Hirdetés

2021.09.18. 09:00

Elérkezett az őszi nagytakarítás ideje!

Otthonunk tisztán tartása nem egyszerű feladat. A hétköznapi tennivalók mellett gyakran nem marad elég időnk arra, hogy mindent alaposan megtisztogassunk. Emiatt érdemes időnként beiktatni egy-egy nagytakarítást, amikor alaposan végigmegyünk a lakás minden egyes négyzetméterén.

Ha esetleg kerttel rendelkező családi házban élünk, még nehezebb dolgunk van, hiszen kültéren is muszáj rendet raknunk. A kertet fel kell készítenünk a télre, hogy jövő nyáron is ragyogó legyen.

Milyen feladatokkal kell számolnunk, ha nagytakarításra készülünk, és hogyan tudjuk megkönnyíteni a helyzetünket? Összeszedtünk néhány hasznos tippet!

Így legyen rendezett a kert

Ahhoz, hogy jövő nyáron is élvezhessük a kertünket, már ősszel meg kell kezdenünk a szükséges előkészületeket. Többféle feladat van, amelyet érdemes elvégezni ennek érdekében.

Először is tisztítsuk meg a kertet a lehullott gallyaktól, ágaktól, levelektől, szüreteljük le a gyümölcsöket, illetve vigyük be azokat a növényeket, amelyek nem bírják a hideget. Amíg nincsen fagy, nyugodtan nyírjuk a füvet, azonban figyeljünk arra, hogy kicsit hosszabbra hagyjuk! Az öntözést se hagyjuk abba addig, amíg az idő kellemes! Vágjuk vissza a bokrokat, sövényeket, de csak óvatosan!

Ha ezekhez nincsenek meg a kellő eszközeink, bármikor beszerezhetjük őket. Egy megbízható fűnyíró, egy jó sövényvágó vagy egy magas minőségű lombfúvó használatával még a kerti munkálatokat is élvezetessé tehetjük.

Fotó: karchercentermarclean.hu

Hogyan legyen tisztaság beltéren?

Az őszi nagytakarítás alkalmával a lakáson belül érdemes végigmenni minden egyes helyiségen: a konyhán, a fürdőszobán, a hálószobán, a nappalin. Kezdjünk először az ablakok tisztításával, a pókhálók eltüntetésével, a felesleges tárgyak kiszanálásával. A végére hagyjuk azokat a teendőket, amelyeket akár naponta meg kell ismételnünk, ilyen például a porszívózás vagy a portörlés.

Vannak olyan berendezések, amelyeket nem használunk minden nap, ezért nem feltétlen éri meg beszerezni őket. Ugyanakkor mégis vannak olyan helyzetek, amikor jó szolgálatot tehetnek. Ilyenkor a takarítógép kölcsönzés, bérlés számunkra a legjobb megoldás.

Egyéb munkálatok

Ez az időszak tökéletesen alkalmas arra, hogy akár átrendezzük otthonunkat, ha valamivel nem vagyunk elégedettek. Ha például szeretnénk átrendezni a hálószobát, akkor időzíthetjük a nagytakarítás idejére, hiszen ez is rengeteg feladatot fog adni.

Ha szanálás közben viszonylag nagy mennyiségben gyűltek össze olyan tárgyak, amelyekre nincs szükségünk, akkor ezekkel is kezdenünk kell valamit. Az elromlott, használhatatlan tárgyakat értelemszerűen dobjuk ki! Ha valami jó állapotban van, csupán nem használjuk ki eléggé, kérdezzünk körbe a családban, baráti körben, hogy nincs-e rá valakinek szüksége! De akár adományboltokban is leadhatjuk ezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában