Hirdetés

2021.08.14. 09:00

Vajon Te mindent tudsz a Holdról?

A Hold és a vele kapcsolatos elméletek sok mindenkit foglalkoztatnak.

Forrás: nextfullmoon.org

Minden korban más-más elméleteket gyártottak arról, hogy a Hold mit és mit nem képes befolyásolni. A modern korban ezek persze már csupán a tündérmesék közé sorolódnak be.

Ha téged is foglalkoztat a Hold, köztük a szakaszai, illetve érdekességek róla, mindenképp tarts velünk. Van számodra egy kihívásunk is! Mi összeszedtük a legérdekesebb, legmeghökkentőbb tényeket. A Te feladatod az lesz, hogy megszámold, hány volt számodra ismert.

Lássuk az evidens tényeket!

Az égitest, amelyet mi Holdnak hívunk, Földünk egyetlen holdja, emellett pedig a Naprendszer egyik óriás holdja. Összesen 384.402 km távolságra helyezkedik el tőlünk. A Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk, ez a kötött keringése miatt van. Ha azonban a Holdon töltenénk néhány hónapot, észrevehetnénk, hogy onnan Földünknek nem mindig ugyanaz az arca látható.

A Hold az első égitest, amelyet rádióhullámok rásugárzásával vizsgáltak passzív megfigyelés helyett.

A Hold az emberiséget nagyon régóta foglalkoztatja. Már az őskorban is mindenféle elméleteket gyártottak, a görögök pedig egyenest istennőnek tekintették. Az istennő neve a görögöknél Szeléné, míg a rómaiaknál Luna. Ha ez nem lenne elég, az egyiptomiak és a maják is istennek tekintették a Holdat, előbbiek Honszuhoz, utóbbiak Ixchelénhez kötötték.

Vajon Te tudod a választ minden kérdésünkre?

1. Kérdés: Ma éppen melyik arcát fogja mutatni a Hold?

Válasz: A kérdésedre a választ NextFullMoon.org telihold naptár oldalán találhatod meg! Ezen a honlapon mindig választ kaphatsz a Hold fázisaival kapcsolatos kérdéseidre, például megtudhatod, mikor lesz a következő telihold és újhold.

2. K.: Van tenger a Holdon?

V.: Nincs! Ugyan mi Holdtengereknek hívjuk az égitest sötét területeit, ezek több mint 3 milliárd éves lávarétegek.

3. K.: Milyen színű a Hold?

V.: Ha azt válaszoltad, hogy szürke, nagyon tévedsz! A hold igazából éppen olyan fekete, mint a szén, ám a Nap erős fényétől mi innen szürkének látjuk.

4. K.: Mennyivel kevesebb vagy több a súlyunk a Holdon?

V.: A Holdon csupán súlyunk hatodát nyomnánk, ami azt jelenti, hogy a lakásodat átrendezni nem lenne nagy munka: a legnehezebb szekrényeket is fél kézzel tudnád emelgetni!

5. K.: Milyen a Hold időjárása?

V.: A Holdon senki nem érezné magát jól: nappal 107°C van, míg éjjelente lemegy akár egészen -153°C-ra is.

6. K.: Mikor van a Hold napja?

V: A Hold hivatalos napja minden évben július 20-án van.

7. K.: Mire emlékezünk ilyenkor?

V.: 1969-ben ezen a napon lépett a Holdra Neil Armstrong és Edwin Aldrin.

Te mennyire vagy a Hold szakértője?

Nos? Hány pontod lett? Hány kérdésre tudtad a választ? Melyik tényen lepődtél meg leginkább? Te mit csinálsz a következő teliholdkor?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában