Hirdetés

2021.07.12. 11:07

Ismerjük meg közelebbről, mi is az a keszkenő, és mire használták!

A keszkenő elengedhetetlen kiegészítője a néptáncosoknak, a régi magyar hagyományok jegykendőként ismerik, de a későbbiekben is a szerelmesek egyik jelképévé vált. Ismerjük meg közelebbről!

Forrás: Böbe Hagyományőrző Boltja

Mi is az a keszkenő?

Manapság, ha a legfiatalabb generációkat megkérdeznénk, valószínűleg kevesen ismernék a jelentését a keszkenő szónak, és még kevesebben lennének, akik használják is. Magát a keszkenőt pedig végképp a magyar hagyományok, a népviselet kiegészítőjeként tartjuk számon.

A keszkenő egy díszes, magyaros motívummal hímzett kendőcske, melyet a lányok, asszonyok hordanak a kezükben. A népviseletben megjelenik csipkés változatban is, illetve a csipkés keszkenő a néptáncosok elengedhetetlen kiegészítője.

A régi magyar hagyományok szerint a lány keszkenőjét, avagy jegykendőjét ajándékozza a kedvesének örök hűsége jeléül.

Magyaros keszkenő néptáncosoknak, hagyományőrzőknek

Egy hagyományőrző női viselet kötelező kiegészítője a magyaros keszkenő, mely napjainkra sajnos a hétköznapi viseletünkből kihalt, de szerencsére nem feledkeztünk meg róla.

Néptáncosok vagy néptáncot tanulók – legyenek gyermekek vagy felnőttek – mindenképp a hagyományos néptáncos viselet részeként kell, hogy tekintsenek a keszkenőre. Köreikben népszerű a hófehér, szélein csipkés keszkenő.

A Böbe Hagyományőrző Boltja keszkenők készítése terén is jeleskedik, kínálatukban megtalálhatóak a gépi és a gondos kezek által hímzett darabok egyaránt. A termékeiken a motívumok között megtaláljuk a kalocsai mintát, a virágos és a paprikás motívumokat, de közkedvelt az egyszerű, hófehér keszkenő is.

A keszkenőket könnyű, fehér kelméből készítik, és igény szerint olyan motívummal is kérhetjük, amilyet mi magunknak megálmodtunk. Egy-egy ünnepi alkalomkor, hagyományőrző eseményen bátran vállalhatják a hölgyek ezt a kézben tartott kiegészítőt.

Érdemes tudni, hogy különböző tájegységek eltérő módon hajtogatják a keszkenőt.

A keszkenő mint a titkos üzenetek vivője

A századforduló előtt a keszkenőnek volt egy érdekes funckiója, romantikus volta. A keszkenő, mint a titkos üzenetek vivője szolgált jó néhány fiatal pár életében.

A díszes zsebkendő igazi divattá vált és egyben szimbólummá, egy egész jelnyelv alakult ki közben köré. Természetesen mind a fiatal nő és férfi közötti ismerkedést, kommunikációt segítette elő.

Mindannyian emlékszünk a gyerekmondókára az elvesztett zsebkendőről, mely mögött szintén megbújik az a bizonyos titkos jelentés; a hölgy elejtette keszkenőjét, amit az udvarias férfi felvesz számára, és lopva megérintheti átadásakor a nő kezét.

Továbbá, ha egy hölgy a vállára vetette a keszkenőt, akkor azt üzente a férfinak, kövesse őt. Egy férfi számára óvatosságra intés volt, ha az ablakba került ki a keszkenő, ilyenkor az üzenet az volt, figyelik.

Romantikus és izgalmas egy kommunikáció alakult ki így a szerelmesek között.

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában