégzés mentén köteleződnek el – hangsúlyozta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában